- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Izvješće o provedenom savjetovanju - Nacrt Strategije hrvatskog knjižničarstva 2016. – 2020.  (objavljeno: 07.12.2015)

Svrha dokumenta je odrediti ciljeve i smjernice za razvoj temeljnih i inovativnih knjižničnih usluga - uspostaviti učinkovitu i funkcionalnu mrežu knjižnica povezanih u jedinstveni nacionalni knjižnični sustav, osigurati ravnomjerne infrastrukturne pretpostavke za obavljanje knjižnične djelatnosti, utvrditi kompetencijski okvir stručnih znanja i vještina djelatnika u knjižničarstvu.
Radna skupina za izradu Strategije hrvatskog knjižničarstva do 2020.:

  • Tea Grujić, viša knjižničarka, Sveučilište u Puli, Sveučilišna knjižnica u Puli; predsjednica
  • Zagorka Majstorović, knjižničarska savjetnica, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu; članica
  • Vanja Jurilj, školska knjižničarska, predsjednica HUŠK-a; članica
  • Gorana Tuškan Mihočić, diplomirana knjižničarka, Gradska knjižnica Rijeka; članica
  • Stjepka Leščić, diplomirana knjižničarka, Sveučilište u zagrebu, Kineziološki fakultet

Povjerenstvo za izradu Akcijskog plana Strategije hrvatskog knjižničarstva do 2020.:

  • Tea Grujić
  • Zagorka Majstorović
  • Ivana Pavlaković, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

U izradu Strategije vrlo aktivno su bili uključeni članovi svih radnih skupina Vijeća, otprilike 20 stručnjaka te stručne službe Ministarstva kulture. O Strategiji je, putem mrežnih stranica Hrvatskog knjižničarskog društva, provedena i stručna javna rasprava koja je trajala mjesec dana od objave na mrežnim stranicama HKD-a (od 7. travnja do 7. svibnja 2014.)

 Detalje pogledati na poveznici.
 


Draženko Celjak dobitnik Nagrade „Tibor Tóth“ za 2015.  (objavljeno: 03.12.2015)

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo je na svečanosti koja se održala u prostoru Mađarskog kulturnog društva „Ady Endre“ u Martićevoj 8 u Zagrebu u srijedu 25.11.2015. dodijelila Nagrade „Tibor Tóth“ Draženku Celjaku.
Draženko Celjak se istaknuo rezultatima rada povezanim s inicijativom otvorenog pristupa, a svojom ukupnom djelatnošću pridonosi razvitku informacijskih i dokumentacijskih znanosti i djelatnosti, prikupljanju, obradi, pohranjivanju, pretraživanju, upravljanju, prijenosu i diseminaciji dokumenata, podataka, informacija i znanja. Osobno je surađivao s Tiborom Tóthom na stvaranju i razvoju portala domaćih znanstvenih časopisa Hrčak, a ove je godine značajno pridonio i uspješnoj realizaciji projekta Dabar - Digitalni akademski arhivi i repozitoriji. Tako putem uspostave repozitorija u Dabru znanstvene ustanove dobivaju pouzdano, fleksibilno i spremno za rad okruženje za razvoj i održavanje zbirki digitalne građe kroz funkcionalnosti prikupljanja, trajne pohrane i diseminacije različitih digitalnih objekata.
Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo ustanovilo je Nagradu „Tibor Toth“ u znak javnog priznanja koje se dodjeljuje stručnjacima i znanstvenicima mlađe i srednje generacije za značajan doprinos na području informacijskih znanosti i djelatnosti. Nagrada je nazvana imenom mr.sc. Tibora Totha, istaknutog hrvatskog informacijskog stručnjaka i znanstvenika koji je svojim radom unaprijedio i promicao informacijske znanosti i djelatnosti na opću dobrobit naše zajednice.
 


Stručni skup: Inovativne prakse u financiranju i promociji knjižnica  (objavljeno: 30.11.2015)

Stručni skup: Inovativne prakse u financiranju i promociji knjižnica

Vrijeme održavanja skupa: 14. prosinca 2015. u 9:00 sati
Mjesto održavanja skupa: Multimedijalna dvorana, Gradska knjižnica Marka Marulića Split, Ulica slobode 2
Organizator: Gradska knjžnica Marka Marulića Split
Financijska potpora: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Kotizacija: nema

Link na prijavu i program.

 


Molba za ponovnom prijavom na skupove  (objavljeno: 25.11.2015)

Hrvatsko knjižničarsko društvo upućuje molbu svim prijavljenima na skupove:
15. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama Knjižnice i održivi razvoj
i
Okrugli stol Strategija razvoja središnjih knjižnica nacionalnih manjina unutar mreže narodnih knjižnica prema prihvaćenom modelu

da ponove svoje prijave, jer od 6. studenoga kada je izvedena nadogradnja servera od strane pružatelja usluga niti jedna prijava za navedene skupove nije zaprimljena,
a sustav je svima prikazivao poruku da su prijave zaprimljene.


Okrugli stol Strategija razvoja središnjih knjižnica nacionalnih manjina unutar mreže narodnih knjižnica prema prihvaćenom modelu  (objavljeno: 17.11.2015)

Radna grupa za manjinske knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva, u partnerstvu sa Odsjekom za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira

Okrugli stol Strategija razvoja središnjih knjižnica nacionalnih manjina unutar mreže narodnih knjižnica prema prihvaćenom modelu,

u Knjižnicama grada Zagreba – Gradska knjižnica, Multimedijalna dvorana, Starčevićev trg 4, Zagreb, 04.12.2015.

Okrugli stol bit će posvećen problemu strateškog razvoja modela manjinskih knjižnica unutar infrastrukture narodnih knjižnica, kako u mjestima koncentracije nacionalne manjine, tako i u mjestima gdje ima malo potencijalnih korisnika fonda manjinske knjižnice.

 

(opširnije)

Poziv na predavanje „The economic impact of public libraries“  (objavljeno: 02.11.2015)

Hrvatsko knjižničarsko društvo poziva svoje članove na interaktivno predavanje na kojemu će biti predstavljeni rezultati istraživanja u sklopu projekta „The economic impact of public libraries“ koji je, uz konzultaciju s ekonomistima iz Copenhagen Economics i uz potporu Danske agencije za kulturu, provelo Dansko knjižničarsko društvo (Danmarks Biblioteksforening).

Predavanje će se održati u utorak, 10. studenoga 2015., od 9:45 do 13:00 sati, u prostorijama Gradske knjižnice – Knjižnice grada Zagreba, u okviru Informativne srijede.
Interaktivno predavanje održat će Lotte Hviid Dhyrbye i August Becker iz Danskoga knjižničarskog društva, koji će o svojemu iskustvu zagovaranja knjižnica dokazivanjem pozitivnih ekonomskih učinaka i vrijednosti narodnih knjižnica govoriti zainteresiranim članovima hrvatske knjižničarske zajednice, budući da je, uz Nizozemsku i Španjolsku, i Hrvatska, putem Hrvatskoga knjižničarskog društva kao nacionalne knjižničarske udruge, jedna od zemalja sudionica ove faze projekta.
Rezultati istraživanja o ekonomskoj vrijednosti narodnih knjižnica, provedenoga u sklopu prvog projekta te vrste u Danskoj, koji pokazuju da narodne knjižnice postižu znatan ekonomski učinak na društvo u cjelini, naročito putem aktivnosti promicanja čitanja za djecu i mlade, te da se stoga ulaganje u narodne knjižnice ekonomski isplati, posebno su dragocjeni u vremenu kada javnost i politički čimbenici od knjižnica zahtijevaju da dokažu svoju vrijednost i doprinos društvu, a posebice pozitivne ekonomske učinke, te svoje poslovanje, pa i postojanje, opravdaju ekonomskim argumentima.
Više o projektu „The economic impact of public libraries“.
Rezultati istraživanja o ekonomskoj vrijednosti narodnih knjižnica u Danskoj.

 


15. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama  (objavljeno: 29.10.2015)

U Zagrebu će se 10. prosinca održati 15. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama na temu Knjižnice i održivi razvoj u organizaciji Komisije za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskoga knjižničarskog društva i Katedre za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Mjesto održavanja: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 10.12.2015.
 

(opširnije)


Međunarodni stručni skup Miro Gavran-prozni i kazališni pisac 2015. /  (objavljeno: 22.10.2015)

Najavljujemo Međunarodni stručni skup
MIRO GAVRAN – PROZNI I KAZALIŠNI PISAC 2015./ „Let s Gavranom“,
koji će se održati 23. i 24. listopada 2015. godine (petak i subota) u Novoj Gradiški (zgrada Doma kulture, Relkovićeva 4).

Pozivamo Vas da svojim dolaskom uveličate ovaj lijepi događaj.


Organizator:
Gradska knjižnica Nova Gradiška
Suorganizatori:
Pučko Otvoreno Učilište Matija Antun Relković Nova Gradiška
Matica hrvatska - ogranak Nova Gradiška
Turistička zajednica grada Nova Gradiška
Gimnazija Nova Gradiška

Pokrovitelji:
Ministarstvo kulture RH
Grad Nova Gradiška
Brodsko-posavska županija

Pogledajte program skupa i raspored stručnih izlaganja.


Objavljene HKD Novosti - broj 67  (objavljeno: 21.10.2015)

Objavljen je 67. broj HKD Novosti, pristupiti mu se može putem mrežne poveznice
Hvala kolegicama i kolegama koji su nam nakon radnog ljeta u knjižnici predstavili svoje projekte. Nismo očekivali toliko materijala s okruglih stolova, seminara ili konferencija, no ujedno smo malo razočarani što naše knjižnice „na moru“ nisu bile toliko aktivne i s nama podjele svoja iskustva u radu s gostima u našoj zemlji ili našim sugrađanima.
Iskreno se nadamo da će ubuduće naše drage kolegice i kolege (pogotovo mlada generacija) imati volje i želje pisati za HKD Novosti.

Tema sljedećeg broja je „Projekti i programi za osobe s posebnim potrebama“. Opće je poznato da naše knjižnice puno pažnje posvećuju takvim programima, te sada molimo sve naše stalne, povremene i potencijalne autore da s nama podjele svoje dragocjeno iskustvo.

Rok za predaju tekstova za sljedeći, 68. broj HKD Novosti je 15. prosinca. Molimo autore da se ne uvrijede ako materijal poslan nakon ovog roka ne uđe u „novogodišnji broj“. Naime, želimo s kalendarskom godinom završiti i našu „novinarsku“ godinu, odnosno izdati 4 broja, kako je i dogovoreno s čelništvom HKD-a. Osim toga, ne želimo propustiti priliku čestitati svima blagdane!

(opširnije)

Okrugli stol "Uloga stručnog knjižničarskog društva danas" - u povodu 40. obljetnice osnutka ZKD-a  (objavljeno: 15.10.2015)

U Zagrebu će se 20. studenog 2015. godine održati okrugli stol na temu Uloga stručnog knjižničarskog društva danas u povodu 40. obljetnice osnutka ZKD-a. 

Mjesto i vrijeme održavanja:
Zagreb, Kuća Europe, Ulica A. Cesarca 6-8
petak, 20. studenoga 2015. godine

Organizator: Zagrebačko knjižničarsko društvo

Potpora: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Kuća Europe – Predstavništvo Europske komisije i Informacijskoga ureda Europskoga parlamenta u RH.

Tema Okruglog stola: Uloga stručnog knjižničarskog društva danas – U povodu 40. obljetnice osnutka ZKD-a predviđa teme vezane uz ulogu i razvoj knjižničarskog društva u skladu s izazovima vremena, razmjenu iskustava dobre prakse i aktivnosti knjižničarskih društava u regiji te unaprjeđivanje regionalne suradnje. Na taj način želi se ukazati na ulogu profesionalnih knjižničarskih društva danas, na moguće potrebe i promjene u djelovanju društava kako bi se unaprijedila percepcija i pozicija knjižničarske profesije kod korisnika knjižnica, njihovih osnivača i pripadnika šire kulturne i znanstvene zajednice.

Predviđeno je sudjelovanje desetak pozvanih predavača, od čega troje iz inozemstva. Očekuje se više od stotinu sudionika – knjižničara svih vrsta knjižnica iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije te predstavnika svih regionalnih knjižničarskih društava u RH i susjednih zemalja.

Za sudjelovanje na skupu nije predviđena kotizacija. Molimo da svoje sudjelovanje prijavite najkasnije do 15. studenoga 2015. godine.

Prijava sudjelovanja.

(opširnije)

<< prethodna stranica | 21-30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41-50 | 51-60 | 61-70 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -