Upravljanje knjižnicama kao poslovna funkcija

Main Article Content

Antal Balog

Sažetak

Cilj. Definirati i ukratko razmotriti osnovne aspekte upravljanja u knjižnicama kao poslovne funkcije, razine upravljanja u knjižničnom sustavu, odnos funkcije upravljanja s funkcijom rukovođenja te ulogu i doprinose stručnih tijela upravljanju, rukovođenju i poslovanju knjižnica.


Oblikovanje. U uvodnom se dijelu rada razmatraju temeljna obilježja knjižnica kao javnih ustanova i neprofitnih organizacija. U nastavku se analiziraju razlike između funkcije upravljanja i funkcije rukovođenja, kao i prikladnost uporabe termina menadžment. U dijelu koji opisuje različite vrste i razine upravljanja knjižnicama prikazan je proces usklađivanja upravljanja s pet ključnih aspekata rada knjižnica. Procesu upravljanja i usklađivanja različitih interesa ključnu potporu pružaju stručne sastavnice knjižničnog sustava.


Rezultati. Bolje razumijevanje procesa upravljanja u knjižnicama i njegovih posebnosti omogućuje njegovo razlikovanje od funkcije rukovođenja. Također, pojašnjavaju se odnosi između upravljačkih, rukovodnih i stručnih tijela te se razgraničavaju vrijednosti koje ta tijela pridonose oblikovanju i funkcioniranju nacionalnog knjižničnonformacijskog sustava.


Praktična primjena. Ovaj rad može pridonijeti povećanju kvalitete rada i stručnih kompetencija upravnih vijeća knjižica te boljem razumijevanju njihovih nadležnosti i značaja u poslovanju knjižnica te općem funkcioniranju nacionalnog knjižnično-informacijskog sustava.


Društveni značaj. Nakon  razmatranja  normativnih  dokumenata  te  sadržaja dostupnih u stručnoj literaturi, rad implicira unapređenje prakse upravljanja u knjižnicama imajući u vidu njihov društveni značaj kao ustanova od posebnog društvenog interesa.


Originalnost/vrijednost. Rad nastoji razmotriti i povezati pojedine sadržaje organizacijskog upravljanja i poslovanje knjižnica, a koji se nalaze u različitim znanstvenim granama, odnosno u grani organizacija i menadžment te u grani informacijski sustavi i informatologija. U tom smislu sadržaj rada ima interdisciplinarna obilježja.

Article Details

Kako citirati
Balog, A. (2019). Upravljanje knjižnicama kao poslovna funkcija. Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 61(2), 73–97. https://doi.org/10.30754/vbh.61.2.666
Rubrika
Članci
Biografija autora

Antal Balog, Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Zaprešić

Antal Balog rođen je 1958. godine u Novom Sadu. Diplomirao je 1982. godine organizacijske znanosti na Ekonomskom fakultetu u Subotici Univerziteta u Novom Sadu. Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku završio je 2002. godine poslijediplomski magistarski znanstveni studij Planiranje i politika razvoja organizacija. Na Gordon-Conwell Theological Seminary u South Hamiltonu u Mas­sachusettsu u Sjedinjenim Američkim Državama završio je 2007. godine trogodišnji doktorski studij primijenjene teologije Missions & Cross-Cultural Studies. Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku doktorirao je 2012. godine na znanstvenom polju ekonomije. Objavio je više knjiga te znanstvenih i stručnih članaka iz ekonomije, teologije te iz drugih područja svojih interesa. Radio je u grafičkoj industriji, u državnoj upravi i pravosuđu, u nakladništvu te u srednjem i visokom obrazovanju. Obavljao je različite poslove: komercijalista, upravni i stručni referent, pročelnik državnog ureda za gospodarstvo, stečajni upravitelj, stručni savjetnik za investicije malih i srednjih poduzeća, ravnatelj, srednjoškolski i visokoškolski nastavnik te prodekan. Bio je osnivač ili suosnivač nekoliko nevladinih organizacija, gospodarskih subjekata te financijskih institucija. Na Veleučilištu s pravom javnosti Baltazar Zaprešić u Zaprešiću predaje nekoliko kolegija: Ekonomska sociologija, Osnove menadžmenta, Menadžment ljudskih potencijala, Poslovna politika poduzeća, Ekonomska politika, Temelji poreznog sustava, Operativno planiranje, Poslovna etika, Poduzetništvo i poslovni planovi, Menadžment projekta i portfelja. Živi i radi u Osijeku. Oženjen je i otac troje djece. 

Bibliografija: Hrvatska znanstvena bibliografija <https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=254662>

CV: Tko je tko u hrvatskoj znanosti: <https://tkojetko.irb.hr/znanstvenikDetalji.php?sifznan=9861>