Naslovnica

Informacijsko dru╣tvo i EU - Novosti

22. listopada 2005.

Predstavljeno Dr┼żavno izaslanstvo i Pregovara─Źka skupina

U Banskim dvorima je 17. listopada 2005 odr┼żan prvi sastanak Dr┼żavnog izaslanstva Republike Hrvatske za pregovore o pristupanju Europskoj uniji i Pregovara─Źke skupine za pregovore o pristupanju. Tom prilikom javnosti su predstavljeni ─Źlanovi Dr┼żavnog izaslanstva i Pregovara─Źke skupine.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i voditeljica Dr┼żavnog izaslanstva Kolinda Grabar-Kitarovi─ç najavila je da ─çe se do kraja ove godine provesti postupak screeninga, analiti─Źkog pregleda uskla─Ĺenosti zakonodavstva, za sedam poglavlja Europske pravne ste─Źevine - znanost i istra┼żivanje, kultura i obrazovanje, javne nabave, tr┼żi┼íno natjecanje, pravo poslovnog nastanka i sloboda pru┼żanja usluga, sloboda kretanja kapitala i poljoprivreda i ruralni razvoj.

Glavni pregovara─Ź Vladimir Drobnjak predstavio je 13 voditelja pregovara─Źkih skupina te voditelje radnih skupina za svako od 35 poglavlja.

Zemlje kandidati Europske unije

Na citiranoj web stranici Europska unija predstavlja nove kandidate Hrvatsku i Tursku. O svakoj se zemlji donose klju─Źne informacije, dokumenti, izbor iz tiska, novosti i veze na ostale informacije. Posebno o hrvatskoj pogledajte na web stranici http://europa.eu.int/comm/enlargement/croatia/index.htm

Pregled klju─Źnih dokumenata na─çi ─çete na web stranici: http://europa.eu.int/comm/enlargement/croatia/key_documents.htm

Pregovara─Źki okvir za Hrvatsku : klju─Źni dokument.
(PDF 40 KB, listopad 2005.)

35 poglavlja za pregovore:

1. Slobodno kretanje roba i usluga
  33. Financijski i prora─Źunski zahtjevi
  34. Institucije
  35. Ostala pitanja

Europa u Hrvatskoj, projekt Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija

Projekt "Europa u Hrvatskoj" usmjeren je informiranju i edukaciji hrvatskih gra─Ĺana u podru─Źju europskih integracija na dr┼żavnoj, regionalnoj i lokalnoj razini kroz otvaranje Euro info to─Źaka. Euro info to─Źka sastoji se od Internet kioska i info police s informativnim materijalima (ponekad je to samo kiosk ili polica) koji se postavljaju u gradskim knji┼żnicama u ┼żupanijskim sredi┼ítima i drugim ve─çim hrvatskim gradovima i na fakultetima i drugim visoko┼íkolskim institucijama. Ciljevi projekta su:

• informiranje gra─Ĺana o Europskoj uniji i aktivnostima Vlade RH za ulazak u punopravno ─Źlanstvo EU
  • bolji uvid javnosti u rad Vlade RH na procesu pribli┼żavanja Hrvatske europskim integracijama
  • bolja komunikacija s gra─Ĺanima u sklopu euro-integracijske problematike
  • olak┼íavanje pristupa informacijama i promicanje Interneta kao sredstva op─çe komunikacije

U dosada┼ínjem tijeku provedbe projekta stvorena je sna┼żna i kvalitetna informacijska infrastruktura (85 Euro info to─Źaka) koja je u svakom trenutku dostupna hrvatskim gra─Ĺanima u pru┼żanju cjelovite i to─Źne informacije o hrvatskom putu prema punopravnom ─Źlanstvu u Europskoj uniji. Takav pristup u skladu je s op─çim stavom hrvatske Vlade da su gra─Ĺani Hrvatske ravnopravni partneri u slo┼żenom procesu pribli┼żavanja RH Europskoj uniji te da kao takvi imaju pravo biti to─Źno i objektivno izvje┼í─çivani o tijeku samoga procesa.
Popis s adresama svih Euro info to─Źaka nalazi se na interaktivnoj zemljopisnoj karti Hrvatske na web stranici http://europauhrvatskoj.mei.hr  (Odabir Projekt Europa u Hrvatskoj)

EU info u Hrvatskoj
(prenosimo izbor sa web stranice EnterEurope)

Euro info komunikacijski centar (EEIC) Zagreb dio je mre┼że koja obuhva─ça oko 300 Euro info centara koje je osnovala Europska komisija sa svrhom informiranja, savjetovanja i pomaganja malim i srednjim tvrtkama o pitanjima vezanim za Europsku uniju. Sjedi┼íte EICC-a Zagreb nalazi se u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Adresa: Rooseveltov trg 2, 10000 Zagreb
Web: www.euroinfo.hr
Kontakt osoba: Iva Jandri─Źek, v.d. voditelja: 01/ 4561 756
E-mail: ijazbinsek@hgk.hr

EU info centar
EU info centar osnovala je Delegacija Europske komisije u sklopu Knji┼żnice i ─Źitaonice "Bogdan Ogrizovi─ç" u Zagrebu. Osim besplatnog pretra┼żivanja web stranica EU i dostupnih linkova na posebnom ra─Źunalu, posjetitelji Knji┼żnice mogu dobiti besplatne bro┼íure i osnovne informacije o EU.
Adresa: Preradovi─çeva 5, 10000 Zagreb
Web: http://www.knjizbo.hr/stranice/EU%20info%20centar.htm
E-mail: knjiznica-bogdan-ogrizovic@zg.htnet.hr
Informativna slu┼żba: 01/ 4810 704

Europski dokumentacijski centar EDC)
Instituta za me─Ĺunarodne odnose dio je informacijske mre┼że Europske komisije. Osnovan je 1991. s ciljem pru┼żanja potpore u─Źenju, podu─Źavanju i istra┼żivanjima o procesima europskih integracija, kao i svih vrsta informacija o Europskoj uniji zainteresiranim korisnicima.
Adresa: Vukotinovi─çeva 2, 10000 Zagreb
Web: http://www.imo.hr/edc/index.html
Kontakt osobe: Sandra ─îar, voditeljica: 01/48 77 465 ; ┼Żeljka Motika, dokumentalist: 01/48 77 466
E-mail: edc@irmo.hr
Centrala: 01/ 4877 460

Hrvatska informacijska dokumentacijska referalna agencija (HIDRA)
HIDRA je stru─Źna slu┼żba Vlade Republike Hrvatske za obavljanje informacijskih, dokumentacijskih i referalnih poslova. Osim rada na promicanju javne slu┼żbene dokumentacije RH, dio aktivnosti HIDRA-e obuhva─ça prijevod pojmovnika Eurovoc i ─îetverojezi─Źnog rje─Źnika prava EU , te pregled hrvatskoga zakonodavstva uskla─Ĺenog s EU.

Adresa: Trg maršala Tita 3, Zagreb
Web: www.hidra.hr
Kontakt osoba: Neda Erceg, ravnateljica / za upite koristiti kontakt obrazac na www.hidra.hr
E-mail: ured@hidra.hr
Centrala: 01/ 4855 827

Nacionalna i sveu─Źili┼ína knji┼żnica
Nacionalna i sveu─Źili┼ína knji┼żnica (NSK) nacionalna je knji┼żnica Republike Hrvatske i sredi┼ínja knji┼żnica Sveu─Źili┼íta u Zagrebu. NSK prima niz slu┼żbenih dokumenata i publikacija Europske unije.
Adresa: Ulica Hrvatske bratske zajednice 4, 10000 Zagreb
Web: http://www.nsk.hr
Kontakt osobe: Bla┼żenka Peradeni─ç-Kotur i Irena Pila┼í: 01/ 6164 001, 01/ 6164 003 (pult), 01/ 6164 004
E-mail: bkotur@nsk.hr , ipilas@nsk.hr