Helena Markulin
Ivana Majer

Cilj. Cilj članka jest predstaviti izazove i rješenja u radu na postavljanju izložbe knjiga u visokoškolskoj knjižnici. Polazeći od praktičnog iskustava, ponudit će se model za organizaciju izložbi u visokoškolskim knjižnicama.

Pristup/metodologija. U članku se donosi opširan prikaz idejnog i praktičnog rada na postavljanju izložbe knjiga u organizaciji Središnje medicinske knjižnice u povodu 100. obljetnice postojanja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, tj. njezine matične ustanove. Na osnovi iskustva stečenog tijekom postavljanja izložbe te znanstvene i stručne literature, pristupit će se izradi prijedloga modela idejnog i organizacijskog koncepta izložbi koje se postavljaju u visokoškolskim knjižnicama.

Rezultati. Rezultat članka jest prijedlog modela rada na izložbama u knjižnicama koji će knjižničarima kao autorima izložbi osigurati osnovu za planiranje temeljite organizacije i postavljanja izložbi knjiga u visokoškolskim i drugim vrstama knjižnica.

Originalnost/vrijednost. Potaknuta je rasprava o ulozi visokoškolskih knjižničara kao autora izložbi (knjižničar-kustos), s posebnim naglaskom na izlaganju knjiga. Prepoznata je potreba publiciranja teorijske i stručne literature o spomenutoj tematici, osobito u lokalnom, hrvatskom kontekstu. Vrijednost članaka ogleda se u predstavljenom modelu za kreiranje koncepta izložbi u visokoškolskim knjižnicama. Sastavni dio modela jesu detaljno prikazani programski i organizacijski plan izložbe. Cilj modela jest knjižničarima koji se već bave postavljanjem izložbi i onima koji se planiraju okušati u tome pružiti podršku pri osmišljavanju i realiziranju izložbenih projekata.

Kako citirati
Markulin, H., & Majer, I. (2021). Visokoškolski knjižničar kao autor izložbe: primjer izložbe Središnje medicinske knjižnice u povodu 100. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 63(1-2), 479–502. https://doi.org/10.30754/vbh.63.1-2.830

Reference

Auten, B.; H. F. Norton; M. R. Tennant; M. E. Edwards; N. Stoyan-Rosenzweig; M. Daley. Using NLM exhibits and events to engage library users and reach the community. // Medical Reference Services Quarterly 32, 3(2013), 266-289. DOI: https://doi.org/10.1080/02763869.2013.806861
Belicza, B. Osnivanje i otvorenje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. // Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu : 1917. – 1992. Zagreb: Medicinski fakultet, 1992. Str. 1-14.
Conley, K.; T. Tucker. Matching media to audience equals marketing success. // College & Undergraduate Libraries 12, 1/2(2005), 47-64. DOI: https://doi.org/10.1300/J106v12n01_04
Dandar, D.; J. Clifton-Ross; A. Dale; R. Croft. Showcasing institutional research : curating library exhibits to support scholarly communication. // Journal of Librarianship and Scholarly Communication 8, 1(2020), eP2335, 1-15. DOI: https://doi.org/10.7710/2162-3309.2335
Daničić, N.; D. Mašina; T. Runjak. Izložba Ostavština Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz arhiva i knjižnice Hrvatske akademije znanosti umjetnosti. // Vjesnik bibliotekara Hrvatske 60, 1(2017), 47-64. DOI: https://doi.org/10.30754/vbh.60.1.536
Dutka, A.; S. Hayes; J. Parnell. The surprise part of a librarian’s life : exhibition design and preparation course. // College & Research Libraries News 63, 1(2002), 19-22. DOI: https://doi.org/10.5860/crln.63.1.19
Exhibiting the written word. Edinburgh : Making Our Connections Project Team, 2011. [citirano: 2020-06-29]. Dostupno na: https://www.nls.uk/media/1269224/exhibiting-the-written-word.pdf
Farrona, A. M. M.; R. Vilar. How can we turn a science exhibition on a really success outreach activity?. // Nuclear and Particle Physics Proceedings 273/275(2016), 1225-1228. DOI: https://doi.org/10.1016/j.nuclphysbps.2015.09.194
Horić, A. Knjiga kao izložbeni objekt u knjižnici. // Muzeologija 48/49(2012), 38-45. Dostupno i na: https://hrcak.srce.hr/111781
Krajna, T.; H. Markulin. Nabava knjižnične građe u visokoškolskim knjižnicama. // Vjesnik bibliotekara Hrvatske 54, 3(2011), 21-42. Dostupno i na: http://www.hkdrustvo.hr/vjesnik-bibliotekara-hrvatske/index.php/vbh/article/view/358/353
Marini, F. Exhibitions in special collections, rare book libraries and archives : questions to ask ourselves. // Alexandria : The Journal of National and International Library and Information 29, 1/2(2019), 8-29. DOI: https://doi.org/10.1177/0955749019876122
Markulin, H. Nastavna i stručna literatura. // Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu : 1917–2017 / ur. Marko Pećina i Marijan Klarica. Zagreb : Medicinski fakultet, 2017. Str. 673-704.
Markulin, H.; J. Petrak; M. Šember. Internet i studenti Medicinskog fakulteta. // Vjesnik bibliotekara Hrvatske 43, 4(2000), 179-184.
Markulin, H.; M. Šember. WebPAC Središnje medicinske knjižnice u Zagrebu. // Vjesnik bibliotekara Hrvatske 48, 2(2005), 35-43. Dostupno i na: http://www.hkdrustvo.hr/datoteke/149/vbh/God.48(2005),br.2
Maroević, I. Uvod u muzeologiju. Zagreb : Zavod za informacijske studije Odsjeka za informacijske znanosti, Filozofski fakultet Sveučilišta, 1993.
Medicinski fakultet. // Sveučilište Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Zagrebu 1874–1924 : spomenica Akademičkoga senata. Zagreb : Tisak Zaklade tiskare Narodnih novina, 1925. Str. 124-130.
Petrak, J.; L. Škorić. Središnja medicinska knjižnica. // Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu : 1917–2017 / ur. Marko Pećina i Marijan Klarica. Zagreb : Medicinski fakultet, 2017. Str. 663-668.
Sečić, D. Informacijska služba u knjižnici. 2. dopunjeno i prerađeno izd. Lokve : Benja, 2006.
Serrell, B. Exhibit labels : an interpretive approach. 2nd ed. Lanham, MD : Rowman & Littlefield Publishers, 2015.
Swanick, S.; S. Rankin; M. Reinhart. Curating exhibitions in academic libraries : practical steps. // Practical Academic Librarianship : The International Journal of the SLA Academic Division 5, 2(2015), 1-22. [citirano: 2020-06-20]. Dostupno na: https://journals.tdl.org/pal/index.php/pal/article/view/7011
Tica, M. Izložba u knjižnici : priručnik za predstavljanje baštine. Zagreb : Naklada Jurčić, 2017.
Wakeham, M. Marketing and health libraries. // Health Information and Libraries Journal 21, 4(2004), 237-244. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1471-1842.2004.00540.x
Wogensen, L. Exhibitions as an empowering act in the digital transition – libraries and librarians role as knowledge producers and curators. // IFLA WLIC 2019 Satellite Meeting – Continuing professional development and workplace learning: „Librarians and information professionals as (pro)motors of change: immersing, including and initiating digital transformation for smart societies“, Zagreb, 20-21 August 2019. [citirano: 2020-07-02]. Dostupno na: http://library.ifla.org/id/eprint/2676
Zakonski članak Sabora Kraljevina Dalmacije, Hrvatske i Slavonije od 5. siečnja 1874., ob ustrojstvu Sveučilišta Franje Josipa I. u Zagrebu. // Spomenica u povodu proslave 300-godišnjice Sveučilišta u Zagrebu : I / gl. ur. Jaroslav Šidak. Zagreb : Sveučilište, 1969. Str. 341-356.