naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

<< natrag   

Obavijesti


Najava i poziv za sudjelovanje na konferenciji Pubmet 2015  (objavljeno: 31.07.2015)

Pozivamo vas da sudjelujete na 2. međunarodnoj konferenciji Pubmet 2015. U fokusu ove konferencije je znanstvena komunikacija u kontekstu otvorene znanosti: znanstveno izdavaštvo (PUBlishing) kao njezin najvidljiviji dio i metrika (METrics) koja se koristi prilikom različitih procesa evaluacije (PUBMET). Ovogodišnje teme usmjerene su na nove trendove u objavljivanju znanstvenih časopisa i knjiga, otvorenost, novi oblici digitalnog izdavaštva, inovacije u recenzijskom postupku, odnos tradicionalnih i novih metrika (bibliometrija, altmetrija), novi modeli i pristupi prosudbi istraživača i ustanova, uređivačke politike i najbolje prakse uređivanja časopisa. Organizatori konferencije žele okupiti različite dionike u sustavu znanstvenog izdavaštva: istraživače, nastavnike, izdavače, urednike, knjižničare/informacijske stručnjake, stvaratelje politika, kao i stručnjake iz drugih područja istraživanja i razvoja.

Organizatori:
Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru
Ruđer Bošković Institut

Mjesto i vrijeme održavanja: Zadar, 24-25.rujna 2015

Rok za prijavu: 15. kolovoz 2015.

(opširnije)
 


Između slikovnica i Minecrafta  (objavljeno: 25.07.2015)

Radionica „Između slikovnica i Minecrafta. Ponude i usluge dječjih knjižnica u digitalno doba“
Goethe-Institut Kroatien i Komisije za knjižnične usluge za djecu i mlade HKD-a organiziraju radionicu koja će se održati 30.9. i 1.10.2015.

Prijave (ime i prezime, institucija, kontakt, kratko motivacijsko pismo) za sudjelovanje na radionici poslati do 07.09.2015. na: bib@zagreb.goethe.org

(opširnije)


Objavljen novi Vjesnik bibliotekara Hrvatske God. 58 (2015), br. 1-2  (objavljeno: 22.07.2015)

Novi (dvo)broj Vjesnika bibliotekara Hrvatske donosi radove i izlaganja, pozvana, plenarna i prijavljena te dokumente 39. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva Knjižnice – od misije do strategije, Split 2014. Sadržaj stoga obuhvaća široki raspon tema i promišljanja vezanih uz teoriju i praksu hrvatskoga knjižničarstva i knjižničarstva općenito vezano uza sve vrste knjižnica te je podijeljen u nekoliko cjelina.

 


Objavljeni dobitnici priznanja 'Knjižnica godine' 2015.  (objavljeno: 17.07.2015)

 Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje priznanje 'Knjižnica godine' u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.
Priznanje „Knjižnica godine“ dodjeljuje se najboljoj knjižnici čija se izvrsnost procjenjuje prema Kriterijima za vrednovanje / procjenjivanje izvrsnosti za dodjelu priznanja „Knjižnice godine“, koji se nalaze u dodatku Pravilnika o dodjeli priznanja 'Knjižnica godine'.

Hrvatsko knjižničarsko društvo prigodom obilježavanja 11. studenoga, Dana hrvatskih knjižnica, dodjeljuje godišnje priznanje „Knjižnica godine“ u svrhu poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica. Temeljem javnog poziva primljene su sljedeće prijave: Gradska knjižnica Solin, Knjižnica Instituta Ruđer Bošković, Općinska narodna knjižnica Drenovci, Gradska knjižnica Samobor, Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica, Hrvatska knjižnica za slijepe i slabovidne, Gradska knjižnica don Mihovil Pavlinović - Imotski. Glavni odbor HKD-a na svojoj je 4. sjednici, održanoj 3. srpnja 2015., nakon pročitanog izviješća Povjerenstva za dodjelu priznanja „Knjižnica godine“, odlučio dodijeliti dva priznanja „Knjižnica godine“ 2015. godine i to Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci i Sveučilišnoj knjižnici Rijeka. Priznanja će biti uručena 11. studenoga 2015. g. na Dan hrvatskih knjižnica.
 

(opširnije)

Otvoren je novi krug prijava za International Librarians Network  (objavljeno: 14.07.2015)

 Otvoren je novi krug prijava za International Librarians Network (ILN). Prijaviti se možete sve do 26.7.2015. godine na poveznici, a novi krug počinje sredinom kolovoza. Na Youtubeu možete pogledati kratki promidžbeni film.

