- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


JAVNI POZIV na predlaganje kandidata za dodjelu Nagrade „Eva Verona“  (objavljeno: 01.05.2018)

 Hrvatsko knjižničarsko društvo objavljuje Javni poziv na predlaganje kandidata za dodjelu Nagrade “Eva Verona”.
Rok za slanje prijedloga je 30. lipnja 2018. godine.

(opširnije)

JAVNI POZIV na predlaganje kandidata za dodjelu Kukuljevićeve povelje  (objavljeno: 01.05.2018)

 Hrvatsko knjižničarsko društvo objavljuje Javni poziv na predlaganje kandidata za dodjelu Kukuljevićeve povelje.

Rok za slanje prijedloga je 30. lipnja 2018. godine.

(opširnije)

Očitovanje Etičkog odbora HKD-a na Zaključak sa 11. sjednice Glavnog odbora održana 12. ožujka 2018., vezano uz situaciju anonimnog dostavljanja dokumenata Društva te potajnog izvještavanja sa Sjednice Stručnog odbora od 16. veljače 2018.  (objavljeno: 25.04.2018)

Očitovanje Etičkog povjerenstva HKD-a na Zaključak sa 11. sjednice Glavnog odbora održana 12. ožujka 2018., vezano uz situaciju anonimnog dostavljanja dokumenata Društva te potajnog izvještavanja sa Sjednice Stručnog odbora od 16. veljače 2018.
Etičko povjerenstvo donijelo je očitovanje na navedenu temu. Cijeli tekst Zapisnika dostupan je u privitku.


Knjiga "Obrazovanje i status knjižničara u Hrvatskoj do uvođenja studija bibliotekarstva" Ksenije Švenda-Radeljak  (objavljeno: 20.04.2018)

U Studijskom centru Socijalnog rada, Pravni Fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 18. travnja 2018. održana je promocija knjige dr. sc. Ksenije Švenda-Radeljak "Obrazovanje i status knjižničara u Hrvatskoj do uvođenja studija bibliotekarstva". Knjigu je objavio Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a predstavili su je prof. dr. sc. Nino Žganec, prof. u miru, dr. sc. Aleksandra Horvat, izv. prof. dr. sc. Daniela Živković i izv. prof. i dr. sc. Ana Barbarić. Knjiga donosi sustavno istražen povijesni razvoj profesionalnog obrazovanja i društvenog statusa knjižničarske profesije, a posebno je zanimljivo šesto poglavlje koje govori o knjižničarstvu kao ženskoj profesiji i donosi bio-bibliografske podatke niza istaknutih hrvatskih knjižničarki.


Objavljene HKD Novosti - broj 77  (objavljeno: 20.04.2018)

Objavljen je 77. broj Novosti HKD-a, pristupiti mu se može putem poveznice.
Ovim putem željeli bismo zahvaliti svim autorima, a posebno svima onima iz školskih knjižnica koji su se odazvali našem pozivu! Uz ovoliki odaziv nismo mogli ne uvidjeti aktualnost teme i činjenicu da naše školski knjižničari do sada
nisu dobivali primjerenu pažnju u našem glasilu. 

Školskim knjižnica smo posvetili ovaj broj i trudili smo se da nijedan materijal ne izostane, pa tako i slike koje ste nam slali. Sve smo ih stavili u članke iako nemamo tu praksu. Nadamo se da su naši dragi autori zadovoljni i da će
nastaviti suradnju s Novostima HKD-a. Ipak, ubuduće molimo autore da se pridržavaju uputa koje se mogu pronaći na dolje navedenoj adresi jer smo ovoga puta imali čak i članke u PDF formatu koje smo uspjeli objaviti samo zahvaljujući dobroj volji i tehničkom umijeću kolegice Maje Popović.

Tema sljedećeg, 78. broja, bit će „Visokoškolske i specijalne knjižnice kao komunikacijsko središte u 21. stoljeću“. Posljednji put o visokoškolskim knjižnicama govorili smo u 61. broju Novosti HKD-a iz prosinca 2013. godine. Naime, tema je bila „Aktualno o visokoškolskim knjižnicama“. O tome što se očekuje od visokoškolske knjižnice i kamo vodi taj put govorile su Zrinka Udiljak Bugarinovski i Zagorka Majstorović. U sljedećem broju Novosti HKD-a željeli bismo se osvrnuti na visokoškolske i specijalne knjižnice kao na komunikacijsko središte u 21. stoljeću. Visokoškolske i specijalne knjižnice danas nisu samo sastavni dio znanstveno-nastavne i istraživačke infrastrukture na fakultetu ili sveučilištu, već su i središte informacija, organizatori projekata i događanja. Kako i u svim prethodnim brojevima, pozivamo drage kolegice i kolege da podijele s nama svoja iskustva, probleme i načine njihovog rješavanja.
Rok za predaju tekstova za idući, 78. broj HKD Novosti je 16. lipanj 2018. godine. Upute autorima dostupne su na adresi: http://hkdrustvo.hr/hkdnovosti/upute_autorima/


