Knjižnica Dugave kao mjesto susreta različitih svjetova

Tihana Rašeta
Sanja Lautenbach-Huzjak

Cilj. Izložiti rad djelatnika u Knjižnici Dugave koji se odnosi na rad s migrantima i izbjeglicama.Također, pokazati odnos lokalne zajednice prema novim stanovnicima te njihovu spremnost za upoznavanje novih kultura. Prikazati uključivanje svih odjela unutar knjižnice te navesti različite akcije ujedinjene oko istog cilja – inkluzije migranata i izbjeglica u lokalnu zajednicu.

Pristup/metodologija. Kronološki prikaz suradnje knjižnice s drugim institucijama koje su željele pomoći u novonastaloj situaciji.

Rezultati. Kronološki prikaz pokazuje koliko se suradnja Knjižnice Dugave širila na različite institucije i pojedince iz godine u godinu. Spremnost lokalne zajednice da dozna i upozna nove stanovnike i zemlje iz kojih dolaze. Stručno praćenje te studije vezane uz ovu temu ukazuju na daljnju potrebu i djelovanje knjižnice kao spone između lokalne zajednice i migranata te između institucija i migranata.

Originalnost/vrijednost. Rad je prvi u Republici Hrvatskoj koji se bavi prikazom rada s migrantima unutar knjižnice te pokazuje dobru suradnju s ostalim institucijama. Prikazan je i rad na senzibiliziranju lokalne zajednice za migrante. Na nekoliko različitih primjera dane su smjernice za rad u drugim knjižnicama ukoliko se nađu u istoj situaciji.

Kako citirati
Rašeta, T., & Lautenbach-Huzjak, S. (2019). Knjižnica Dugave kao mjesto susreta različitih svjetova. Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 61(2), 403–418. https://doi.org/10.30754/vbh.61.2.706
Biografije autora

Tihana Rašeta, Knjižnice grada Zagreba

Tihana Rašeta rođena  1969. u Zagrebu. Završila srednju školu  Centar za odgoj i obrazovanje u kulturi i stekla zvanje -  stručni djelatnik za televiziju, film i kazalište. Nakon srednje škole završila je Filozofski fakultet – Odsjek za povijest umjetnosti i komparativne književnost. Od 1994 godine do 1995. radila u Generalturistu, nakon toga zaposlila se kao profesor u  XI. gimnaziji. Od 1996. godine radila je  u arhivi HTV- a ali i kao vanjski suradnik u dokumentarnom i kulturnom programu.

U Knjižnice grada Zagreba dolazi 1997. godine  prvo kao knjižničar informator na Dječjem odjelu Knjižnice Zapruđe , zatim kao knjižničar informator u Knjižnici Tina Ujevića.  Godine 2011. postala je  koordinator Knjižnice Prečko – ogranka Knjižnice Tina Ujevića,  te od 2012.  voditeljica je mreže  Knjižnice Novi Zagreb. Pridruženi je član Komisije za izgradnju i opremu knjižnica pri HKD-u.

Sanja Lautenbach-Huzjak, Knjižnice grada Zagreba

Sanja Lautenbach-Huzjak rođena  1963. u Zagrebu. Osnovno i srednje obrazovanje završila  u Labinu. Nakon mature, u SŠC-u Mate Blažina, 1981. godine stekla  zvanje suradnika u odgojno-obrazovnom procesu.Iste  godine upisuje  Filozofski fakultet u Zagrebu. Diplomirala je 1986. godine i stekla zvanje diplomirani pedagog.Od jeseni 1986. godine radi  u odgojno-obrazovnim ustanovama u Labinu i Zagrebu, Gradskoj knjižnici  čitaonici Metel Ožegović u Varaždinu, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa te Knjižnicama grada Zagreba, Knjižnici Dugave, od prosinca 2004. godine do danas.

Od 1987. do danas stekla je zvanje diplomiranog knjižničara, položila stručni ispit za državne službenike, ispit za internog auditora ISO 9001-Sustav kvalitete, završila je program osposobljavanja za računalnog operatera. Stručno usavršavanje u knjižničarskoj struci traje s kratkim prekidom od 1993. godine do danas.

Član je Hrvatskog knjižničarskog društva od 1993. godine s prekidom od 2001. do 2005. godine. Sudjelovala je u radu Komisije za slobodan pristup informacijama od listopada 1998. do veljače 2001., a od lipnja 2000. do veljače 2001. bila je  predsjednica Knjižničarskog društva Varaždinske županije.

U Knjižnici Dugave radila je na Odjelu za djecu i mlade, a zatim  preuzima  poslove koordinatorice knjižnice te započela s radom na Odjelu za odrasle.