-
-
-
HKD
HRVATSKO KNJIŽNIČARSKO DRUŠTVO
-
-
 Prošli brojevi:
Broj 78, srpanj 2018.
Broj 77, travanj 2018.
Broj 76, siječanj 2018.
Broj 75, listopad 2017.
Broj 74, srpanj 2017.
Broj 73, ožujak 2017.
Broj 72, siječanj 2017.
Broj 71, listopad 2016.
Broj 70, srpanj 2016.
Broj 69, travanj 2016.
Broj 68, siječanj 2016.
Broj 67, listopad 2015.
Broj 66, srpanj 2015.
Broj 65, ožujak 2015.
Broj 64, listopad 2014.
Broj 63, lipanj 2014.
Broj 62, travanj 2014.
Broj 61, prosinac 2013.
Broj 60, listopad 2013.
Broj 59, lipanj 2013.
Broj 58, veljača 2013.
Broj 57, listopad 2012.
Broj 56, lipanj 2012.
Broj 55, ožujak 2012.
Broj 54, prosinac 2011.
Broj 53, rujan 2011.
Broj 52, lipanj 2011.
Broj 51, ožujak 2011.
Broj 50, prosinac 2010.
Broj 49, rujan 2010.
Broj 48, lipanj 2010.
Broj 47, travanj 2010.
Broj 46, prosinac 2009.
Broj 45, studeni 2009.
Broj 44, srpanj 2009.
Broj 43, ožujak 2009.
Broj 42, prosinac 2008.
Broj 41, rujan 2008.
Broj 40, srpanj 2008.
Broj 39, travanj 2008.
Broj 38, prosinac 2007.
Broj 37, rujan 2007.
Broj 36, lipanj 2007.
Broj 35, ožujak 2007.
Broj 34, prosinac 2006.
Broj 33, rujan 2006.
Broj 32, lipanj 2006.
Broj 31, ožujak 2006.
Broj 30, prosinac 2005.
Broj 29, srpanj 2005.
Broj 28, ožujak 2005.
Broj 27, prosinac 2004.
Broj 26, srpanj 2004.
Broj 25, ožujak 2004.
Broj 24, studeni 2003.
Broj 22/23, lipanj 2003.
Broj 21, prosinac 2002.
Broj 20, kolovoz 2002.
Broj 19, travanj 2002.
Broj 18, prosinac 2001.
Broj 17, listopad 2001.
Broj 16, lipanj 2001.
Broj 15, veljača 2001.
Broj 14, svibanj 2000.
Broj 13, listopad 1999
Broj 12, ožujak 1999.
Broj 11, srpanj 1998.
Broj 10, ožujak 1998.
Broj 9, studeni 1997.
Broj 8, svibanj 1997.
Broj 7, rujan 1996.
Broj 6, veljača 1996.
Broj 5, listopad 1994.
Broj 4, rujan 1994.
Broj 1-3, lipanj 1992. - ozujak 1994.







-
-
ISSN 1333-9575
-
Broj 57, listopad 2012. :: Iz knjižnica


Radionice zdrave hrane u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak

U suradnji s Udrugom Humanika iz Petrinje, u sisačkoj Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac održano je šest zanimljivih i iznimno posjećenih radionica na temu zdrave hrane. Udruga Humanika je centar za poboljšanje kvalitete življenja i razvoj ljudskih vrijednosti, a bavi se organiziranjem edukativno-preventivnih programa, radionica, savjetovanja, predavanja i tečajeva za poticanje cjelovitog zdravlja, razvitak pozitivnih međuljudskih odnosa, uvođenje socijalnog poduzetništva, te poticanje i organiziranje volonterskih aktivnosti.

Počevši od mjeseca veljače 2012. pa sve do srpnja iste godine, slijedile su radionice u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak, jednom mjesečno, utorkom od 18,00 do 20,00 sati.

Prva radionica održana je pod nazivom Vrijednost zdrave prehrane, a obuhvaćala je predavanje o žitaricama i njihovim vrijednostima. Polaznicima je podijeljen popratni tiskovni materijal s cjenikom zdravih namirnica i recesijskim jelovnikom kao zdravim rješenjem za sva tri obroka, a degustirali su se brzo spravljeni zdravi napitci. Polaznici su upoznati s novim namirnicama na našem tržištu, o kojima se malo ili gotovo ništa ne zna, a to su kvinoja (quinoa) i amarant (amaranth), koji su ujedno isprobani u kombinaciji sa svježim sirom i gorušicom.

Druga radionica Tradicionalna jela na zdrav način bila je posebno posjećena jer se govorilo o uvođenju soje u svakodnevnu prehranu. Članica Udruge pripremala je sejtan u dvije posude (jedna s hladnom, druga s toplom vodom – ispirala je i gnječila brašno u hladnoj, a potom u toploj vodi), a degustiralo se sojino mlijeko.

Treća po redu radionica Hrana kao lijek nudila je rješenja kako u svakodnevnu prehranu unijeti kvalitetne i ljekovite začine, te kako iskoristiti poznato i priznato bilje u različitim recepturama. Sudionicima radionice podijeljene su brošure, a na kraju radionice degustirala se hladna kava sa začinom kardamonom.

Na red je došla radionica Zdrave slastice gdje su predstavljeni kolači bez jaja, te slastice bez šećera. Udruga Humanika ugostila je poznatog sisačkog uzgajivača stevije, koji je održao zanimljivo predavanje. Degustirao se javorov sirup, agavin med, rižin slad te ostali nadomjesci za šećer.

Zadnja po redu radionica u ovom ciklusu zdrave prehrane bila je Eliksiri, na kojoj se govorilo o pripravi jednostavnih visoko vrijednih i djelotvornih eliksira po drevnim recepturama. Sudionici radionice probali su napitke od praha neema i melise, ehinaceje (echinacea) i maline, te ruže. Posebnu pozornost privukao je eliksir za srce i krvožilni sustav, koji je ujedno i odličnog okusa.

Kulinarstvo se, a pogotovo zdravo pripremanje hrane, uvuklo na mala vrata u sisačku Knjižnicu da bi doseglo četiri pune police iznimno posuđivanih knjiga! Uz knjige, kulinarstvo je preraslo i u radionice, a iznimna posjećenost pokazuje da su korisnici zainteresirani za nove sadržaje u našem prostoru.

I na kraju, jedan ljekoviti recept! Ljekoviti namaz: tri jušne žlice sirovog badema samljeti što sitnije, te dodati dvije žlice svježe mljevenih lanenih sjemenki, jednu žlicu mljevenih sjemenki sezama, pola žlice meda i pola žličice cimeta. U navedenu smjesu dodavati vodu i miješati dok se ne dobije namaz željene čvrstoće.

Ž. Turk Joksimović
zeljka.turk@gmail.com

 

-
-
-
  webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2004
-
-