naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

<< natrag   

Obavijesti


Objavljene HKD Novosti - broj 77  (objavljeno: 20.04.2018)

Objavljen je 77. broj Novosti HKD-a, pristupiti mu se može putem poveznice.
Ovim putem željeli bismo zahvaliti svim autorima, a posebno svima onima iz školskih knjižnica koji su se odazvali našem pozivu! Uz ovoliki odaziv nismo mogli ne uvidjeti aktualnost teme i činjenicu da naše školski knjižničari do sada
nisu dobivali primjerenu pažnju u našem glasilu. 

Školskim knjižnica smo posvetili ovaj broj i trudili smo se da nijedan materijal ne izostane, pa tako i slike koje ste nam slali. Sve smo ih stavili u članke iako nemamo tu praksu. Nadamo se da su naši dragi autori zadovoljni i da će
nastaviti suradnju s Novostima HKD-a. Ipak, ubuduće molimo autore da se pridržavaju uputa koje se mogu pronaći na dolje navedenoj adresi jer smo ovoga puta imali čak i članke u PDF formatu koje smo uspjeli objaviti samo zahvaljujući dobroj volji i tehničkom umijeću kolegice Maje Popović.

Tema sljedećeg, 78. broja, bit će „Visokoškolske i specijalne knjižnice kao komunikacijsko središte u 21. stoljeću“. Posljednji put o visokoškolskim knjižnicama govorili smo u 61. broju Novosti HKD-a iz prosinca 2013. godine. Naime, tema je bila „Aktualno o visokoškolskim knjižnicama“. O tome što se očekuje od visokoškolske knjižnice i kamo vodi taj put govorile su Zrinka Udiljak Bugarinovski i Zagorka Majstorović. U sljedećem broju Novosti HKD-a željeli bismo se osvrnuti na visokoškolske i specijalne knjižnice kao na komunikacijsko središte u 21. stoljeću. Visokoškolske i specijalne knjižnice danas nisu samo sastavni dio znanstveno-nastavne i istraživačke infrastrukture na fakultetu ili sveučilištu, već su i središte informacija, organizatori projekata i događanja. Kako i u svim prethodnim brojevima, pozivamo drage kolegice i kolege da podijele s nama svoja iskustva, probleme i načine njihovog rješavanja.
Rok za predaju tekstova za idući, 78. broj HKD Novosti je 16. lipanj 2018. godine. Upute autorima dostupne su na adresi: http://hkdrustvo.hr/hkdnovosti/upute_autorima/


22. seminar Arhivi, Knjižnice, Muzeji: mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture  (objavljeno: 10.04.2018)

Mjesto i datum: Poreč, 21.-23. studenoga 2018., Hotel Valamar Diamant
Tema: Interdisciplinarnost i inkluzivnost u AKM zajednici
Glavni organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo

Organizatori: Hrvatsko arhivističko društvo, Hrvatsko muzejsko društvo

Suorganizatori: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv, Muzejski dokumentacijski centar, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Odjel za informacijske znanosti, Sveučilište u Zadru.

(opširnije)


RADIONICA: Uloga knjižnica u provođenju UN 2030 agende i ciljeva održivog razvoja  (objavljeno: 10.04.2018)

Dvodnevna međunarodna radionica: "Uloga knjižnica u provođenju UN 2030 agende i ciljeva održivog razvoja" održati će se 17. i 18. travnja 2018. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Za sve pojedinosti možete se obratiti mr. sc. Davorki Pšenici(dpsenica@nsk.hr) i Editi Bačić(edita@pravst.hr), voditeljicama Radionice.

(opširnije)


2. okrugli stol Uloga stručnog knjižničarskog društva danas : zagovaranje načela Europske unije  (objavljeno: 27.03.2018)

Mjesto održavanja: Zagreb, Kuća Europe, Ulica A. Cesarca 6-8
Vrijeme održavanja: Četvrtak, 19. travnja 2018. godine od 09:00 do 16:00 sati

 Okrugli stol Uloga stručnog knjižničarskog društva danas predviđa teme vezane uz ulogu i razvoj knjižničarskog društva u skladu s izazovima vremena te će se potaknuti razmjena iskustava dobre prakse i aktivnosti knjižničarskih društava u regiji. Središnja tema biti će posvećena novim informacijskim stručnjacima, bibliotekarima, njihovim interesnim područjima, a s ciljem poticanja međugeneracijskog povezivanja i njihovog uključivanja u rad stručnih društava, te će se istaknuti uloga stručnih društava u njihovim karijerama. Predviđena je i panel rasprava kojom će se propitati dvojna uloga: voditelj knjižnice i član društva.

