Naslovnica
EU portali
E-dokumenti, e-knjige, e-bilteni
Pojmovnici o EU
Pitanja i odgovori
Osnovni linkovi
Arhiva programa
Kontakt

 
 
  Informacijsko dru╣tvo i EU - Novosti

18. studenoga 2005.


Europska Hrvatska na T-Portalu
http://www.tportal.hr/vijesti/eu/fset.html
Na dan kada je zapo─Źeo pregled hrvatskog zakonodavstva za prva poglavlja koja su se otvorila, T-Portal je svoj sadr┼żaj obogatio web stranicom Europska Hrvatska na kojoj se mogu na─çi osnovne informacije vezane uz EU i pregovore s Hrvatskom. Ta stranica treba postati referentan izvor informacija kako obi─Źnom ─Źovjeku, tako i poslovnim subjektima koji ─çe svoje poslovanje prilago─Ĺavati europskim standardima paralelno s hrvatskim pribli┼żavanjem EU.


EU centar, Budimpešta
http://www.eucenter.org/index.php?action=aboutus
Centar Europske unije u Budimpe┼íti je ne profitna inicijativa u sklopu Korporacije za javne servise Europskih medija http://www.europamedia.hu/en/. Glavni je cilj web stranice EU centra davanje prakti─Źnih savjeta o mogu─çnostima financiranja koje daje EU za institucije visokog obrazovanja, gradska i op─çinska poglavarstva i srednja pouze─ça u Europi. EU centar je potpuno nezavisan forum koji gradi otvoreno gra─Ĺansko dru┼ítvo i demokraciju te je svojevrsna veza izme─Ĺu europskih dr┼żava i njihovih institucija i zemalja kandidata. Zbog toga je odmah po otvaranju pristupnih predgovora EU centar otvorio posebnu stranicu relevantnu za Hrvatsku http://www.eucenter.org/index.php?action=fundings.
Ako ┼żelite kontinuirano pratiti savjete EU centra za Hrvatsku odaberite "Croatia" na web stranici http://www.eucenter.org/index.php?action=registration


Rasprostranjenost europske znanosti u svijetu
http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do? reference=AGENDA/05/4&format=HTML&aged=0& language=EN&guiLanguage=en
Od 14. do 15. studenoga u Bruxellesu je odr┼żana konferencija Komunikacija europske znanosti na kojoj se okupilo vi┼íe od 3000 znanstvenika i predstavnika medija. Glavne teme konferencije bile su: istra┼żivanje polarnog okru┼żenja, ─Źisto─ça zraka, metan u oceanu, globalne vremenske prognoze, predvi─Ĺanje poplava, novi terapeutski pristupi lokalnim tumorima i interoperabilnost ┼żeljeznica. Prikazana je nova baza podataka svjetskog ribarstva.
Detaljan program konferencije mo┼żete pogledati na web stranici:
http://europa.eu.int/comm/research/conferences/2005/cer2005/index_en.html


Projekt umre┼żavanja e-znanosti (EGEE)
http://public.eu-egee.org/
Projekt EGEE okuplja stru─Źnjake iz 27 zemalja kako bi zajedni─Źki izgradili naprednu mre┼żnu tehnologiju (Grid) i razvili mre┼żnu infrastrukturu dostupnu znanstvenicima 24 sata na dan. Dvogodi┼ínji projekt je sa svojim fondom od 30 milijuna eura jedan od najve─çih u ovoj oblasti. Primarno ─çe se koncentrirati na tri klju─Źna podru─Źja:
izgradnja konzistentnog i sigurnog mre┼żnog sustava (Grid)
osiguranje kvalitetnog servisa za korisnike
uklju─Źivanje novih korisnika iz znanosti i industrije
Što je Grid?
Kao ┼íto je web (World Wide Web) servis za razmjenu informacija kroz internet, tako je Grid servis za razmjenu ra─Źunalne snage i pohranjenih podataka kroz internet. Danas je komunikacija ra─Źunalima kroz Grid tehnologiju u fazi prototipa i na njezinom razvoju radi stotine istra┼żiva─Źa i softverskih in┼żenjera u cijelom svijetu.


Prenosimo iz tiska: Do┼żivotno u─Źenje u Europi
http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do? reference=MEMO/05/416&format=HTML&aged=0& language=EN&guiLanguage=en
Do┼żivotno u─Źenje i njegov razvoj odnose se na sve sudionike u sustavima edukacije i usavr┼íavanja, zaklju─Źila je Europska komisija. ─îlanice EU trebaju usavr┼íavati svoje sustave za sljede─çu generaciju te pomo─çi mladim ljudima u kvalitetnom obrazovanju, postizanju adekvatne kvalifikacije i izgradnje stru─Źne kompetencije. Pomanjkanje adekvatnog trajnog obrazovanja ima ozbiljne posljedice za sve gra─Ĺane Europe, posebno na oko 80 milijuna slabo obrazovanih radnika koliko ih radi u cijeloj Europi.