Naslovnica

Informacijsko dru╣tvo i EU - Novosti

21. prosinca 2007.

Proglašena Povelja o temeljnim pravima EU-a

Predsjednici Europske komisije, Europskoga parlamenta i Vije─ça EU-a potpisali su na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta u Strasbourgu 12. prosinca 2007. Povelju o temeljnim pravima EU-a, koja ja─Źa za┼ítitu temeljnih gra─Ĺanskih, politi─Źkih, ekonomskih i socijalnih prava europskih gra─Ĺana.
Povelja o temeljnim pravima EU-a (Charter of Fundamental Rights of the European Union) prvi je puta potpisana i progla┼íena na summitu EU-a u Nici 7. prosinca 2000., ali kao obi─Źna politi─Źka deklaracija koja formalnopravno nije obvezivala ni institucije EU-a niti dr┼żave ─Źlanice. Lisabonskim ugovorom Povelja ─çe postati pravno obvezuju─çi dokument svim institucijama i dr┼żavama ─Źlanicama EU-a, sa Poljskom i Velikom Britanijom kao iznimkama kojima pripada mogu─çnost suzdr┼żavanja.

Potpisan Lisabonski ugovor

─îelnici dr┼żava ─Źlanica Europske unije potpisali su 13. prosinca 2007. u Lisabonu novi Lisabonski ugovor (The Treaty of Lisbon) koji uklanja institucionalne prepreke za pro┼íirenje te omogu─çava lak┼íe funkcioniranje Europske unije. Nakon sve─Źanog potpisivanja slijedi postupak ratifikacije u dr┼żavama ─Źlanicama, koji bi trebao biti okon─Źan do po─Źetka 2009. godine.
U novom Ugovoru zadr┼żana su i pojedina rje┼íenja iz propalog ustava, izme─Ĺu ostaloga uvo─Ĺenje funkcije predsjednika Vije─ça EU-a s dvoipolgodi┼ínjim mandatom, uvo─Ĺenje funkcije Visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, koji ─çe ujedno biti potpredsjednik Europske komisije, odlu─Źivanje dvostrukom ve─çinom glasova i smanjenje broja podru─Źja o kojima se odlu─Źuje konsenzusom.
Najva┼żnija promjena odnosi se na na─Źin odlu─Źivanja u Europskoj uniji. Uvodi se novi sustav dvostrukog odlu─Źivanja od 2014. godine, ┼íto zna─Źi da je odluka prihva─çena ako za nju glasa 55 posto dr┼żava ─Źlanica, koje predstavljaju najmanje 65 posto gra─Ĺana Europske unije.

Više informacija:

Europska godina me─Ĺukulturnog dijaloga – 2008.

Odlukom Europskoga parlamenta i Vije─ça EU-a (Decision N° 1983/2006/EC) od 18. prosinca 2006. progla┼íena je 2008. godina Europskom godinom me─Ĺukulturnog dijaloga (The European Year of Intercultural Dialogue (EYID) 2008).
Europska godina me─Ĺukulturnog dijaloga potvr─Ĺuje da europska kulturna raznolikost predstavlja jedinstvenu prednost koja poti─Źe sve one koji ┼żive u Europi da istra┼żuju dobrobiti bogate europske kulturne ba┼ítine te mogu─çnost u─Źenja od druga─Źijih kulturnih tradicija.
Tijekom godine provesti ─çe se posebni projekti na europskom nivou te na nivou dr┼żava ─Źlanica uz financijsku potporu EU-a. Kultura, obrazovanje, mlade┼ż, ┼íport i gra─Ĺanstvo biti ─çe glavna podru─Źja interesa. Aktivno uklju─Źivanje civilnoga dru┼ítva biti ─çe klju─Źno u isticanju dobre prakse te identificiranju potreba u me─Ĺukulturnom dijalogu.

Više informacija:

Natjecanje Europa u školi 2008.

Europski dom Zagreb u ┼íkolskoj godini 2007/2008. organizira natjecanje Europa u ┼íkoli za u─Źenike i mlade┼ż na razini Hrvatske. Tema ovogodi┼ínjeg natjecanja je Europska godina interkulturalnog dijaloga: Dijalogom gradimo mostove prijateljstva!
Hrvatski nacionalni odbor natjecanja razradio je teme za nacionalno natjecanje po izri─Źajima i dobnim skupinama. Krajnji rok za prijavu radova na ┼żupanijska natjecanja je do 1. o┼żujka 2008., a pristigli radovi, komisijski obra─Ĺeni, ┼íalju se na nacionalno natjecanje zaklju─Źno do 15. o┼żujka 2008. godine. Sve─Źanost dodjele nagrada biti ─çe uprili─Źena u Europskom domu Zagreb u povodu proslave Dana Europe - 9. svibnja.