Predviđeno je sudjelovanje petnaestak pozvanih izlaganja, od čega četvero iz inozemstva, a očekuje se stotinu sudionika knjižničara svih vrsta knjižnica te predstavnika knjižničarskih društava iz RH i susjednih zemalja.

 Za sudjelovanje na skupu nije predviđena kotizacija, ali radi ograničenog broja mjesta u dvorani molimo da se prijavite do 10. travanja 2018.

Prijave na poveznici. Program skupa - poveznica.

Potpora: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Kuća Europe – Predstavništvo Europske komisije i Informacijskoga ureda Europskoga parlamenta u RH.

Članovi Programskog odbora: Blaženka Peradenić-Kotur, Sanja Vukasović Rogač, Danka Hajsig, Iva Grisogono, Marija Šimunović, Kristina Kalanj i Inja Cahun.

 


Alemka Belan-Simić (1953. – 2018.) – In memoriam  (objavljeno: 23.03.2018)

Dana 21. ožujka 2018. napustila nas je naša draga kolegica Alemka Belan-Simić, dugogodišnja članica Hrvatskog knjižničarskog društva, predsjednica Društva u dva mandata, dobitnica Kukuljevićeve povelje, istaknuta stručnjakinja, draga i dobra kolegica. Alemka je ostavila poseban pečat u hrvatskom knjižničarstvu, ne samo zbog visoko postavljenih profesionalnih standarda po kojima je radila i kojima je težila, već iznad svega zbog ljudskih i moralnih kvaliteta, etičnosti i predanosti prema poslu i kolegama. Svojim ukupnim stručnim radom nastojala je unaprijediti knjižničarstvo, zalagala se za slobodan pristup informacijama, javno je zagovarala vrijednosti knjižničarske profesije i promovirala važnost knjižnica za razvoj modernog demokratskog društva. 
Alemka Belan-Simić, knjižničarska savjetnica, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1978. godine, a dvogodišnji dodiplomski studij knjižničarstava završila je 1990. Od 1979. bila je zaposlena u Knjižnicama grada Zagreba gdje je obavljala najsloženije stručne poslove: u Knjižnici August Cesarec kao knjižničarka-informatorica i klasifikatorica, u Knjižnici Božidar Adžija kao informatorica i suradnica na predmetnoj obradi članaka iz časopisa, a dugi niz godina radila je u Matičnoj službi kao voditeljica Zbirke BDI. Dobitnica je dvaju priznanja Knjižnica grada Zagreba. Alemka Belan-Simić dala je izuzetan doprinos radu Hrvatskog knjižničarskog društva. Bila je članica više stručnih tijela HKD-a, predsjednica Komisije za javno zagovaranje i Komisije za slobodan pristup informacijama (2000. do 2002.), članica uredništva Novosti HKD-a i uredništva Vjesnika bibliotekara Hrvatske (1996.-2004.) i članica Povjerenstva za izradu Statuta Društva. Društvo je vodila od 2002. do 2004. te od 2004. do 2006. U stalnim nastojanjima da unaprijedi status struke Alemka Belan-Simić radila je u više radnih skupina za izradu pravnih propisa, a kao članica Povjerenstva Ministarstva kulture dala je poseban stručni doprinos u izradi Nacrta prijedloga Zakona o knjižnicama i knjižničarstvu. Napisala je veliki broj stručnih radova, članaka, referata, bibliografija i bila je suradnica Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“. Izlagala je na stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu, predavala je u Centru za stalno stručno usavršavanje i učila mnoge kolegice i kolege kako zagovarati knjižnice i raditi u službi javnog dobra. Poštovala je tradiciju, rado je prihvaćala suvremena kretanja u knjižničarstvu, a u svom radu uživala je veliko povjerenje cijele knjižničarske zajednice.

Ispraćaj drage kolegice bit će u ponedjeljak, 26. ožujka u 11:40 na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Hrvatsko knjižničarsko društvo


Vjesnik bibliotekara Hrvatske  (objavljeno: 20.03.2018)

 Na mrežnim stranicama Vjesnika bibliotekara Hrvatske dostupna je online inačica god. 60 Br. 4 (2017).


4. okrugli stol Komisije za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama Hrvatskog knjižničarskog društva „Vrednovanje knjižnica: razvoj poslovanja utemeljenog na dokazima“  (objavljeno: 19.03.2018)

Mjesto održavanja: Zagreb, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, seminarska dvorana na
polukatu

Datum i vrijeme održavanja: petak, 25. svibnja 2018., 9:30-15:00 sati.

