Program "Informacijsko opismenjavanje tinejdžera" Gradske knjižnice Zadar

Main Article Content

Vera Vitori
Petra Stulić
Matea Bakmaz

Sažetak

Cilj. Rad ukazuje na važnost provođenja programa informacijskog opismenjavanja u narodnim knjižnicama. Cilj je rada prikazati program Informacijsko opismenjavanje tinejdžera Gradske knjižnice Zadar i rezultate istraživanja koje je provedeno radi vrednovanja programa. U istraživanju se analizira zadovoljstvo i mišljenje sudionika programa, učenika osnovnih i srednjih škola, s obzirom na njegovu jasnoću, razumljivost, korisnost i zanimljivost.


Metodologija. U anketnom istraživanju programa Informacijsko opismenjavanje tinejdžera za prikupljanje podataka korišten je anketni upitnik kreiran za tu svrhu.


Rezultati. Rezultati istraživanja pokazali su da je u narodnoj knjižnici moguće osmisliti i provesti kvalitetne programe poput programa Informacijsko opismenjavanje tinejdžera u Gradskoj knjižnici Zadar. Rezultati pokazuju da učenici osnovnih i srednjih škola u velikom postotku pozitivno ocjenjuju zanimljivost teme, jasnu i razumljivu prezentaciju sadržaja i stjecanje novih znanja za koja smatraju da će im koristiti u daljnjem školovanju.


Originalnost. Rad nastoji ukazati na potrebu provođenja programa informacijskog opismenjavanja, kakav je za tinejdžersku populaciju u narodnoj knjižnici rijetkost. Opisujući faze nastanka, koncept i promidžbene aktivnosti programa Informacijsko opismenjavanje tinejdžera Gradske knjižnice Zadar, dan je model za oblikovanje srodnih programa. U hrvatskoj stručnoj literaturi nedovoljno je istraživanja na temu informacijske pismenosti u narodnim knjižnicama, a vrednovanja programa opismenjavanja tinejdžera gotovo da i nema. Rezultati vrednovanja programa s obzirom na učenike osnovnih i srednjih škola mogu poslužiti kao polazište u formiranju sadržaja sličnih programa te kao smjerokaz za unapređivanje postojećih.

Article Details

Kako citirati
Vitori, V., Stulić, P., & Bakmaz, M. (2018). Program "Informacijsko opismenjavanje tinejdžera" Gradske knjižnice Zadar. Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 61(1), 127–150. https://doi.org/10.30754/vbh.61.1.655
Rubrika
Članci