Naslovnica
Arhiva programa

Informacijsko dru╣tvo i EU - Novosti

9. srpnja 2006.

Nacionalni program digitalizacije arhivske, knji┼żni─Źne i muzejske gra─Ĺe
Radna grupa za digitalizaciju arhivske, knji┼żni─Źne i muzejske gra─Ĺe Ministarstva kulture RH izradila je Prijedlog nacionalnog programa digitalizacije arhivske, knji┼żni─Źne i muzejske gra─Ĺe kojim se nastoje identificirati ciljevi i sadr┼żaj Nacionalnog programa digitalizacije gra─Ĺe u kulturnim ustanovama. Zada─ça ovog Programa je stvoriti normativni i infrastrukturni okvir koji ─çe omogu─çiti i poticati ┼íiroku dostupnost, kori┼ítenje i razmjenu kulturnih sadr┼żaja, olak┼íati pristup i promociju ovog dijela nacionalne kulturne ba┼ítine te voditi stvaranju digitalnih sadr┼żaja i usluga utemeljenih na suvremenim informacijskim tehnologijama. Predvi─Ĺeno vrijeme trajanja projekta je tri godine.
Portal Hrvatska ba┼ítina sredi┼ínje je mre┼żno mjesto koje ─çe omogu─çiti pristup i pretra┼żivanje digitalnih zbirki izra─Ĺenih u okviru projekta digitalizacije "Hrvatska ba┼ítina". Sadr┼żavati ─çe smjernice i upute za digitalizaciju te druge informacije, ─Źime ─çe pru┼żati potporu kako ovom projektu, tako i drugim projektima, ustanovama i pojedincima koje se bave digitalizacijom arhivske, knji┼żni─Źne i muzejske gra─Ĺe.
Nacionalni program digitalizacije arhivske, knji┼żni─Źne i muzejske gra─Ĺe treba uva┼żiti na─Źela, politike i iskustva na podru─Źju digitalizacije kulturne ba┼ítine u Europskoj uniji te razvijati sposobnost na┼íih ustanova da kvalitetno sudjeluju u programima i projektima digitalizacije kulturne ba┼ítine u EU.
Dugoro─Źni strate┼íki cilj ovog Programa je i ja─Źanje resursa i institucionalne i stru─Źne sposobnosti arhiva, knji┼żnica i muzeja da planiraju, izgra─Ĺuju i odr┼żavaju kvalitetne digitalne sadr┼żaje i usluge.

Preporuka Europske komisije o digitalizaciji, digitalnom o─Źuvanju i online dostupnosti kulturnih materijala
Europska komisija usvojila je 24. kolovoza 2006. Preporuku o digitalizaciji, digitalnom o─Źuvanju i online dostupnosti kulturnih materijala (Recommendation on the digitisation and online accessibility of cultural material and digital preservation) u kojoj poziva zemlje ─Źlanice EU-a da djeluju na o─Źuvanju digitalnog sadr┼żaja, kako bi se osigurao dugoro─Źni pristup digitalno pohranjenim materijalima. Ovom Preporukom Komisija nastoji potaknuti ─Źlanice Europske unije na ubrzavanje procesa stavljanja europskoga kulturnog naslje─Ĺa na internet preko Europske digitalne knji┼żnice.
Do 2008. godine, dva milijuna knjiga, filmova, fotografija i rukopisa biti ─çe dostupno kroz Europsku digitalnu knji┼żnicu, a broj bi do 2010. trebao narasti na 6 milijuna ili vi┼íe, jer se o─Źekuje da ─çe gotovo sve knji┼żnice, muzeji i arhivi imati digitalnu vezu na Europsku digitalnu knji┼żnicu.

Mre┼żna stranica o digitalnim knji┼żnicama
Na portalu Europa pokrenuta je 13. rujna 2006. nova mre┼żna stranica o digitalnim knji┼żnicama (Digital Libraries Initiative). Sredi┼ínje mjesto je rubrika What's New gdje se objavljuju sve novosti vezane uz podru─Źje aktivnosti digitalnih knji┼żnica, a brojne informacije dostupne su i u rubrici FAQ. Za odr┼żavanje sadr┼żaja na mre┼żnoj stranici odgovorna je Jedinica za informacijsko tr┼żi┼íte (Op─ça uprava za informacijsko dru┼ítvo i medije Europske komisije) koja nastoji informacije o digitalnim knji┼żnicama strukturirati na interesantan i koristan na─Źin za op─çu i specijaliziranu publiku.

Me─Ĺunarodna konferencija U─Źimo o Europskoj uniji
Brijuni, 13. i 14. listopada 2006.

─îetvrta me─Ĺunarodna konferencija U─Źimo o EU odr┼żati ─çe se na Brijunima 13. i 14. listopada u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Zaklade Konrad Adenauer.
Tema konferencija je Stalno usavr┼íavanje iz podru─Źja EU (Learning Europe - Continuous Training in EU Matters) unutar koje ─çe se obraditi nekoliko problematika: Usavr┼íavanje na teme vezano uz EU prije i nakon punopravnog ─Źlanstva u EU (dr┼żavne institucije, nevladine udruge i sl.); Komunikacijska strategija za informiranje javnosti o procesu europskih integracija (novinari, gra─Ĺanstvo, nevladine organizacije i sl.); Kako pribli┼żiti "te┼íke" ili "neslikovite" teme vezane uz EU (metodologija, na─Źin prezentiranja razli─Źitim ciljnim skupinama); Regionalna umre┼żavanja u podru─Źju obrazovanja za EU kao potpora nacionalnim institucijama javne uprave (modeli obrazovanja za javnu upravu u kontekstu regionalne suradnje).
Konferencija ─çe ugostiti predstavnike razli─Źitih profila - lokalne i dr┼żavne uprave, institucija za obrazovanje dr┼żavnih slu┼żbenika, privatnih organizacija, nevladinih udruga uklju─Źenih u obrazovanje o europskim integracijama, kao i sve one koje zanimaju uloga i zna─Źaj te vrste usavr┼íavanja.

Konferencija U─Źinkovitost vrednovanja sadr┼żaja i servisa digitalne kulturne ba┼ítine
Helsinki, 12. listopada 2006.

Novi Dinami─Źki akcijski plan (DAP) za koordinaciju i digitalizaciju kulturnih i znanstvenih sadr┼żaja (Dynamic Action Plan for the EU co-ordination of digitization of cultural and scientific content) predvi─Ĺa promociju digitalnog pristupa europskim kulturnim i znanstvenim izvorima znanja u sklopu ─Źetiri glavne teme: Korisnici i sadr┼żaj; Tehnologije za digitalizaciju; Odr┼żivost sadr┼żaja, Digitalna za┼ítita i proces nadzora. Konferencija ─çe otvoriti dijalog za raspravu, a posebno su pozvani stru─Źnjaci institucija koje se bave kulturnom ba┼ítinom, javna uprava, EU institucije i ekonomisti.
Za dodatne obavijesti o Konferenciji molimo pogledajte Contact information.

Europa Nostra Newsletter
Europa Nostra je federacija pan-europskih udruga kojima je cilj o─Źuvanje i obnova europske kulturne ba┼ítine. Uklju─Źuje vi┼íe od 220 nevladinih organizacija koje obavljaju razli─Źite poslove i inicijative za┼ítite kulturne i prirodne ba┼ítine. U svojem biltenu donosi novosti i informacije o doga─Ĺanjima i aktivnostima koje provodi.
Ovdje je dostupan posljednji broj Europa Nostra Newsletter-a objavljen u ljeto 2006. godine.