naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

<< natrag   

Strategija hrvatskog knjižničarstva 2015.-2020.g. : javna rasprava (07.04.2014)

Kako bi najšira hrvatska knjižničarska zajednica bila upoznata s Nacrtom 'Strategije hrvatskog knjižničarstva 2015.-2020.g.' te mogla iznijeti svoje prijedloge i primjedbe, a na molbu Hrvatskoga knjižničnog vijeća, na mrežnim se stranicama Hrvatskoga knjižničarskog društva objavljuje vijest o javnoj raspravi o Nacrtu 'Strategije hrvatskoga knjižničarstva 2015.-2020.g.'.
'Preambulu' i Nacrt 'Strategije' sastavile su članice Radne grupe za pripremu Nacrta Strategije.

Javna rasprava o Nacrtu 'Strategije' otvorena je do 7. svibnja 2014.g.

Primjedbe i prijedlozi mogu se slati poštom na adresu Radne grupe za pripremu Nacrta Strategije (Hrvatsko knjižnično vijeće, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Runjaninova 2, 10000 Zagreb, s naznakom: Nacrt 'Strategije hrvatskoga knjižničarstva 2015.-2020.g.'), ili elektroničkom poštom na adresu Hrvatskoga knjižničarskog društva (hkd@hkdrustvo.hr, s naznakom: Za Radnu grupu za pripremu Nacrta Strategije – Hrvatsko knjižnično vijeće). Sve primjedbe i prijedlozi koji elektroničkim putem stignu na adresu Hrvatskoga knjižničarskog društva, biti će proslijeđeni Radnoj grupi za pripremu Nacrta Strategije Hrvatskoga knjižničnog vijeća.

Preambula

Na 3. sjednici Hrvatskoga knjižničnog vijeća (HKV) koja je održana 3. 10. 2013. na temelju prihvaćenog Akcijskog plan HKV-a, imenovane su radne skupine za pripremu nacrta strategije razvoja hrvatskog knjižničarstva do 2020., zakona o knjižničnoj djelatnosti i knjižnicama, optimalnog modela obveznog primjerka i revizije Pravilnika o stručnim zvanjima i napredovanju u knjižničarskoj struci.

Radna grupa za pripremu Nacrta strategije radi u sljedećem sastavu: Tea Grujić, viša knjižničarka, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli; Zagorka Majstorović, knjižničarska savjetnica, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu; Vanja Jurilj, diplomirana knjižničarka, OŠ Antuna Mihanovića Zagreb, Gorana Tuškan Mihočić, diplomirana knjižničarka, Gradska knjižnica Rijeka i Stjepka Leščić, diplomirana knjižničarka, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Radna grupa za pripremu zakona o knjižničnoj djelatnosti i knjižnicama radi  u sastavu: Alemka Belan-Simić, knjižničarska savjetnica, Knjižnice grada Zagreba, Edita Bačić, knjižničarska savjetnica, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu; Aleksandra Horvat, redovita profesorica, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Tinka Katić, knjižničarska savjetnica, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Zorka Renić, knjižničarska savjetnica, Medicinska škola Bjelovar.

Radna grupa za obvezni primjerak radi u sastavu: Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu; Senka Tomljanović, viša knjižničarka, Sveučilišna knjižnica Rijeka; Gordana Dukić, izvanredna profesorica, Filozofski fakultet Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; Tomica Vrbanc, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Mišo Nejašmić, Zajednica nakladnika i knjižara HGK.

Radna grupa za izradu Pravilnika o stručnim zvanja i napredovanju u knjižničarskoj struci radi u sastavu: Kornelija Petr-Balog, izvanredna profesorica, Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku, Dijana Machala, viša knjižničarka, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu; Dina Vrkić, diplomirana knjižničarka, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu; Dorja Mučnjak, diplomirana knjižničarka, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Jasmina Milovčić, diplomirana knjižničarka, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Karlovac.

Na 5. sjednici HKV-a koja je održana 27. 03. 2014. članice HKV-a jednoglasno su prihvatile Prijedlog strateških ciljeva hrvatskog knjižničarstva do 2020. uz dogovor da se prihvaćen tekst objavi na mrežnom mjestu Hrvatskog knjižničarskog društva uz poziv svim zainteresiranima na javnu raspravu. Rasprava će biti otvorena mjesec dana od dana objavljivanja.