Naslovnica
EU portali
E-dokumenti, e-knjige, e-bilteni
Pojmovnici o EU
Pitanja i odgovori
Osnovni linkovi
Arhiva programa
Kontakt

 
 
  Informacijsko dru╣tvo i EU - Novosti

12. rujna 2007.


Nova generacija programa Erasmus Mundus

Europska komisija usvojila je 12. srpnja 2007. prijedlog o pokretanju nove generacije programa Erasmus Mundus za razdoblje od 2009. do 2013. godine (Proposal for a DECISION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL establishing an action programme for the enhancement of quality in higher education and the promotion of intercultural understanding through co-operation with third countries (Erasmus Mundus) (2009-2013).
Cilj programa je promid┼żba europskog visokog obrazovanja i poticanje uspje┼íne me─Ĺunarodne suradnje s tre─çim zemljama (zemljama koje nisu ─Źlanice EU-a). Nova generacija programa uklju─Źuje atraktivnije stipendije, ┼íirenje programa na razinu doktorata te promociju partnerstva s ciljanim europskim regijama kao temelj za strukturiranu suradnju, za ┼íto ─çe biti dostupno vi┼íe od 950 milijuna eura.

Više informacija: http://ec.europa.eu/education/programmes/mundus/index_en.html

Vlada Republike Hrvatske je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i ┼íporta 28. velja─Źe 2007. odobrila pokretanje postupka pristupanja Hrvatske programu Erasmus Mundus. Me─Ĺudr┼żavni sporazum ─çe biti zaklju─Źen i ratificiran tijekom 2008. kako bi stupio na snagu 1. sije─Źnja 2009. godine.

Vi┼íe informacija o statusu Hrvatske u programu Erasmus Mundus pogledajte na mre┼żnoj stranici Ministarstva kulture.


Osnovana Agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije

Vlada RH je na sjednici odr┼żanoj 23. kolovoza 2007. donijela Uredbu o osnivanju Sredi┼ínje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.
Sadašnja Uprava Ministarstva financija postaje samostalna Agencija kako bi se poboljšao protok informacija o projektima EU-a te kontrola njihove provedbe.
Agencija ─çe obavljati poslove Sredi┼ínje jedinice za financiranje i ugovaranje, sukladno preuzetim obvezama Republike Hrvatske, sura─Ĺivati s tijelima koja ─Źine sustav provedbe programa EU-a u Hrvatskoj, pripremati i provoditi natje─Źaje te sklapati ugovore o potpori i ugovore o nabavi roba, usluga i radova. Agencija ─çe tako─Ĺer upravljati sustavom za financijsko pra─çenje provedbe projekata i tijekova financijskih sredstava, organizirati izobrazbu iz svoje djelatnosti te obavljati druge poslove iz svoga djelokruga.


HIDRA – dostupno hrvatsko zakonodavstvo u elektroni─Źkom obliku

Hrvatska informacijsko-dokumentacijska referalna agencija - HIDRA objavila je elektroni─Źku verziju va┼że─çih propisa Republike Hrvatske koji su stupili na snagu prije 1990. godine. Svi originalni tekstovi propisa skenirani su i dostupni u PDF formatu putem interneta, odnosno e-Kataloga SDRH . Time je po prvi puta omogu─çena online dostupnost cjelokupnom va┼że─çem zakonodavstvu Republike Hrvatske.
Realizacijom ovoga projekta HIDRA je dala va┼żan doprinos ostvarenju strate┼íkih ciljeva Vlade Republike Hrvatske na pove─çanju javne dostupnosti slu┼żbene dokumentacije Republike Hrvatske.

Više na stranicama HIDRA-e.


Pristupanje Europskoj uniji: o─Źekivani ekonomski u─Źinci

Ekonomski institut Zagreb (EIZ) predstavio je 16. srpnja 2007. rezultate istra┼żiva─Źkog projekta „Pristupanje Europskoj uniji: o─Źekivani ekonomski u─Źinci“. Istra┼żivanje je imalo za cilj procijeniti potencijalne koristi i tro┼íkove pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji u petnaest odabranih podru─Źja.
Izradu projekta inicirala je Vlada RH, a u njegovoj su izradi, uz stru─Źnjake EIZ-a, sudjelovali i istra┼żiva─Źi s Instituta za turizam, zagreba─Źkog Agronomskog fakulteta, splitskog Ekonomskog fakulteta, Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Instituta dru┼ítvenih znanosti Ivo Pilar, Instituta za energetiku i za┼ítitu okoli┼ía Ekonerg te brojni suradnici iz tijela dr┼żavne uprave.

Više informacija: Prezentacija


Operativni plan provedbe Programa e-Hrvatska za 2007. godinu

Vlada RH usvojila je u svibnju 2007. Operativni plan provedbe Programa e-Hrvatska za 2007. godinu koji donosi pregled planiranih aktivnosti u 2007. godini.
Aktivnosti koje su planirane u podru─Źju e-Obrazovanja uklju─Źuju, izme─Ĺu ostaloga, implementaciju programskog rje┼íenja za sustav knji┼żni─Źnog poslovanja i upravljanja u sustavu znanosti i visokog obrazovanja (Voyager) te pristup bibliografskim on-line bazama i e-─Źasopisima, dok se u podru─Źju e-Kulture planiraju aktivnosti vezane uz projekt digitalizacije arhivske, knji┼żni─Źne i muzejske gra─Ĺe, izrada normi i uputa za digitalizaciju gra─Ĺe kao i uspostava kooperativnog digitalnog arhiva.


Europski knji┼żevni natje─Źaj - Knji┼żevnost prevladava granice

─îasopis "Perplex - magazin za mlade┼ż" iz Graza organizira knji┼żevno natjecanje za mlade┼ż u dobi od 6 do 19 godina. Tema natje─Źaja je "─îe┼żnja" koja bi trebala potaknuti u─Źenike da pi┼íu, prije svega, na temelju vlastitih iskustava (u lirici, prozi, itd.). Tekstovi mogu imati najvi┼íe 4 stranice. Najbolji radovi i slike autora bit ─çe objavljeni u knjizi "Knji┼żevnost prevladava granice IX", a najbolji autori primit ─çe nagrade u obliku knjiga na sve─Źanoj proslavi koja ─çe se odr┼żati 25. travnja 2008. na Me─Ĺunarodnom sajmu knjiga LITERA, Linz, Design Centrum.

Više informacija i prijavni obrazac dostupni su na adresi: http://www.perplex.at/?action=detail&sub=wb9_ausschreibung

Rok za dostavu radova: 22. studenoga 2007. na adresu Perplexa ili elektroni─Źkom po┼ítom na office@perplex.at.


Europski tjedan kretanja – 16. do 22. rujna

Europski tjedan kretanja, koji traje od 16. do 22. rujna 2007., odr┼żava se pod motom „Ulice ljudima“. Vi┼íe od 1300 gradova ┼íirom Europe organizirati ─çe tijekom ovoga tjedna razna doga─Ĺanja posve─çena odr┼żivom kretanju.

Više informacija: www.mobilityweek.eu


Europski dan jezika – 26. rujna

Europski dan jezika odr┼żava se godi┼ínje 26. rujna te slavi jezi─Źnu i kulturnu raznolikost Europe. Inicijativu su 2001. godine pokrenuli Vije─çe Europe i Europska komisija, kada je prvi puta obilje┼żen Europski dan jezika.

Više informacija:
http://ec.europa.eu/education/policies/lang/awareness/day_en.html#1
http://www.ecml.at/edl/default.asp?t=info