Naslovnica

Informacijsko dru╣tvo i EU - Novosti

17. sije─Źnja 2006.

Europska unija podr┼żala financiranje prvih ISPA projekata u Hrvatskoj
Europska komisija je priop─çila da je podr┼żala financiranje prva dva hrvatska projekta u sklopu  pretpristupnog programa ISPA s vi┼íe od 51 milijun eura.
ISPA, zajedno s programima PHARE i SAPARD, jedan je od tri instrumenta Europske unije koji ima za cilj pripremiti zemlje kandidatkinje za budu─çe sudjelovanje u kohezijskom i u strukturnim fondovima.
U sklopu ISPA-e podr┼żavaju se infrastrukturni projekti  na podru─Źju za┼ítite okoli┼ía i transporta. Ukupna alokacija novca za ISPA program za Hrvatsku za 2005. i  2006. godinu iznosi 60 milijuna eura, od ─Źega je 25 milijuna eura osigurano za 2005., a 35 milijuna eura za 2006.
Komisija je odlu─Źila financirati prava dva projekta u sektorima transporta i za┼ítite okoli┼ía s gotovo 22,5 odnosno 28,79 milijuna eura. Ukupna vrijednost ta dva projekta je 127,4 milijuna eura, od ─Źega ─çe EU financirati 51,3 milijuna eura, a ostatak ─çe se pokriti iz hrvatskih izvora.
Rije─Ź je o projektu razvoja vodoopskrbe i odvodnje grada Karlovca, koji uklju─Źuje izgradnju novog pogona za obradu otpadnih voda, kao i pro┼íirenje i modernizaciju vodoopskrbne i kanalizacijske mre┼że toga grada.
Drugi projekt je vezan uz transport odnosno rehabilitaciju ┼żeljezni─Źke pruge Vinkovci-Tovarnik i uklju─Źuje sveobuhvatnu modernizaciju 38 kilometara pruge izme─Ĺu Zagreba i Beograda.
Nakon formalne odluke Europske komisije slijedi potpisivanje financijskih sporazuma te kona─Źna implementacija projekata u razdoblju od 2005. do 2010.
Odluka Bruxellesa o tre─çem predlo┼żenom hrvatskom investicijskom projektu u sklopu programa ISPA, vezanom uz upravljanje otpadom na podru─Źju ┼áibenika, te jo┼í tri projekta tehni─Źke pomo─çi, o─Źekuje se po─Źetkom 2006.
Više o tome na engleskom jeziku:
Europska komisija: Op─ça uprava za tisak i informiranje: RAPID: EU supports the first ISPA projects in Croatia, IP/05/1599, 14. 12. 2005.
(Preuzeto s web stranice Entereurope)

Gra─Ĺani i upravljanje u dru┼ítvu znanja
Sukladno s razvojem dru┼ítva znanja i promjenama koje ono donosi potrebno je mijenjati i usavr┼íavati nove oblike odnosa me─Ĺu gra─Ĺanima te odnosa me─Ĺu gra─Ĺanima i institucijama. Europska istra┼żivanja u ekonomiji, politi─Źkim znanostima, dru┼ítvenim znanostima i humanistici stoga dijelom trebaju biti usmjerena na istra┼żivanje sljede─çih glavnih tematskih podru─Źja:
Dru┼ítvo znanja i dru┼ítveno jedinstvena, unaprije─Ĺena generacija, distribucija i kori┼ítenje znanja i izbora za razvoj dru┼ítva znanja u cjelini i njegovih pojedinih dijelova;
Gra─Ĺani, demokracija i novi oblici upravljanja koji podrazumijevaju integraciju i pro┼íirenje Europe;
Novi oblici upravljanja;
Rezolucije o sukobima i obnova mira;
Novi oblici gra─Ĺanskog i kulturnog identiteta
Aktivnosti koje valja poduzeti u sklopu teme o gra─Ĺanima i upravljanju u dru┼ítvu znanja i ─Źiji prora─Źun iznosi 225 milijuna eura, odvijaju se u okviru europskog programa poznatog pod kraticom FP6.

