Naslovnica

Informacijsko dru╣tvo i EU - Novosti

20. travnja 2007.

Europska unija usvojila Berlinsku deklaraciju

Povodom 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora, kojima su postavljeni temelji dana┼ínje Europske unije, ─Źelnici dr┼żava ─Źlanica Europske unije usvojili su sve─Źanu Deklaraciju 25. o┼żujka u Berlinu.
Berlinsku deklaraciju su, u nazo─Źnosti 27 ┼íefova dr┼żava ili vlada dr┼żava ─Źlanica, potpisali Angela Merkel u ime predsjedavaju─çe zemlje EU-a Njema─Źke, predsjednik Europske komisije Jos├ę Manuel Barroso i Hans-Gert Poettering, predsjednik Europskoga parlamenta.

Pro─Źitajte tekst Deklaracije na hrvatskom jeziku.

Europska digitalna zaštita (DPE)

DigitalPreservationEurope (DPE) je projekt koji poti─Źe suradnju izme─Ĺu postoje─çih nacionalnih inicijativa digitalne za┼ítite u europskom istra┼żiva─Źkom okru┼żenju. Partneri na projektu rade na sljede─çim zada─çama: unaprje─Ĺuju digitalnu za┼ítitu op─çenito; promoviraju zajedni─Źki rad ─Źlanova u vrednovanju digitalne za┼ítite u cijeloj Europi; sura─Ĺuju kako bi izbjegli redundantnost i dupliciranje poslova; unaprje─Ĺuju standarde za procese digitalne za┼ítite; razvijaju vje┼ítine kroz potrebnu izobrazbu; omogu─çuju dostupnost relevantnim istra┼żivanjima; razvijaju i promoviraju istra┼żiva─Źki pristup te poma┼żu gra─Ĺanima i stru─Źnjacima da shvate kako digitalna za┼ítita ima va┼żnu ulogu u njihovim ┼żivotima i radu. DPE svoje glavne ciljeve posti┼że kroz oblikovanje platformi za suradnju, razmjenu i diseminaciju istra┼żiva─Źkih rezultata i iskustava u za┼ítiti digitalnih objekata. Projektom se stimulira i informacijska industrija i softverske kompanije na izgradnju bolje infrastrukture za europske repozitorije digitalne gra─Ĺe.

Predstavljeni rezultati studije dostupnosti javnih usluga na internetu za 2006. godinu

Benchmarking studija dostupnosti javnih usluga na internetu predstavlja rezultate tre─çega istra┼żivanja mjerenja postotka dostupnosti javnih usluga na internetu u RH za 2006. godinu. Istra┼żivanje je obuhvatilo 665 internetskih stranica u svih 20 ┼żupanija i gradu Zagrebu. U podru─Źju e-uprave u svrhu istra┼żivanja definirano je 12 podru─Źja usluga za gra─Ĺane, u koje spada i podru─Źje Javne knji┼żnice, te 8 za poslovne subjekte ─Źija se informatizacija prati.
Me─Ĺu najboljim rje┼íenjima e-uprave nalazi se i opis internetske stranice Knji┼żnice Nikola Zrinski u ─îakovcu.

Projekt Europa u razredu

Udruga GONG je krajem velja─Źe 2007. zapo─Źela s provo─Ĺenjem projekta Europa u razredu u sklopu kojega ─çe se odr┼żati 600 interaktivnih radionica namijenjenih maturantima srednjih ┼íkola u Hrvatskoj.
Cilj projekta je informirati mlade o u─Źincima ─Źlanstva Hrvatske u EU, posebice ┼íto ono zna─Źi za njihovu mobilnost, obrazovanje i budu─çe zapo┼íljavanje.
Na kraju radionice GONG ─çe u─Źenicima pokloniti bro┼íuru Europska uniJA?, a svakoj ┼íkolskoj knji┼żnici koja ─çe sudjelovati u projektu poklonit ─çe komplet publikacija o EU, koje su donacija Delegacije Europske komisije i Informacijskoga centra EU-a.

Informacijski centar Europske unije (EUIC)

Delegacija Europske komisije u RH otvorila je u prosincu 2006. na Trgu ┼żrtava fa┼íizma 6 u Zagrebu Informacijski centar Europske unije (EUIC) u svrhu informiranja hrvatske javnosti o procesu pridru┼żivanja Hrvatske Europskoj uniji.
Na mre┼żnim stranicama Centra mo┼że se pristupiti elektroni─Źkim izvorima informacija, omogu─çeno je preuzimanje (download) i online narud┼żba publikacija, a kalendar doga─Ĺanja informira o predavanjima, seminarima, radionicama i drugim doga─Ĺanjima vezanim uz EU.

Otvoren drugi natje─Źaj za podno┼íenje prijava za dodjelu sredstava iz SAPARD programa

Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodnoga gospodarstva otvorilo je krajem o┼żujka 2007. drugi natje─Źaj za podno┼íenje prijava za dodjelu sredstava iz SAPARD programa. Natje─Źaj ─çe biti otvoren do 28. srpnja 2007. godine.

SAPARD PROGRAM - 2. Javni natje─Źaj za dodjelu sredstava iz SAPARD programa (28.03.-28.07.2007.)

Portal o stipendijama

Portal www.stipendije.info posve─çen je stipendijama koje su dostupne hrvatskim gra─Ĺanima za studij u Hrvatskoj i u inozemstvu.
Osim natje─Źaja za programe stipendiranja, portal sadr┼żi i druge korisne informacije: popis otvorenih natje─Źaja za stipendije, arhivu starih natje─Źaja za programe stipendiranja, iskustva stipendista, informacije i resurse potrebne u procesu prijave za pojedine stipendije, informacije o u─Źenju stranih jezika, korisne linkove i forum.

Ljetna škola o filmu i ljudskim pravima
Venecija, 23. kolovoza do 12. rujna 2007.

Europski me─Ĺusveu─Źili┼íni centar za ljudska prava i demokratizaciju /The European Inter-University Centre for Human Rights and Democratisation (EIUC)/ tre─çu godinu organizira Ljetnu ┼íkolu o filmu i ljudskim pravima u suradnji sa filmskim festivalom u Veneciji i pod pokroviteljstvom UNESCO-a.
Cilj Ljetne ┼íkole je razmotriti upotrebu filma kao instrumenta za ja─Źanje svijesti o ljudskim pravima. Prijaviti se mogu studenti i profesionalci iz podru─Źja ljudskih prava i filma iz cijeloga svijeta. Aktivnosti Ljetne ┼íkole uklju─Źuju predavanja, rasprave, radionice i individualne projekte.

Rok za prijavu je 17. svibnja 2007. godine.

Detaljnije informacije:
www.cinemahumanrights.org

Youth for Europe: Past, Present, Future
Split, 10. do 16. rujna 2007.

U Splitu ─çe se od 10. do 16. rujna 2007. godine odr┼żati me─Ĺunarodno okupljanje mladih pod nazivom Youth for Europe: Past, Present, Future u organizaciji Europske mlade┼żi Austrije i Mladih europskih federalista Austrije, a uz potporu programa MLADI Europske komisije, Europskog pokreta Split, Sveu─Źili┼íta u Splitu, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Mladih europskih federalista Hrvatske (JEF-Hrvatska).

Vi┼íe o doga─Ĺanju na mre┼żnim stranicama Europa za mlade.