- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti  //  Pretraživanje (strategija)
Obavijesti


Objavljene HKD Novosti - broj 73  (objavljeno: 29.03.2017)

Objavljen je 73. broj Novosti HKD-a, pristupiti mu se može putem poveznice.

Tema sljedećeg, 74. broja, bit će „Javno zagovaranje – strategija i njezina provedba“. Knjižnice i knjižničari istinski važni u informacijskom društvu, te, da bi istaknuli svoju ulogu i educirali članove društva o svojem radu, većina knjižnica aktivno provodi Strategiju javnog zagovaranja koju je predložila Komisija za javno zagovaranje Hrvatskog Knjižničarskog društva (tada još Radna grupa) 2010. godine.
 
Vjerujemo da nakon 7 godina knjižnice imaju podosta primjera uspješnog zagovaranja strukovnih interesa, te da će rado iznijeti svoja iskustva na stranice HKD Novosti.
 
Rok za predaju tekstova za sljedeći, 74. broj HKD Novosti je 15. lipanj 2017. godine.
Upute autorima dostupne su na sljedećoj poveznici.
 

Objavljene HKD Novosti - broj 68  (objavljeno: 25.01.2016)

Objavljen je 68. broj HKD Novosti, pristupiti mu se može putem poveznice.

Tema sljedećeg, 69. broja HKD Novosti bit će „Programi i projekti za pripadnike nacionalnih manjina“.

Naime, 4. prosinca u Zagrebu je održan okrugli stol na temu Strategija razvoja središnjih manjinskih knjižnica u sustavu narodnih knjižnica. Na naše veliko razočarenje većina matičara, ravnatelja, kolega knjižničara koji se bave organizacijom multikulturalnih programa (a toga ima puno u našim knjižnicama) što iz objektivnih što iz subjektivnih razloga nisu prisustvovali okruglom stolu. Stoga, u sljedećem broju pozivamo da podijelite svoja iskustva, razmišljanja i prijedloge na temu knjižničnih usluga za pripadnike nacionalnih manjina.

Rok za predaju tekstova za sljedeći, 69. broj HKD Novosti je 15. Ožujka 2015.

(opširnije)

Molba za ponovnom prijavom na skupove  (objavljeno: 25.11.2015)

Hrvatsko knjižničarsko društvo upućuje molbu svim prijavljenima na skupove:
15. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama Knjižnice i održivi razvoj
i
Okrugli stol Strategija razvoja središnjih knjižnica nacionalnih manjina unutar mreže narodnih knjižnica prema prihvaćenom modelu

da ponove svoje prijave, jer od 6. studenoga kada je izvedena nadogradnja servera od strane pružatelja usluga niti jedna prijava za navedene skupove nije zaprimljena,
a sustav je svima prikazivao poruku da su prijave zaprimljene.


Okrugli stol Strategija razvoja središnjih knjižnica nacionalnih manjina unutar mreže narodnih knjižnica prema prihvaćenom modelu  (objavljeno: 17.11.2015)

Radna grupa za manjinske knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva, u partnerstvu sa Odsjekom za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira

Okrugli stol Strategija razvoja središnjih knjižnica nacionalnih manjina unutar mreže narodnih knjižnica prema prihvaćenom modelu,

u Knjižnicama grada Zagreba – Gradska knjižnica, Multimedijalna dvorana, Starčevićev trg 4, Zagreb, 04.12.2015.

Okrugli stol bit će posvećen problemu strateškog razvoja modela manjinskih knjižnica unutar infrastrukture narodnih knjižnica, kako u mjestima koncentracije nacionalne manjine, tako i u mjestima gdje ima malo potencijalnih korisnika fonda manjinske knjižnice.

 

(opširnije)

Okrugli stol Strategija razvoja središnjih knjižnica nacionalnih manjina unutar mreže narodnih knjižnica prema prihvaćenom modelu  (objavljeno: 02.10.2015)

 Mjesto održavanja: Zagreb, Knjižnice grada Zagreba, Multimedijalna dvorana

Vrijeme održavanja: 04. prosinac 2015. godine od 9:00 do 17:00 sati

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Sekcija za narodne knjižnice, Radna grupa za manjinske knjižnice; u partnerstvu sa Odsjekom za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Sadržaj Okruglog stola:

Pravo na služenje svojim jezikom i pismom, jednako kao i pravo na razvoj i očuvanje identiteta vlastite kulture, pripadnici nacionalnih manjina ostvaruju kroz djelovanje različitih ustanova i organizacija, među kojima knjižnice zauzimaju važno mjesto. Odlukom Vlade Republike Hrvatske iz travnja 2000.g., programi središnjih knjižnica nacionalnih manjina u djelokrugu su Ministarstva kulture, a uključuju nabavu građe na jezicima manjina, osiguravanje korištenja knjižne i neknjižne građe, tribine i predavanja, izložbe, kao i međuknjižničnu posudbu, s obzirom na to da je riječ o središnjim knjižnicama, koje trebaju na djelotvoran način osiguravati knjižnične usluge pripadnicima manjina i izvan sjedišta središnje knjižnice. Model središnjih knjižnica nacionalnih manjina za Hrvatsku je optimalan, a dobio je i priznanje stručnjaka na drugoj NAPLE konferenciji (National Authorities on Public Libraries in Europe) koja je održana u Supetru na Braču 2005. godine. Međutim, rezultati 24-godišnjeg iskustva nisu zadovoljavajući. Iskristalizirani su problemi koji se ne mogu riješiti samo unutar mreže manjinskih knjižnica ili strukovne organizacije. Stoga će ovogodišnji Okrugli stol biti posvećen problemu strateškog razvoja modela manjinskih knjižnica unutar infrastrukture narodnih knjižnica, kako u mjestima koncentracije nacionalne manjine, tako i u mjestima gdje ima malo potencijalnih korisnika fonda manjinske knjižnice.