Organizatori: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Komisija za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Programski i organizacijski odbor: Aleksandra Pikić, Goranka Mitrović, Kristina Krpan i Evgenia Arh

Teme:

 • Sustavi za prikupljanje knjižnične statistike i vrednovanje poslovanja knjižnica putem pokazatelja uspješnosti
 • Kvaliteta knjižnične/ih usluge/a i zadovoljstvo korisnika
 • Vrednovanje znanstvene produktivnosti

Ciljane skupine

 • knjižničari svih vrsta knjižnica
 • predstavnici Državnog zavoda za statistiku

Ovaj okrugli stol otvoren je za sudjelovanje bez kotizacije, a svi zainteresirani mogu se prijaviti do 21. svibnja 2018. putem mrežnog obrasca.
(opširnije)


1. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama  (objavljeno: 16.03.2018)

Mjesto i vrijeme: Zagreb / Brijuni, Hrvatska, 8.-10. studenoga 2018.

Zelene i održive knjižnice noviji su segment i pravac u knjižničarstvu, a djeluju s ciljem edukacije svojih korisnika, odnosno promocije i popularizacije održivog razvoja, proizvodnje organske hrane, zaštite prirode, alternativnih izvora energije te zelenih tehnologija, arhitekture i inovacija. U okviru konferencije sudionici/knjižničari imat će prilike upoznati najnovije trendove razvoja zelenog knjižničarstva te razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse. Program će biti upotpunjen izlaganjima vrhunskih znanstvenika, stručnjaka i aktivista s međunarodnom akreditacijom na polju zelene tematike.

Teme

 • Izgradnja zelene i održive knjižnice - arhitektura, adaptacija, nadogradnja
 • Zelene zbirke - uspostava, dostupnost građe, edukacija knjižničara
 • Knjižnice i digitalna zajednička dobra - zajedničko znanje, materijalni otisak
 • Interakcija zelene knjižnice i zajednice - edukacija korisnika, utjecaj na društvo
 • Zelena pismenost i mentalna ekološka edukacija
 • Zeleni projekti i programi - prezentacija, način izvođenja, evaluacija

Način izvođenja programa
Pozvana izlaganja, prijavljena izlaganja, izlaganja na posteru, radionice.
Službeni jezik konferencije je engleski.

Više informacija o Konferenciji dostupno je na mrežnoj poveznici.

Konferenciju organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uz pomoć Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva.

(opširnije)

Prva obavijest o 9. interdisciplinarnom, međunarodnom okruglom stolu o zavičajnosti u literaturi za djecu i mlade i poziv na sudjelovanje  (objavljeno: 13.03.2018)

Mjesto održavanja: Split, Gradska knjižnica Marka Marulića Split, multimedijalna dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2
Vrijeme održavanja: petak, 11. svibnja 2018., od 8.30 do 15.00
Organizator: Gradska knjižnica Marka Marulića Split, Odjel za djecu i mlade
Tema okruglog stola: „Zavičajnost bez granica: u potrazi za prijevodom“
Financijska potpora: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Ilustracija: Dona Tomić
Odjel za djecu i mlade Gradske knjižnice Marka Marulića Split organizira deveti interdisciplinarni, međunarodni okrugli stol o zavičajnosti u literaturi za djecu i mlade pod nazivom „Zavičajnost bez granica: u potrazi za prijevodom“ koji će se održati u petak, 11. svibnja 2018. godine, od 8.30 do 15 sati, u velikoj multimedijalnoj dvorani Središnje knjižnice Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, Slobode 2.

Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem: 7. travnja 2018.
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 7. svibnja 2018.

Kotizacije nema.

Ispunite obrazac prijave.

(opširnije)


Baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m - Dan bajki i priča  (objavljeno: 03.03.2018)

Datum održavanja: 24.03.2018.

Mjesto održavanja: Srednja škola Krapina i Gradska knjižnica Krapina (Šetalište Hrvatskoga narodnog preporoda 6 i 13)

Organizatori: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije, Srednja škola Krapina i Gradska knjižnica Krapina

Cilj Dana bajki je pobuditi interes za pripovijedanjem bajki priča i legendi sa sloganom: Pričanjem do čitanja. Namjera organizatora je potaknuti što više odgajatelja učitelja i knjižničara da počnu pripovijedati djeci kako bi ih privukli u knjižnice i sprijateljili s knjigom. Radi se o cjelodnevnom događanju koje počinje pričanjem bajki i priča za djecu, nastavlja se stručnim skupom s predavanjima i radionicama, a završava pričanjem bajki i priča za sudionike skupa i građanstvo. Ovo je prvi Dan bajke, a nadamo se da ćemo se s bajkom družiti i narednih godina. Zato baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m!

Rok prijave: 22. 03. do 14 sati

(opširnije)


<< prethodna stranica | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | sljedeća stranica >>