Naslovnica
Arhiva programa

Informacijsko dru╣tvo i EU - Novosti

8. prosinca 2005.

Dinami─Źni akcijski plan za europsku koordinaciju digitalizacije kulturnih i znanstvenih sadr┼żaja
U sredi┼ítu akcijskog plana Europske unije za kratkoro─Źne i dugoro─Źne inicijative su izvori europske kulture i znanosti koji se ┼żele pribli┼żiti korisnicima uz kori┼ítenje digitalne tehnologije i interneta. Akcija ─çe se provoditi u sklopu ┼íest glavnih tema:
promicanje strate┼íkog vo─Ĺenja u dinami─Źnom i promjenjivom okru┼żenju izazvanom brzim razvojem tehnologije i ekonomskim rastom;
koordinacija i pribli┼żavanje izme─Ĺu nacionalnih inicijativa za digitalizaciju ─Źlanica EU te EU mre┼ża i projekata;
izbjegavanje dupliciranja digitalizacije i maksimalno korištenje sinergije;
identifikacija modela i sustavni razvoj strategija za dugoro─Źnu za┼ítitu;
promocija kulture i jezika kroz oblikovanje digitalnog sadr┼żaja;
unaprje─Ĺenje online pristupa europskom kulturnom sadr┼żaju.
Cjeloviti tekst Dinami─Źkog akcijskog plana mo┼żete preuzeti na engleskom, francuskom i njema─Źkom jeziku na web stranici: http://www.minervaeurope.org/publications/dap.htm

Prvi izvje┼ítaj usporedne studije elektroni─Źkih komunikacijskih mre┼ża i servisa u zemljama Jugoisto─Źne Europe
Europska komisija i Glavni direktorat za medije pratili su tr┼żi┼íte elektroni─Źkih komunikacijskih mre┼ża i servisa  u osam zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata. Dostupan je prvi izvje┼ítaj s usporedbom zemalja. Istra┼żivalo se u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji Rumunjskoj, Srbiji i Crnoj Gori i Turskoj. Cjeloviti tekst izvje┼ítaja na engleskom jeziku u PDF obliku, 932 KB, 170 str. mo┼żete preuzeti na adresi http://europa.eu.int/information_society/activities/internationalrel/dialogue_coop/enlargement/
Report%201%20Comparative%20final2%20for%20distribution.pdf

Statistika korištenja interneta u EU
Posljednjih godina kori┼ítenje interneta u EU je u velikom porastu. Pristup internetu na poslu je postao uobi─Źajen, a kori┼ítenje interneta u ku─çanstvima je vi┼íe pravilo nego izuzetak. Ovo se statisti─Źko izvje┼í─çe EUROSTAT-a odnosi na promatranje navika kori┼ítenja interneta u neprekidno rastu─çoj korisni─Źkoj skupini. Izvje┼í─çe donosi podatke o korisnicima (prema godinama starosti, spolu, naobrazbi i sl.) i na─Źinima na koji koriste usluge koje se nude na internetu.
Cjeloviti tekst na engleskom jeziku u PDF obliku, 290 KB mo┼żete preuzeti na adresi:

10.000 škola registrirano je u sklopu projekta eTwinning
Akcija projekta eTwinningje zapo─Źela u sije─Źnju 2005. godine a glavni je cilj bio povezati zainteresirane ┼íkole u EU preko interneta te omogu─çiti kori┼ítenje informacijske i komunikacijske tehnologije u ┼íkolskom ┼żivotu. eTwinningje glavna inicijativa Europskog programa Elektroni─Źko u─Źenje.
eTwinning donosi inovacije u nastavi i motivira u─Źenike na u─Źenje. U─Źenici, nastavnici, direktori ┼íkole, knji┼żni─Źari i ostali zaposlenici u ┼íkolama koriste eTwinning kao novu europsku dimenziju ┼íkole. Uz internet i zajedni─Źki rad koriste se elektroni─Źki razgovori, elektroni─Źka po┼íta te se razmjenjuju ideje i literatura.
Projekt eTwinning u pojedinim zemljama partnerima
Velika Britanija: http://www.britishcouncil.org/learning-etwinning.htm
Njema─Źka: http://www.etwinning.de/
Irska: http://www.etwinning.ie/
Italija: http://etwinning.indire.it/
Francuska: http://www.etwinning.net/ww/fr/pub/etwinning/accueil_france.htm

Transformacija EU vlade
Izgradnju E-vlade u EU podupiru istra┼żiva─Źki projekti i izgradnja servisa. U citiranom se izvje┼ítaju prate aktivnosti koje do 2010. godine trebaju dovesti do potpuno u─Źinkovite elektroni─Źke vlade EU.

7. prosinca 2005. otvorena je nova internet domena 'eu'.
Europska komisija objavila je 1. prosinca da je otvorena nova glavna domena 'eu' za poslovanje i javne ustanove koji ┼żele svoje web stranice i e-mail adrese ozna─Źavati sa 'eu' (kao ┼íto Francuska ima 'fr, Poljska 'pl' ili Velika Britanija 'uk'). 7. travnja 2006. godine domena ─çe biti otvorena za javnost.
Web stranica EURid: http://www.eurid.eu/en