Naslovnica

Informacijsko dru╣tvo i EU - Novosti

5. svibnja 2006.

Europski tjedan u Hrvatskoj
Od 2. do 10. svibnja 2006. u Hrvatskoj ─çe se obilje┼żiti Europski tjedan povodom najva┼żnijeg datuma u povijesti stvaranja ujedinjene Europe - 9. svibnja Dana Europe. Delegacija Europske komisije, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija te brojnim drugim partnerskim institucijama, organizirala je raznolika kulturna, zabavna, informativna i stru─Źna doga─Ĺanja u ─Źetiri velika hrvatska grada: Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku.
Program doga─Ĺanja tijekom Europskog tjedna pogledajte na adresi:

Vlada usvojila Operativni plan provedbe Programa e-Hrvatska za 2006. godinu
Vladin Sredi┼ínji ured za e-Hrvatsku najavljuje provedbu novih projekata i usluga koje nas uvode u moderno informacijsko dru┼ítvo. Operativni plan provedbe Programa e-Hrvatska 2007. za 2006. usvojen je na sjednici Vlade 13. travnja 2006. godine. Ovaj dokument sadr┼żi pregled aktivnosti na realizaciji ciljeva Programa e-Hrvatska u razdoblju 2004.-2005. te definira ciljeve, zadatke i usluge kojima se uspostavlja provedba Programa za 2006. godinu.

Europska komisija objavila Akcijski plan o e-upravi
Akcijskim planom o e-upravi (eGovernment Action Plan) Europska komisija postavila je ciljeve njezine primjene do 2010. godine. Komisija procjenjuje da bi se modernizacijom javne uprave 25 dr┼żava ─Źlanica EU-a mogle u┼ítedjeti milijarde eura. Sve dr┼żave ─Źlanice ve─ç su prihvatile taj ambiciozni cilj u Manchesteru 2005. godine, a Akcijskim planom za e-upravu predla┼żu se konkretne mjere kroz pet prioriteta: op─ça primjenjivost i dostupnost e-uprave svim gra─Ĺanima EU-a, pove─çanje u─Źinkovitosti, provedba e-nabave, siguran pristup uslugama u EU te ja─Źanje sudjelovanja javnosti u odlu─Źivanja kako bi se smanjio demokratski deficit.

N-Lex - portal za pristup nacionalnom zakonodavstvu dr┼żava ─Źlanica EU-a
Od 28. travnja 2006. pokrenut je N-Lex portal za pristup nacionalnom zakonodavstvu dr┼żava ─Źlanica EU-a. N-lex je jo┼í uvijek eksperimentalni projekt koji razvija Ured za slu┼żbene publikacije Europskih zajednica u suradnji s dr┼żavama ─Źlanicama. Mogu─çnosti zasada ovise o nacionalnim servisima, a po─Źetna maska pretra┼żivanja jedinstvena je i dostupna na 11 slu┼żbenih jezika. N-lex nudi i mogu─çnost pretra┼żivanja pomo─çu vi┼íejezi─Źnog Eurovoc tezaurusa. Cilj projekta je omogu─çiti pretra┼żivanje nacionalnog zakonodavstva svih dr┼żava ─Źlanica na svim slu┼żbenim jezicima EU-a.

Sigurniji Internet plus program
Sigurniji Internet plus program (Safer Internet plus programme 2005.-2008.) pokrenut od Europske komisije, ima za cilj sigurniju upotrebu interneta i novih online tehnologija, prvenstveno onih namijenjenih djeci, te borbu protiv ilegalnih i ne┼żeljenih sadr┼żaja dostupnih na internetu.
Od 2. svibnja 2006., roditelji, u─Źitelji i djeca u Europskoj uniji mogu dobiti besplatne informacije o sigurnoj upotrebi interneta putem EUROPE DIRECT informacijskog servisa Europske komisije. EUROPE DIRECT omogu─çuje gra─Ĺanima EU-a usluge besplatnog telefona i e-poruka, gdje mogu dobiti odgovore na pitanja o EU politikama iz podru─Źja sigurne upotrebe interneta.

Nagrada Europskog informacijskog udru┼żenja
Aleksandri ─îar dodijeljena je nagrada "Helen Greer" za 2005. godinu za izvrsnost u radu u podru─Źju informiranja o EU. Donedavno voditeljica Europskog dokumentacijskog centra (IMO) i urednica portala EnterEurope te jedna od izvoditeljica programa Informacije o Europskoj uniji u narodnim knji┼żnicama, Aleksandra ─îar se pridru┼żila konzultantskom timu Premise gdje radi kao voditelj projekta uspostave Informacijskog centra Europske unije u Zagrebu.
Europsko informacijsko udru┼żenje (European Information Association - EIA) ve─ç niz godina nagra─Ĺuje pojedince, organizacije ili informacijske proizvode koji su znatno doprinijeli podizanju kvalitete informiranja o EU. Nagrada "Helen Greer" redovito se od 1996. godine dodjeljuje informacijskim specijalistima Europskih dokumentacijskih ili referalnih centara ┼íirom svijeta.

Eurovoc konferencija 2006.
U Europskom parlamentu u Bruxellesu 10. o┼żujka 2006. godine odr┼żana je godi┼ínja konferencija za korisnike Eurovoca. Uredni┼ítvo hrvatskoga izdanja Pojmovnika Eurovoc odr┼żalo je prezentaciju u kojoj je predstavljena upotreba Eurovoca kao alata za sadr┼żajnu obradu i pretra┼żivanje gra─Ĺe u knji┼żnici Sabora i Hrvatskoj informacijsko-dokumentacijskoj referalnoj agenciji (HIDRA). Bojana Dalbelo Ba┼íi─ç i Marko Tadi─ç predstavili su Projekt Automatsko Indeksiranje Deskriptorima Eurovoca (AIDE).

Ugovor o Ustavu za Europu
Zavod za znanstveni i umjetni─Źki rad HAZU u Splitu objavio je u ─Źasopisu Adrias 13(2006) prvi hrvatski prijevod Ugovora o Ustavu za Europu (Ustav Europske unije). Prve 62. stranice teksta Ustava, koje uklju─Źuju i predgovor koji je napisao akademik Davorin Rudolf, mo┼żete pro─Źitati na ovoj adresi: