Naslovnica
Arhiva programa

Informacijsko dru╣tvo i EU - Novosti

16. studenoga 2007.

Europska komisija objavila godišnje izvješće o napretku Hrvatske

Europska komisija objavila je 6. studenoga 2007. godi┼ínje izvje┼í─çe o napretku ostvarenom u svakoj zemlji kandidatkinji i potencijalnoj kandidatkinji za ─Źlanstvo u Europskoj uniji.
U izvje┼í─çu za Hrvatsku (Croatia 2007 Progress Report, SEC(2007) 1431) navodi se kako pretpristupni pregovori s Hrvatskom dobro napreduju, a Komisija o─Źekuje zna─Źajan napredak u pregovorima u 2008., pod uvjetom da Hrvatska odr┼żi nu┼żan zamah reformi i ispuni zadane uvjete.
Uz izvje┼í─çe o napretku Hrvatske za ─Źlanstvo u EU, Komisija je objavila i nacrt Pristupnog partnerstva za Hrvatsku (Proposal for a Council Decision on the principles, priorities and conditions contained in the Accession Partnership with Croatia and repealing Decision 2006/145/EC, COM(2007) 658 final) te dokument o strategiji pro┼íirenja EU-a (Enlargement Strategy and Main Challenges 2007- 2008, COM(2007) 663 final).

Novi Reformski ugovor EU-a

─îelnici dr┼żava ─Źlanica Europske unije usuglasili su novi Reformski ugovor o funkcioniranju Europske unije tijekom neformalnog susreta Europskoga vije─ça 18. i 19. listopada 2007. u Lisabonu. Ugovor ─çe slu┼żbeno potpisati svi predsjednici dr┼żava ili vlada dr┼żava ─Źlanica EU-a u prosincu 2007., a procedura ratifikacije zapo─Źet ─çe 2008., kako bi Ugovor mogao stupiti na snagu do sljede─çih izbora za Europski parlament 2009. godine.
Reformski ugovor nastojat ─çe modernizirati i reformirati EU. Kroz stabilan institucionalni sustav biti ─çe mogu─çe br┼że i transparentnije donositi odluke, uz bolju demokratsku kontrolu i poja─Źano po┼ítivanje boljih propisa. Gra─Ĺani ─çe imati jasniju sliku o tome tko je za ┼íto odgovoran i za┼íto Europska unija odlu─Źuje djelovati.

Novi prijedlog Europske komisije za bolju komunikaciju EU-a i gra─Ĺana

Europska komisija predstavila je 3. listopada 2007. prijedlog za Komuniciranje Europe u partnerstvu (Communicating Europe in Partnership, COM(2007) 568 final).
Komisija u svom prijedlogu naglasak stavlja na ja─Źanje suradnje izme─Ĺu europskih institucija kroz me─Ĺuinstitucionalni sporazum kojim bi Komisija, Parlament i Vije─çe imali zajedni─Źku komunikacijsku agendu temeljenu na dogovorenim prioritetima. Predvi─Ĺa se i sklapanje posebnih partnerstava sa dr┼żavama ─Źlanicama, koja bi trebala biti glavni instrument u provedbi zajedni─Źkih komunikacijskih inicijativa kojima se ┼żeli doprijeti do lokalne razine i aktivirati europske gra─Ĺane.
Ostali prijedlozi odnose se uspostavu informacijskih mre┼ża za pobolj┼íanje komunikacije izme─Ĺu europskih i nacionalnih politi─Źara, novinara i drugih kreatora javnoga mnijenja; kreiranje „europskih javnih prostora“ gdje gra─Ĺani mogu dobiti informacije o EU, uklju─Źiti se u raspravu, predavanje ili forume; poticanje civilnoga dru┼ítva na kreiranje vlastitih foruma za rasprave o EU i pomo─ç Komisije nevladinim organizacijama u uspostavi mre┼żnih stranica  posve─çenih europskim pitanjima te na razmatranje uloge ┼íkolskoga obrazovanja o EU u dr┼żavama ─Źlanicama.
Sljede─çi koraci Komisije odnose se na usvajanje nove Strategije o internetu krajem 2007. te nove Audiovizualne strategije po─Źetkom 2008. godine.

Osnovana Agencija za mobilnost i programe EU-a

Dana 27. listopada 2007. godine na snagu je stupio Zakon o Agenciji za mobilnost i programe Europske unije (NN 107/07), kojim se osniva agencija zadu┼żena za pripremu i provo─Ĺenje Programa za cjelo┼żivotno u─Źenje (Lifelong Learning Programme) i programa Mladi na djelu (Youth in Action Programme).
Navedeni programi promi─Źu suradnju obrazovnih institucija ┼íirom Europe, mobilnost sudionika obrazovnog procesa, stvaranje dru┼ítva znanja, toleranciju i multikulturalnost, a istodobno i pripremaju sudionike za uspje┼íno sudjelovanje na europskom tr┼żi┼ítu rada.

Više informacija:

Program Europa za gra─Ĺane (Europe for Citizens Programme)

Program Europa za gra─Ĺane (Europe for Citizens Programme) za razdoblje 2007. -2013. otvoren je za Republiku Hrvatsku dono┼íenjem Zakona o potvr─Ĺivanju Memoranduma o razumijevanju izme─Ĺu Europske zajednice i Republike Hrvatske o sudjelovanju Republike Hrvatske u programu Europa za gra─Ĺane (NN-MU 9/07) 31. listopada 2007 godine.
Programom se ┼żeli osna┼żiti sudjelovanje gra─Ĺana kroz raspravljanje i razmjenu mi┼íljenja o EU, oja─Źati europski identitet, razviti osje─çaj pripadnosti Uniji te promicati interkulturalni dijalog me─Ĺu gra─Ĺanima.
U programu mogu sudjelovati lokalne vlasti, skupine gra─Ĺana, organizacije civilnoga dru┼ítva i udruge, odnosno aktivno europsko gra─Ĺanstvo, koje ─çe razvojem vlastitih ideja i suradnjom sa sli─Źnim organizacijama iz drugih zemalja, preko susreta i zajedni─Źkog djelovanja, promicati bolje razumijevanje i komunikaciju gra─Ĺana EU-a.
Za provedbu programa Europa za gra─Ĺane nadle┼żan je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Više informacija:

Hrvatska u Okvirnom programu za konkurentnost i inovacije (Competitiveness and Innovation Framework Programme -CIP)

Republika Hrvatska pristupila je po─Źetkom listopada 2007. Okvirnom programu za konkurentnost i inovacije (Competitiveness and Innovation Framework Programme - CIP). Okvirni program, kroz svoje sastavnice koje ─Źine Program za poduzetni┼ítvo i inovacije, Program informacijske i komunikacijske tehnologije te Program inteligentne energije, ima za cilj ja─Źanje konkurentnosti poduze─ça, s naglaskom na mala i srednje velika poduze─ça; promociju inovacija, uklju─Źuju─çi eko-inovacije; ubrzanje razvoja informacijskog dru┼ítva te promociju obnovljivih izvora energije u svim sektorima, uklju─Źuju─çi promet.

Više informacija:

Publikacija Hrvatska u Europskoj uniji: ┼áto gra─Ĺani mogu o─Źekivati?

Institut za me─Ĺunarodne odnose iz Zagreba i Zaklada Konrad Adenauer objavili su publikaciju Hrvatska u Europskoj uniji: ┼áto gra─Ĺani mogu o─Źekivati?.
Svrha je publikacije na jednostavan na─Źin izlo┼żiti kratkoro─Źne i dugoro─Źne u─Źinke koje ─çe Republika Hrvatska imati od pridru┼żivanja EU na gospodarskom, politi─Źkom i dru┼ítvenom planu.
Uvodni dio publikacije donosi kratak pregled odnosa Europske unije i Hrvatske, obja┼ínjava glavne makroekonomske trendove u Hrvatskoj, razmatra op─çe u─Źinke pridru┼żivanja za dr┼żavu, proizvo─Ĺa─Źe i potro┼ía─Źe, te upu─çuje na odre─Ĺene elemente strategije u borbi protiv predrasuda i euroskepticizma. Drugi dio analizira politi─Źke i institucionalne koristi koje ─çe Hrvatska imati od pridru┼żivanja EU, dok tre─çi dio opisuje ekonomske i dru┼ítvene koristi u podru─Źjima va┼żnim za hrvatske gra─Ĺane i za hrvatsko dru┼ítvo op─çenito.

Novi elektroni─Źki sadr┼żaji u e-Obrazovanju

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i ┼íporta predstavilo je nove elektroni─Źke sadr┼żaje putem kojih u─Źenici osnovnih i srednjih ┼íkola u Hrvatskoj imaju mogu─çnost pristupa interaktivnom online gradivu kroz sredi┼ínji ┼íkolski portal [http://www.skole.hr/], portal za udaljeno u─Źenje (LMS) Nikola Tesla [lms.carnet.hr] te internetsko izdanje U─Źilice [ucilica.carnet.hr].
U─Źenicima ─çe isprva na raspolaganju biti interaktivno online ┼íkolsko gradivo iz matematike, fizike i biologije, a kasnije i iz drugih nastavnih predmeta.

Objavljen internetski portal Moja uprava

Moja uprava novi je internetski portal Vlade Republike Hrvatske za komunikaciju gra─Ĺana i pravnih subjekata s upravom. Na portalu su, po prvi puta na jednom mjestu i na jednostavan na─Źin, dostupne sve informacije potrebne za komunikaciju gra─Ĺana s tijelima javne uprave.

Europski razvojni dani (European Development Days)
Lisabon, 7.-9. studenoga 2007.

Od 2006. godine EU kroz Europske razvojne dane (European Development Days) nastoji potaknuti razmjenu ideja o klju─Źnim problemima me─Ĺunarodne suradnje. Europski razvojni dani simboliziraju odlu─Źnost EU-a u unaprje─Ĺenju politike razvojne suradnje i provedbe razvojnih ciljeva kao i ja─Źanju u─Źinkovitosti razvojne pomo─çi.
Ovogodišnji Europski razvojni dani posvećeni su klimatskim promjenama.