Naslovnica

Informacijsko dru╣tvo i EU - Novosti

18. prosinca 2006.

Studija razvoja informacijskog društva u Hrvatskoj za 2005. godinu
Krajem 2006. godine provedeno je prvo sveobuhvatno istra┼żivanje razvoja hrvatskoga informacijskog dru┼ítva i izvr┼íene su odgovaraju─çe usporedbe statisti─Źkih pokazatelja sa zemljama ─Źlanicama EU-a, koje je predstavila Studija razvoja informacijskog dru┼ítva u Hrvatskoj za 2005.godinu. Izrada Studije utvr─Ĺena je Nacionalnim programom RH za pridru┼żivanje Europskoj uniji.
Studija, izme─Ĺu ostaloga, navodi da je 44% hrvatskih gra─Ĺana izme─Ĺu 16 i 74 godine ┼żivota imalo mogu─çnost pristupa internetu, ┼íto je za samo ─Źetiri postotna boda manje od prosjeka 25 dr┼żava ─Źlanica Europske unije, dok se internetom redovito koristilo 35% ukupne populacije u zemlji starije od 15 godina, ┼íto je za osam postotnih bodova manje od prosjeka EU-a.
U segmentu obrazovanja gotovo sve obrazovne institucije imaju implementiranu ┼íirokopojasnu vezu, dok broj ra─Źunala na 100 u─Źenika u Hrvatskoj i dalje zaostaje za europskim standardom.
Ostali statisti─Źki pokazatelji dostupni su u ovoj Prezentaciji.

Strategija razvoja širokopojasnog pristupa internetu u Hrvatskoj do 2008. godine
U cilju priklju─Źivanja Hrvatske razvijenim zemljama Europe u pogledu ostvarivanja dru┼ítva znanja, kojem je jedan od osnovnih temelja razvijena infrastruktura ┼íirokopojasnog pristupa internetu, Vlada RH donijela je Strategiju razvoja ┼íirokopojasnog pristupa internetu u RH do 2008. godine.
Hrvatska danas ima ─Źetiri priklju─Źka na ┼íirokopojasni internet na sto stanovnika, odnosno oko 170 tisu─ça priklju─Źaka, a za ravnopravno uklju─Źivanje u globalni razvoj Strategija predvi─Ĺa ostvarenje cilja od 500 tisu─ça priklju─Źaka ili 12% pokrivenosti do kraja 2008. godine.
Cilj Strategije je smanjivanje zaostataka u širokopojasnom pristupu internetu sa zemljama Europske unije, što je preduvjet za razvoj informacijskog društva.
Strategijom se nastoji potaknuti i ravnomjeran razvoj, kako kroz razli─Źite regije Hrvatske, tako i u svim kategorijama stanovni┼ítva. Brzi internet mora biti dostupan svakom gra─Ĺaninu, ku─çanstvu, ┼íkoli, poduze─çu i dr┼żavnoj upravi.
Vlada je donijela i Akcijski plan provedbe Strategije razvoja ┼íirokopojasnog pristupa internetu u RH za 2007. godinu, koji predstavlja niz kontinuiranih aktivnosti i pojedina─Źnih mjera koje ─çe Vlada RH, tijela dr┼żavne uprave i druga dr┼żavna tijela provoditi do kraja 2007. godine, u svrhu ispunjavanja strate┼íkih ciljeva definiranih u Strategiji.

Zaklju─Źci Vije─ça ministara za obrazovanje, mlade┼ż i kulturu EU-a o digitalizaciji,
Vije─çe ministara za obrazovanje, mlade┼ż i kulturu EU-a je 13. studenoga 2006. godine, u odgovoru na Preporuku Europske komisije o digitalizaciji, digitalnom o─Źuvanju i online dostupnosti kulturnih materijala ( Recommendation on the digitisation and online accessibility of cultural material and digital preservation), usvojilo zaklju─Źke kojima se zemlje ─Źlanice obvezuju na zajedni─Źko djelovanje u izgradnji Europske digitalne knji┼żnice. Zaklju─Źci ukazuju na prioritetne aktivnosti koje zemlje ─Źlanice trebaju poduzeti u periodu od 2007.-2009. godine, kao ┼íto su izgradnja nacionalnih strategija i definiranje ciljeva za digitalizaciju i o─Źuvanje kulturne gra─Ĺe te ja─Źanje me─Ĺusobne suradnje u realizaciji projekta Europske digitalne knji┼żnice kao vi┼íejezi─Źnoga zajedni─Źkog pristupa europskoj digitalnoj kulturnoj ba┼ítini.
Pro─Źitajte Priop─çenje Vije─ça ministara Europske unije.
Pogledajte bro┼íuru o digitalnim knji┼żnicama na engleskom jeziku i2010: Digital Libraries.

Program cjelo┼żivotnog u─Źenja EU-a (The Lifelong Learning Programme)
Europski parlament usvojio je 25. listopada 2006. prijedlog Europske komisije za novi integrirani akcijski program cjelo┼żivotnog u─Źenja u podru─Źju obrazovanja i strukovne izobrazbe, koji ─çe se provoditi u razdoblju od 2007. do 2013. godine. Novi program sadr┼żi ─Źetiri sektorska programa: Comenius za ┼íkolsko obrazovanje, Erasmus za visoko┼íkolsko obrazovanje, Leonardo da Vinci za strukovno obrazovanje te Grundtvig za obrazovanje odraslih. Za razdoblje od 2007. do 2013. prora─Źun ovoga programa iznositi ─çe 6,97 milijardi eura, koji ─çe se koristiti za ja─Źanje razmjene, suradnje i mobilnosti unutar obrazovnog sustava Europske unije.
Odluka Europskoga parlamenta i Vije─ça o uspostavljanju akcijskog programa cjelo┼żivotnog u─Źenja (Decision No 1720/2006/EC of the European Parliament and of the Council of 15 November 2006 establishing an action programme in the field of lifelong learning) potpisana je 15. studenoga, a stupa na snagu 14. prosinca 2006. godine.

Otvorenje Informacijskog centra Europske unije (EUIC)
Delegacija Europske komisije u RH otvoriti ─çe 11. prosinca 2006. godine na Trgu ┼żrtava fa┼íizma 6 u Zagrebu prvi Informacijski centar Europske unije (EUIC), koji ─çe rasponom informacijskih izvora, usluga i aktivnosti svojim korisnicima olak┼íati pronala┼żenje konkretnih odgovora na sva pitanja vezana uz Europsku uniju i njezina brojna podru─Źja djelovanja, njezinu povijest, institucije, politike te sve aspekte procesa pridru┼żivanja Hrvatske Europskoj uniji.
Jedan od prioriteta Centra je pridonijeti prepoznavanju i prihva─çanju vrijednosti na kojima se temelji EU te u kona─Źnici ostvariti ve─çu potporu hrvatske javnosti pristupanju Uniji kroz pravovremeno, istinito i utemeljeno informiranje.
Centar ─çe posebnu pozornost posvetiti ┼íiroj javnosti, te mladima i novinarima zbog ─Źije ─çe bolje informiranosti biti pripremljen niz publikacija i drugih primjerenih aktivnosti i programa.

Me─Ĺunarodna konferencija Kulturna ba┼ítina online
Firenza, 14.-16. prosinca 2006.

Konferencija ─çe analizirati kako, u domeni kulturne ba┼ítine, informacijske i komunikacijske tehnologije transformiraju arhitekturu znanja, uvode─çi nove organizacijske zahtjeve kao i pravne i obrazovne odgovornosti. Sredi┼ínje teme konferencije su: aplikacije za digitalne knji┼żnice, tehni─Źka i organizacijska pitanja digitalnoga o─Źuvanja, sigurni digitalni repozitoriji te stvaranje i o─Źuvanje audio-vizualnih arhiva.
Pogledajte dodatne obavijesti o konferenciji.

Web stranica Europa za mlade
Delegacija Europske komisije u RH pokrenula je obnovljenu web stranicu Europa za mlade na kojoj se mogu pronaći brojne informacije o obrazovanju, studiranju u inozemstvu, volonterskom radu, programima EU-a u Hrvatskoj te kulturnoj suradnji širom Europe.
Tu su i korisne informacije o putovanjima, obavijesti o stipendijama za hrvatske studente, publikacije namijenjene informiranju djece i mladih, kao i pristup razli─Źitim portalima za mlade gdje se mo┼że saznati vi┼íe o Europskoj uniji i europskim temama.

INA - Industrija nafte, d.d. izdaje javni poziv za prijavu za dodjelu sponzorstva u 2007.
Sponzorstva ─çe se realizirati na podru─Źju:

• sporta - natjecanja, ekipa, pojedinaca
  • kulture - tradicionalnih doga─Ĺanja, originalnih doga─Ĺaja
  • obrazovanja i znanstvenog rada - obrazovnih i ostalih skupova, seminara, konferencija, kongresa i sli─Źnog, obrazovanje mladih kadrova i sli─Źnog
  • ekolo┼íkih projekata - povezanih s podru─Źjem rada i poslovanjem tvrtke
  • ostalih projekata po procjeni stru─Źnih slu┼żbi

Rok za dostavu prijava je 22. prosinca 2006.
Pogledajte uvjete i pravila podnošenja zahtjeva za sponzorstvom.
Prijavnica u Word formatu