Naslovnica

Informacijsko dru╣tvo i EU - Novosti

9. listopada 2006.

i2010: digitalne knji┼żnice
Cilj inicijative Europske komisije o digitalnim knji┼żnicama (i2010: digital libraries, COM(2005) 465 final), usvojene 30. rujna 2005. godine, digitalizacija je europske kulturne ba┼ítine koja se ─Źuva u knji┼żnicama, muzejima i arhivima te njena dostupnost javnosti u online okru┼żenju.
Odbor regija EU-a na sjednici odr┼żanoj 14. i 15. lipnja 2006. usvojio je mi┼íljenje na prijedlog Komisije o digitalnim knji┼żnicama, gdje se navodi da treba u svim europskim dr┼żavama, regijama i gradovima te na svim jezicima promovirati digitalizaciju kulturne ba┼ítine, u svrhu o─Źuvanja kulturnih i lingvisti─Źkih razli─Źitosti za budu─çe generacije. Nagla┼íava se va┼żnost lokalnih i regionalnih vlasti kao tijela za implementaciju strategije informacijskog dru┼ítva, a posebno se izdvaja uloga knji┼żnica koje imaju vitalnu ulogu u omogu─çavanju dostupnosti kulturne ba┼ítine u online okru┼żenju.
Vi┼íe informacija o inicijativi i2010: digitalne knji┼żnice.

Studija dostupnosti javnih usluga na internetu u RH za 2005.
Rezultati Studije dostupnosti javnih usluga na internetu u RH za 2005. dostupni su na mre┼żnim stranicama Sredi┼ínjeg dr┼żavnog ureda za e-Hrvatsku. Istra┼żivanjem je obuhva─çeno i podru─Źje usluga javnih knji┼żnica.
Na mre┼żnim stranicama Sredi┼ínjeg dr┼żavnog ureda za e-Hrvatsku mo┼żete pristupiti i ostalim va┼żnijim dokumentima koje je donio Ured te publikacijama i dokumentima institucija Europske unije, Ujedinjenih naroda i Pakta o stabilnosti za jugoisto─Źnu Europu iz podru─Źja informacijskog dru┼ítva.

Vje┼ítina upotrebe ra─Źunala i interneta u EU
Eurostat je predstavio rezultate ispitivanja vje┼ítine upotrebe ra─Źunala i interneta u 25 dr┼żava ─Źlanica EU-a. Ispitivanje je bilo usmjereno na osnovne ra─Źunalne vje┼ítine, a rezultati su pokazali da je digitalna pismenost problem za ve─çinu stanovnika EU-a, ┼íto umanjuje njihovu mogu─çnost sudjelovanja u uslugama informacijskog dru┼ítva.
Prema rezultatima ankete 37% stanovnika EU-a, u dobnoj skupini od 16 do 74 godine, ne posjeduje osnovne ra─Źunalne vje┼ítine, 34% ne upotrebljava ra─Źunalo, a 43% stanovnika ne upotrebljava Internet.

Svjetski dan informacijskog društva /World Information Society Day (WISD)
Op─ça skup┼ítina UN-a usvojila je 27. o┼żujka 2006. godine Rezoluciju A/RES/60/252 kojom se 17. svibnja progla┼íava Svjetskim danom informacijskog dru┼ítva.
Obilje┼żavanjem toga dana nastoji se pridonijeti ja─Źanju svijesti o mogu─çnostima koje dru┼ítvu i gospodarstvu pru┼ża upotreba interneta i drugih informacijskih i komunikacijskih tehnologija te o nu┼żnosti i na─Źinima premo┼í─çivanja digitalne podijeljenosti.

Screening o informacijskom društvu i medijima
─îlanovi Radne skupine za poglavlje Informacijsko dru┼ítvo i mediji, za koje je zadu┼żen mr. sc. Jadran Antolovi─ç dr┼żavni tajnik u Ministarstvu kulture RH, odr┼żali su eksplanatorni screening za to poglavlje 12. i 13. lipnja u Bruxellesu. Analiti─Źki pregled pravne ste─Źevine EU-a za ovo poglavlje pregovora sastoji se od izlaganja Europske komisije na temu elektroni─Źkih komunikacija, strategije ┼íirokopojasnog pristupa, interneta, audiovizualne politike te o uslugama informacijskog dru┼ítva.
Bilateralni screening za ovo poglavlje odr┼żati ─çe se 17. i 18. srpnja kada ─çe hrvatski predstavnici Europskoj komisiji predstaviti zakonodavni i administrativni sustav Republike Hrvatske u ovom podru─Źju.

Screening o informacijskom društvu i medijima
An Expedition to European Digital Cultural Heritage
Collecting, Connecting - and Conserving?
Me─Ĺunarodna konferencija, 21 - 22. June 2006, Salzburg

U Salzburgu je odr┼żana me─Ĺunarodna konferencija o teku─çoj i nadolaze─çoj praksi i tehnologijama sakupljanja, povezivanja i digitalnog o─Źuvanja kulturne ba┼ítine i znanstvenih informacija, u svrhu nastojanja EU-a da raznolikost europske kulturne ba┼ítine u─Źini dostupnom svim gra─Ĺanima i sa─Źuva za budu─çe generacije.
Europska komisija predla┼że viziju zajedni─Źkog europskog informacijskog prostora koji vodi razvoju sektora kulturne i znanstvene ba┼ítine, gdje bi europski gra─Ĺanin imao mogu─çnost pristupa i razmjene bogatih medijskih sadr┼żaja i usluga bez zapreka vremena, mjesta, jezika i kulture.
Više informacija o konferenciji An Expedition to European Digital Cultural Heritage, Collecting, Connecting - and Conserving?