ILN suradničko-mentorski (peer-mentoring) program je program usmjeren na pomoć knjižničarima u razvoju međunarodne profesionalne mreže. Ovaj je program do sada povezao više od 2000 knjižničara iz više od 100 zemalja diljem svijeta. Sudjelovanje u ILN-u pridonosi širenju profesionalnih vidika, Vašem radu pruža međunarodnu perspektivu, doprinosi razvoju novih ideja te jača Vaše stručno samopouzdanje. Program je otvoren za sve zaposlene u knjižnicama ili u području informacijskih znanosti diljem svijeta, ali i za studente knjižničarstva i netom diplomirane. Program je potpuno besplatan, a jedini su uvjeti sudjelovanja postojeća internetska veza, tečno znanje engleskog jezika, sat Vašeg vremena tjedno te želja za razvojem profesionalne suradnje i razmjenom znanja među kolegama iz područja.


Objavljene HKD Novosti - broj 66  (objavljeno: 14.07.2015)

Novi broj dostupan je na sljedećoj poveznici.

Još uvijek „novo“ uredništvo HKDN-a zahvaljuje svim autorima koji su poslali materijale za broj 66, čija je tema bila „Kreativno knjižničarstvo“. Hvala svim kolegicama i kolegama koji su imali volje i našli vremena predstaviti svoja iskustva u osmišljavanju i ostvarivanju različitih projekata u suradnji s drugim ustanovama, udrugama i volonterima, što će, vjerujemo, pomoći drugima u radu, osmišljavanju novih ideja ili ih potaknuti na primjenu predstavljenih prijedloga u svojim knjižnicama. Velika hvala i svima onima koji su poslali priloge za naše druge rubrike. Posebno bismo htjeli istaknuti materijal nekadašnje urednice HKD Novosti Dorje Mučnjak, čiji je prilog „Francuska veza“ ne samo vrlo zanimljiv za čitatelje, već je od velike je koristi i za nas, urednike-početnike, jer predstavlja „urednički“ obrazac iz kojeg smo puno naučili o postavljanju sadržaja na web. Također zahvaljujemo autoru rubrike „Knjižničaru pišu“ za originalni književni uradak. Nadamo se da će njegov primjer potaknut i druge kolege i kolegice da pošalju u Novosti svoje priče, pjesme, eseje, a možda čak i romane (kamoli sreće - to ćemo davati u nastavcima ne bismo li zainteresirali čitatelje).

(opširnije)

Najava i prvi poziv za stručni skup 'Predmetna obrada : pogled unaprijed'  (objavljeno: 08.07.2015)

Komisija za klasifikaciju i predmetno označivanje Hrvatskoga knjižničarskog društva organizira stručni skup „Predmetna obrada : pogled unaprijed“ koji će se održati u Zagrebu tijekom svibnja 2016.
Poziv na predlaganje radova za predavanja i poster izlaganja otvoren je do 1. listopada 2015.
(opširnije)


Natječaj za upis studenata na izvanredni dvogodišnji diplomski studij Informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru  (objavljeno: 06.07.2015)

Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru najavljuje natječaj za upis 35 studenata na izvanredni dvogodišnji diplomski studij Informacijske znanosti u akad. god. 2015./2016.

Službeni natječaj bit će objavljen u srpnju 2015. godine na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zadru, Odjela za informacijske znanosti te u dnevnim novinama.

O uvjetima upisa, razredbenom postupku i literaturi za pripremu ispita pročitajte više na mrežnim stranicama Odjela za informacijske znanosti.


11. MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP KNJIŽNICA - SREDIŠTE ZNANJA I ZABAVE Knjižnica – prostor za novo vrijeme  (objavljeno: 02.07.2015)

Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto i Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca ove godine najavljuju jednodnevni međunarodni stručni skup »Knjižnica – središte znanja i zabave«, koji će se održati u ponedjeljak, 12. listopada 2015. godine u Novom Mestu, Slovenija. Skup će se organizirati već jedanaestu godinu za redom, a rezultat je dugogodišnjeg i uspješnog sudjelovanja među knjižnicama.

Tema ovogodišnjeg skupa je »Knjižnica – prostor za novo vrijeme«.

Kontakt:
Vedrana Kovač Vrana: vedrana@gkka.hr
Petra Kovič: petra.kovic@nm.sik.si
Maja Ivanez: maja.ivanez@nm.sik.si.
 

(opširnije)

Najava 6. okruglog stola za školske knjižnice - UH, TA LEKTIRA: čitajmo da (p)ostanemo suvremeni  (objavljeno: 01.07.2015)

 Sekcija za školske knjižnice HKD-a, Društvo knjižničara Karlovačke županije i Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" iz Karlovca organiziraju 6. okrugli stol za školske knjižnice.

Tema okruglog stola je "UH, TA LEKTIRA: čitajmo da (p)ostanemo suvremeni", a skup će se održati 5. listopada 2015. godine u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu.
Detalje pogledajte na mrežnoj poveznici.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-45 | sljedeća stranica >>