naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

Stručni skup: Novo knjižničarsko nazivlje

Mjesto održavanja: Split, Sveučilišna knjižnica u Splitu, Ulica Ruđera Boškovića 31, 29.09.2020
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižničarsko nazivlje, Društvo knjižničara u Splitu i Sveučilišna knjižnica u Splitu

Članovi Programsko-organizacijskog odbora: Sanja Brbora, Aleksandra Horvat, Daniela Živković, Rajka Gjurković Govorčin, Irena Urem, Mirta Matošić, Dijana Machala

Opis programa: Po svojoj je naravi knjižničarska struka fleksibilna i neprestano prinuđena prilagođavanju tehnološkim i društvenim zahtjevima u danom trenutku. To se sve odražava i na stručnom nazivlju koje se nastoji prilagoditi potrebama struke. Dosadašnjim terminološkim radom (posebice u sklopu projekta Hrvatsko knjižničarsko nazivlje unutar terminološke baze Struna) pokazalo se da se nazivlje ubrzano razvija, ali da postoji i niz otvorenih pitanja.

Ciljevi skupa: osvijestiti knjižničarsku zajednicu o važnosti nazivlja, postići konsenzus o pojedinim novim nazivima, poboljšati komunikaciju unutar knjižničarske zajednice

Način rada: pozvana/uvodna izlaganja, prijavljena izlaganja, prezentacija projekta, raspravište/radionica, zaključci

Potpuni program bit će objavljen na mrežnim stranicama HKD-a.

Pozivaju se pripadnici knjižničarske zajednice na prijavu izlaganja.

Prijava izlaganja

Prijava sudjelovanja bez izlaganja

Prednost će biti dana radovima koji problematiziraju nazive u pojedinom knjižničarskom podpodručju ili govore o dobrim praktičnim rješenjima. Vrijeme izlaganja ograničeno je na 10-15 min.

Uz naslov izlaganja potrebno je priložiti i sažetak rada na hrvatskom jeziku (do 200 riječi). Autor može prijaviti samo jedno izlaganje. Autori svih prihvaćenih izlaganja bit će obaviješteni e-poštom do 8. travnja. Broj je izlaganja ograničen, a planirano je najviše 10 prijavljenih izlaganja.

Rok za prijavu izlaganja: 15. srpnja 2020.

Kotizacija: 100,00 kuna (obuhvaća radne materijale, potvrdu o sudjelovanju, osvježenja)
Kotizacije su oslobođeni pozvani predavači te članovi Programsko-organizacijskog odbora.

Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 18. rujna 2020.

Rok za uplatu kotizacije: 18. rujna 2020.

Podatci za uplatu kotizacije: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatske bratske zajednice 4, HR 1000 Zagreb, IBAN HR3423600001101451830 s naznakom "Novo knjižničarsko nazivlje". Po primljenoj uplati HKD će izdati račun i poslati ga na navedenu adresu. Ukoliko Vam je za plaćanje potreban račun molimo da nam to javite.

Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture RH.

Osoba za kontakt: Sanja Brbora, e-pošta: sanja@svkst.hr