Europa u skoli 2008.pdf

Projekt Obrazovanje odraslih

Projekt Obrazovanje odraslih financira se sredstvima iz programa Europske unije CARDS 2004 i njegova ─çe provedba, koja je zapo─Źela 3. rujna 2007. godine, trajati 18 mjeseci. Projekt ─çe pru┼żiti potporu razvoju modernog i fleksibilnog sustava obrazovanja odraslih u Hrvatskoj koji ─çe pratiti zahtjeve tr┼żi┼íta rada, na─Źela cjelo┼żivotnog u─Źenja i primjere najbolje prakse iz dr┼żava ─Źlanica EU-a.
Korisnici projekta su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i ┼íporta te Agencija za obrazovanje odraslih koja je i glavni projektni partner. Djelatnici Agencije i projektni tim blisko ─çe sura─Ĺivati sa svim mjerodavnim dionicima kako bi se osigurala uspje┼ína provedba projekta.
Provedba projekta je osmi┼íljena kroz ┼íest komponenti: uspostavljanje baze podataka i prikupljanje podataka o ustanovama i programima za obrazovanje odraslih; pregled politike i strategije za obrazovanje odraslih te relevantnih zakonskih propisa; pregled postoje─çih sustava financiranja obrazovanja odraslih i preporuke za pobolj┼íanja; razvoj sustava osiguranja kvalitete i postupka akreditacije za ustanove za obrazovanje odraslih; pregled i revizija projekta Za Hrvatsku pismenosti: put do po┼żeljne budu─çnosti (desetlje─çe pismenosti u Hrvatskoj 2003.-2012.) te provedba obrazovne kampanje na nacionalnoj razini.

Više informacija:

Publikacija Instrument pretpristupne pomo─çi (IPA)

Na mre┼żnim stranicama Sredi┼ínjeg dr┼żavnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU-a dostupna je publikacija Instrument pretpristupne pomo─çi (IPA). Program IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) pretpristupni je program EU-a za razdoblje od 2007. do 2013. godine koji zamjenjuje dosada┼ínje programe CARDS, Phare, ISPA i SAPARD.
Osnovni su ciljevi programa IPA potpora dr┼żavama kandidatkinjama i dr┼żavama potencijalnim kandidatkinjama u uskla─Ĺivanju zakonodavstva s pravnom ste─Źevinom EU-a te u provedbi uskla─Ĺenih propisa, kao i u pripremama za kori┼ítenje fondova koji ─çe Hrvatskoj biti na raspolaganju kao dr┼żavi ─Źlanici EU-a (strukturni i poljoprivredni fondovi, Kohezijski fond).
Zbog u─Źinkovitije provedbe osnovnih ciljeva program IPA podijeljen je na pet komponenti: Pomo─ç u tranziciji i ja─Źanje institucija; Prekograni─Źna suradnja; Regionalni razvoj; Razvoj ljudskih potencijala i Ruralni razvoj.
Financijska sredstva namijenjena Republici Hrvatskoj prema komponentama programa IPA za razdoblje od 2007. do 2011. godine iznose 749,83 mil. €.
Me─Ĺusobni odnosi Europske komisije i Vlade RH regulirani su Zakonom o potvr─Ĺivanju Okvirnog Sporazuma izme─Ĺu Vlade Republike Hrvatske i Komisije Europskih Zajednica o pravilima za suradnju u svezi financijske pomo─çi Europske Zajednice Republici Hrvatskoj u provedbi pomo─çi u okviru Instrumenta Pretpristupne Pomo─çi (IPA), objavljenim u Narodnim novinama (NNMU 10/07).

Europski dan zdrave prehrane i kuhanja (European Day of Healthy Food and Cooking)

Europski dan zdrave prehrane i kuhanja obilje┼żen je 8. studenoga 2007. godine u organizaciji Europske komisije i Udru┼żenja europskih kuhara Euro-Toques. Odr┼żavanjem zabavnih radionica u ─Źetrnaest europskih zemalja nastojao se potaknuti interes djece da biraju uravnote┼żenu prehranu i redovito vje┼żbaju te promovirati novi, zdraviji ┼żivotni stil.
Europski dan zdrave prehrane i kuhanja ima svoju mre┼żnu stranicu EU Mini-chefs na kojoj su dostupni recepti, kulinarski savjeti te interaktivne igre kroz koje djeca na zabavan na─Źin u─Źe o zdravoj prehrani i kuhanju.