22. seminar Arhivi, Knjižnice, Muzeji: mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture  (objavljeno: 10.04.2018)

Mjesto i datum: Poreč, 21.-23. studenoga 2018., Hotel Valamar Diamant
Tema: Interdisciplinarnost i inkluzivnost u AKM zajednici
Glavni organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo

Organizatori: Hrvatsko arhivističko društvo, Hrvatsko muzejsko društvo

Suorganizatori: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv, Muzejski dokumentacijski centar, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Odjel za informacijske znanosti, Sveučilište u Zadru.

(opširnije)


RADIONICA: Uloga knjižnica u provođenju UN 2030 agende i ciljeva održivog razvoja  (objavljeno: 10.04.2018)

Dvodnevna međunarodna radionica: "Uloga knjižnica u provođenju UN 2030 agende i ciljeva održivog razvoja" održati će se 17. i 18. travnja 2018. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Za sve pojedinosti možete se obratiti mr. sc. Davorki Pšenici(dpsenica@nsk.hr) i Editi Bačić(edita@pravst.hr), voditeljicama Radionice.

(opširnije)


Javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja  (objavljeno: 06.04.2018)

Hrvatsko knjižničarsko društvo objavljuje Javni poziv za dodjelu godišnjeg priznanja "Knjižnica godine".

Rok za prijavu je 15. lipnja 2018. godine

(opširnije)

Javni poziv za predlaganje kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva  (objavljeno: 02.04.2018)

Povjerenstvo za predlaganje kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva, u sastavu: Romana Horvat, Miroslav Katić, Nada Topić, Marija Čačić i Mladen Masar te stručna tajnica HKD-a Marija Šimunović (po funkciji), objavljuje Javni poziv za predlaganje kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva

Rok za dostavu prijedloga kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva je 30. lipnja 2018. godine.

(opširnije)

2. okrugli stol Uloga stručnog knjižničarskog društva danas : zagovaranje načela Europske unije  (objavljeno: 27.03.2018)

Mjesto održavanja: Zagreb, Kuća Europe, Ulica A. Cesarca 6-8
Vrijeme održavanja: Četvrtak, 19. travnja 2018. godine od 09:00 do 16:00 sati

 Okrugli stol Uloga stručnog knjižničarskog društva danas predviđa teme vezane uz ulogu i razvoj knjižničarskog društva u skladu s izazovima vremena te će se potaknuti razmjena iskustava dobre prakse i aktivnosti knjižničarskih društava u regiji. Središnja tema biti će posvećena novim informacijskim stručnjacima, bibliotekarima, njihovim interesnim područjima, a s ciljem poticanja međugeneracijskog povezivanja i njihovog uključivanja u rad stručnih društava, te će se istaknuti uloga stručnih društava u njihovim karijerama. Predviđena je i panel rasprava kojom će se propitati dvojna uloga: voditelj knjižnice i član društva.

Predviđeno je sudjelovanje petnaestak pozvanih izlaganja, od čega četvero iz inozemstva, a očekuje se stotinu sudionika knjižničara svih vrsta knjižnica te predstavnika knjižničarskih društava iz RH i susjednih zemalja.

 Za sudjelovanje na skupu nije predviđena kotizacija, ali radi ograničenog broja mjesta u dvorani molimo da se prijavite do 10. travanja 2018.

Prijave na poveznici. Program skupa - poveznica.

Potpora: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Kuća Europe – Predstavništvo Europske komisije i Informacijskoga ureda Europskoga parlamenta u RH.

Članovi Programskog odbora: Blaženka Peradenić-Kotur, Sanja Vukasović Rogač, Danka Hajsig, Iva Grisogono, Marija Šimunović, Kristina Kalanj i Inja Cahun.

 


<< prethodna stranica | 11-20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31-40 | 41-50 | 51-60 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -