Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
zaglavlje
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)

IFLA EBLIDA NSK UNESCO
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Skupovi  //  Skupovi u zemlji  //  12. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama 'Društvene mreže i knjižnice' povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Mjesto održavanja: Zagreb, Nacionalna i sveučilišna knjižnica 10.12.2012
Organizator: Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskoga knjižničarskog društva i Katedra za bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Društvene mreže i knjižnice
Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskoga knjižničarskog društva i Katedra za bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu od 2001. godine redovito obilježavaju Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca, organiziranjem okruglog stola o slobodnom pristupu informacijama. Svaki je okrugli stol posvećen posebnoj temi vezanoj uz osiguranje slobodnog pristupa informacijama i slobodi izražavanja u našim knjižnicama, s ciljem da se identificiraju prepreke slobodnom pristupu i ukaže na moguće načine njihova uklanjanja.

Tema 12. okruglog stola o slobodnom pristupu informacijama Društvene mreže i knjižnice odabrana je, jer se radi o suvremenoj društvenoj pojavi zanimljivoj velikom broju građana, što znači i korisnika knjižnica. Prisutnost knjižnica na društvenim mrežama neupitna je, samo je pitanje što predstaviti, koje sadržaje i koje informacije učiniti dostupnima te kako uspješno komunicirati na pojedinoj mreži.

Program

Poziv za sudjelovanje u programu Umreženi: susret knjižnica na društvenim mrežama

Na okruglom stolu problematizirat će se pitanja vezana za društvene mreže poput:

• Mladi i društvene mreže;
  • Knjižnica na društvenim mrežama (trebaju li knjižnice biti prisutne na društvenim mrežama, kojim mrežama, kako i zašto koristiti mreže, koje sadržaje na njih stavljati, relevantnost informacija na društvenim mrežama, kako komunicirati na društvenim mrežama, analiza hrvatskih knjižnica na Facebooku);
  • Zaštita privatnosti na društvenim mrežama;
  • Edukacija korisnika i knjižničara;
  • Knjižničar - urednik profila (stvaratelj vijesti, blogova, komunikator na društvenim mrežama) - novo zanimanje?

Svrha je okruglog stola potaknuti raspravu o ulozi društvenih mreža i njihovoj primjeni u knjižnicama, o pozitivnim i negativnim iskustvima, kao i načinima korištenja društvenih mreža i njihovoj integraciji u unaprjeđenje usluga knjižnice. Cilj je okruglog stola kroz pozvana izlaganja domaćih i stranih stručnjaka i raspravu sudionika razmijeniti iskustva kako bi se što bolje upoznali s prednostima i načinima korištenja novih internetskih komunikacijskih alata te potaknuti pitanja vezana uz slobodan pristup informacijama, koji knjižnice nastoje osigurati, čak i kad su sučeljene sa slučajevima zabrane korištenja društvenih mreža.

Po završetku okruglog stola tiskat će se zbornik radova kako bi se rasprava o postavljenim pitanjima mogla nastaviti te da bi i oni koji nisu imali priliku sudjelovati na okruglom stolu, bili upućeni u temu.

Mjesto održavanja: Zagreb 10.12.2012.
Organizatori: Hrvatsko knjižničarsko društvo
Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja,
Katedra za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Programski i organizacijski odbor 12. okruglog stola:
Tea Grašić Kvesić, predsjednica Komisije za slobodan pristup informacijama
Prof. dr.sc. Aleksandra Horvat, Komisija za slobodan pristup informacijama i Odsjek za informacijske znanosti
Silvija Perić, Komisija za slobodan pristup informacijama
Davorka Pšenica, Komisija za slobodan pristup informacijama
Nevia Raos, stručna tajnica Hrvatskog knjižničarskog društva

Formular za prijavu

Prezime

Ime

Ustanova

Adresa

Poštanski broj

Grad

OIB:

Kontakt tel/mob:

Kotizacija:

Do 1. prosinca 2012
Od 1. prosinca do 9. prosinca 2012
150,00 kn
200,00 kn

Kotizaciju molimo uplatiti na žiro račun Hrvatskoga knjižničarskog društva 2360000-1101451830 ; OIB 81889785066,  s naznakom "za 12. okrugli stol". Nakon primljene uplate HKD će izdati račun i poslati ga na navedenu adresu. Uz radne materijale za okrugli stol, u kotizaciju je uključeno i osvježenje.

- - -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002