Dostupni su klju─Źni dokumenti o Europskoj glavnoj zada─çi u osiguranju stalnog pristupa znanstvenim zapisima
Konferencija Europske unije o permanentnom pristupu znanstvenim zapisima odr┼żana je 1. studenog 2004. godine. Predstavnici i stru─Źnjaci ─Źlanica EU, ostalih zemalja i Europske komisije raspravljali su o na─Źinima izgradnje sustava elektroni─Źkih arhiva za znanstvene publikacije te su prihvatili zaklju─Źke i preporuke. Na osnovi tih preporuka organizirana je radna skupina sa  zada─çom preispitivanja mogu─çnosti izgradnje stalnog pristupa zapisima i gra─Ĺi znanstvenih istra┼żivanja. Radna skupina po─Źela je s radom po─Źetkom 2005. godine te je do sada izradila sljede─çe javno dostupne dokumente:
Oblikovanje pragmati─Źnog okvira za stalni pristup znanstvenim zapisima (prezentacija na Konferenciji o Europskoj istra┼żiva─Źkoj infrastrukturi odr┼żanoj  6. prosinca 2005. u Nottinghamu, autora Dr. Peter Tindemans, Powerpoint Presentation)
Natje─Źaj za program istra┼żivanja i razvoja, studeni 2005. (Word)
Strateški akcijski program od 2006. do 2010. godine, prosinac 2005. (pdf)

IADIS Me─Ĺunarodna konferencija elektroni─Źkog dru┼ítva, odr┼żat ─çe se od 13. do 16. srpnja 2006. u Dublinu, Irska
Konferencija ─çe se odr┼żati istovremeno s IADIS me─Ĺunarodnom konferencijom mobilnog u─Źenja 2006. http://www.iadis.org/ml2006
Konferencija IADIS e-dru┼ítvo 2006 bavit ─çe se mnogim problemima i otvorenim pitanjima informacijskog dru┼ítva. Bit ─çe predstavljeni teorijski i prakti─Źni radovi o elektroni─Źkoj vladi i e-upravi, e-poslovanju, e-trgovini, e-u─Źenju, e-zdravlju, informacijskim sustavima i upravljanju informacijama. Radovi ─çe biti objavljeni u obliku knjige, a najbolja izlaganja bit ─çe objavljena i IADIS ─Źasopisu i na web izdanju. Glavne teme:
E-vlada/e-uprava (dostupnost, demokracija i gra─Ĺani, digitalna ekonomija, digitalne regije, e-administracija, poslovanje e-vlada, e-procedure, globalni trendovi, nacionalna i me─Ĺunarodna ekonomija, uklju─Źivanje dru┼ítva)

Peta konferencija REGNO 2006., 7. do 9. lipnja, Vilnius, Litva
Regno (Dr┼żavni centar za registraciju Litve) organizirao je do sada ─Źetiri uspje┼íne konferencije na kojima je sudjelovalo vi┼íe od 500 sudionika iz 15 zemalja. Konferencije su se bavile pitanjima relevantnim za razvoj registracije zemlji┼íta, registracijom gra─Ĺanstva, pravnim pitanjima registracije poslovanja, adresarima i registrima kao i razvojem nove tehnologije za diseminaciju podataka, u─Źinkovitim korisni─Źkim servisima, za┼ítitom podataka i osiguranjem sustava te utjecajem, informacijske tehnologije na dru┼ítvo. Peta konferencija prete┼żito ─çe se baviti pitanjima razvoja raznih registara u pojedinim zemljama i raspravit ─çe budu─çu strategiju elektroni─Źke vlade.
Glavne teme: implementacija i kori┼ítenje smjernica Europske unije, javnost i privatnost podataka, kori┼ítenje podataka iz registara, integracija dr┼żavnih registara, razvoj elektroni─Źkih arhiva, primjena elektroni─Źkog potpisa, pravna pitanja elektroni─Źkih dokumenata i e-potpisa, pravomo─çnost elektroni─Źkih podataka, organizacijsko restrukturiranje i sli─Źno.
Dodatne informacije o konferenciji mo┼żete na─çi i na engleskom jeziku na web stranici www.kada.lt.