Cilj je okruglog stola: potaknuti sve narodne knjižnice da u skladu s europskim dosezima poštivanja prava manjina surađuju sa zbirkama za nacionalne manjine koje žive u njihovoj lokalnoj zajednici, te doprinijeti poboljšanju vidljivosti zbirke unutar narodne knjižnice, dostupnosti fonda putem mreže narodnih knjižnica i širenju informacija.


Započela je javna rasprava o Prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja za period od 2015. do 2020. godine  (objavljeno: 27.04.2015)

Na svečanosti otvorenja Noći knjige 2015. koja je održana u četvrtak 23. travnja 2015. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, pomoćnik ministra Vladimir Stojsavljević obavijestio je javnost da je na mrežnim stranicama Ministarstva kulture otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja za period od 2015. do 2020. godine.  Cilj i svrha internetskog savjetovanja je prikupiti mišljenja zainteresirane javnosti o Prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja (2015.-2020.). Pozivajmo sve zainteresirane da dostave svoje primjedbe i prijedloge putem obrasca sudjelovanja.
Svoje sugestije i prijedloge možete uputiti na adresu elektroničke pošte: strategija.citanja@min-kulture.hr najkasnije do 8. svibnja 2015. godine.

Po završetku procesa savjetovanja rezultati internetskog savjetovanja bit će objavljeni na mrežnim stranicama Ministarstva.
 


IFLA-in Manifest o internetu  (objavljeno: 17.12.2014)

 Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja HKD-a predložila je da se prevede IFLA-ina Manifest o internetu, a Aleksandra Horvat tekst je prevela i uredila. Izvršni odbor HKD-a, na svojoj 2. sjednici, prihvatio je prijevod i donio odluku o objavi na mrežnim stranicama Društva.

(opširnije)

Strategija hrvatskog knjižničarstva 2015.-2020.g. : javna rasprava  (objavljeno: 07.04.2014)

Kako bi najšira hrvatska knjižničarska zajednica bila upoznata s Nacrtom 'Strategije hrvatskog knjižničarstva 2015.-2020.g.' te mogla iznijeti svoje prijedloge i primjedbe, a na molbu Hrvatskoga knjižničnog vijeća, na mrežnim se stranicama Hrvatskoga knjižničarskog društva objavljuje vijest o javnoj raspravi o Nacrtu 'Strategije hrvatskoga knjižničarstva 2015.-2020.g.'.
'Preambulu' i Nacrt 'Strategije' sastavile su članice Radne grupe za pripremu Nacrta Strategije.

Javna rasprava o Nacrtu 'Strategije' otvorena je do 7. svibnja 2014.g.

Primjedbe i prijedlozi mogu se slati poštom na adresu Radne grupe za pripremu Nacrta Strategije (Hrvatsko knjižnično vijeće, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Runjaninova 2, 10000 Zagreb, s naznakom: Nacrt 'Strategije hrvatskoga knjižničarstva 2015.-2020.g.'), ili elektroničkom poštom na adresu Hrvatskoga knjižničarskog društva (hkd@hkdrustvo.hr, s naznakom: Za Radnu grupu za pripremu Nacrta Strategije – Hrvatsko knjižnično vijeće). Sve primjedbe i prijedlozi koji elektroničkim putem stignu na adresu Hrvatskoga knjižničarskog društva, biti će proslijeđeni Radnoj grupi za pripremu Nacrta Strategije Hrvatskoga knjižničnog vijeća.

(opširnije)

Poziv na javnu raspravu o prijedlogu Strategije razvoja narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj 2013. – 2015.  (objavljeno: 25.09.2012)

Povjerenstvo Hrvatskoga knjižničarskog društva za izradu prijedloga Strategije razvoja narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj 2013. – 2015. poziva sve zainteresirane da se uključe u javnu raspravu koja će biti otvorena na 38. skupštini HKD-a u Osijeku. Javna rasprava traje do 15. listopada 2012. godine. Nakon javne rasprave prijedlog Strategije podnijet će se Hrvatskom knjižničnom vijeću.

(opširnije)

Drugi Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata  (objavljeno: 10.04.2012)

Drugi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata održava se 19. i 20. travnja 2012. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Festival okuplja predstavnike arhivske, knjižnične i muzejske zajednice te sve zainteresirane za digitalizaciju kulturne i znanstvene baštine.
Više informacija o ovogodišnjem Festivalu, kao i prijavama na njega, možete pronaći na mrežnim stranicama http://www.nsk.hr/d-fest.
 

(opširnije)

1 | 2 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -