Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
zaglavlje
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)

IFLA EBLIDA NSK UNESCO
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Skupovi  //  Skupovi u zemlji  //  11. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama 'Knjižnice u društvu znanja'

Mjesto održavanja: Zagreb 09.12.2011
Organizator: Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskoga knjižničarskog društva i Katedra za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Prijava sudjelovanja

Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskoga knjižničarskog društva i Katedra za bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu od 2001. godine redovito obilježavaju Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca, organiziranjem okruglog stola o slobodnom pristupu informacijama. Svaki je okrugli stol posvećen posebnoj temi vezanoj uz osiguranje slobodnog pristupa informacijama i slobodi izražavanja u našim knjižnicama, s ciljem da se identificiraju prepreke slobodnom pristupu i ukaže na moguće načine njihova uklanjanja.
Tema 11. okruglog stola Knjižnice u društvu znanja odabrana je stoga što je, na pragu novoga desetljeća 21. stoljeća, u vremenu u kojemu Europska unija kreće u realizaciju inicijative za stvaranje društva znanja, vremenu obilježenom snažnim i često nepredvidivim razvitkom tehnologije koji trebaju pratiti i odgovarajuće promjene u zakonodavstvu i primjeni zakona, knjižnicama, koje uvelike ovise o tehnološkim aplikacijama i o zakonskom okruženju, potrebna sustavna strategija razvoja.
Na skupu će se kroz izlaganja okupljena u tri tematska bloka pokušat odgovoriti na pitanje o ulozi knjižnica i njenih prostora u obrazovanju za društvo znanja, potom, kako u uvjetima kada se ne može digitalizirati sve sačuvati vjerodostojnost i spriječiti zakrivanje, odnosno potpuno zaboravljanje nekih izvora, te na kraju na koji način knjižnice promiču ravnopravnost.
Knjižničari svojim djelovanjem doprinose društvu znanja, ne samo bogatom, digitaliziranom, kulturnom i znanstvenom baštinom, već aktivnim sudjelovanjem u vrednovanju građe koju čuvaju i kojom se služe. Pridružite nam se i sudjelovanjem u raspravi doprinesite kvaliteti skupa!

Programski i organizacijski odbor:
Edita Bačić
Alemka Belan-Simić