Naslovnica
EU portali
E-dokumenti, e-knjige, e-bilteni
Pojmovnici o EU
Pitanja i odgovori
Osnovni linkovi
Arhiva programa
Kontakt

 
 
  Informacijsko dru╣tvo i EU - Novosti

24. velja─Źe 2007.


Pedeseta obljetnica Europske unije

Povodom pedesete obljetnice potpisivanja Rimskih sporazuma 25. o┼żujka 1957., kojima su osnovane Europska ekonomska zajednica i Europska zajednica za atomsku energiju, Delegacije Europske komisije u zemljama Europe i svijeta organiziraju brojna doga─Ĺanja koja uklju─Źuju sve gra─Ĺane. Tijekom cijele 2007. godine planirane su razli─Źite aktivnosti i doga─Ĺanja - konferencije, seminari, kulturna doga─Ĺanja, izlo┼żbe, koncerti, natjecanja - koja ─çe se odnositi na postignu─ça europske suradnje u proteklih pedeset godina.
Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj organizira prigodna doga─Ĺanja te proslavu 50 godina Rimskih sporazuma na Trgu bana J. Jela─Źi─ça u Zagrebu.


Natje─Źaj za amatersku fotografiju u povodu pedesete obljetnice Europske unije "Ujedinjeni u razli─Źitosti"
Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj objavila je natje─Źaj za amatersku fotografiju na temu "Ujedinjeni u razli─Źitosti" koji je otvoren do 12. o┼żujka 2007.
Svaki sudionik mo┼że poslati od jedne do pet fotografija na zadanu temu. Fotografije ne smiju biti prethodno objavljivane, moraju biti originalne i u isklju─Źivom vlasni┼ítvu po┼íiljatelja.
Natje─Źaj je namijenjen svima, a dodjeljuju se i nov─Źane nagrade u dvije kategorije (sudionici do 15 godina i sudionici iznad 15 godina).

Vi┼íe informacija: EU natje─Źaj za amatersku fotografiju u povodu pedesetogodi┼ínjice potpisivanja Rimskih sporazuma


Nagradna igra "Njema─Źka i Europa"
Na mre┼żnoj stranici Njema─Źkog veleposlanstva u Zagrebu mo┼żete prona─çi nagradnu igru ''Njema─Źka i Europa'' i uz malo sre─çe i puno znanja osvojiti vikend u Berlinu!
Pobjednik nagradne igre ─çe u pratnji jedne osobe koju sam izabere te pobjednicima iz Bugarske, Rumunjske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije otputovati zrakoplovom u Berlin gdje ─çe od 29. lipnja do 1. srpnja 2007. provesti zanimljiv i zabavan vikend.
Za sudjelovanje u nagradnoj igri trebate imati hrvatsko dr┼żavljanstvo, na dan 1. sije─Źnja 2007. navr┼íenih 16 godina i va┼że─çu putovnicu. Ime pobjednika nagradne igre bit ─çe objavljeno 26. o┼żujka 2007.
Rok za slanje odgovora je 15. o┼żujka 2007.

Prijava
Pitanja za nagradnu igru


EUQUIZ - natjecanje u─Źenika srednjih ┼íkola iz znanja vezanih uz Europsku uniju
Na dan proslave pedesete obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora 25. o┼żujka 2007. u Zagrebu ─çe se odr┼żati natjecanje EUQUIZ na dr┼żavnoj razini.
EUQUIZ je natjecanje u─Źenika srednjih ┼íkola koje obuhva─ça provjeru poznavanja povijesti europskih integracija, institucija Europske unije, valova pro┼íirenja Unije, poznavanje osnovnih zemljopisnih i povijesnih ─Źinjenica vezanih uz dr┼żave ─Źlanice Europske unije te odnosa Republike Hrvatske i EU.
Cilj kviza je potaknuti mlade na u─Źenje i istra┼żivanje ─Źinjenica vezanih uz Europsku uniju.
Na dr┼żavnom natjecanju sudjelovat ─çe devet timova koji su osvojili najve─çi broj bodova u dva kruga ┼żupanijskih natjecanja, a pobjednici ─çe biti poznati isti dan.


Europska godina jednakih mogu─çnosti za sve poti─Źe raspravu o razli─Źitosti
Europska godina jednakih mogu─çnosti za sve (EYEO) zapo─Źela je 30. sije─Źnja 2007. u Berlinu na prvom Sastanku na vrhu o jednakosti. Glavni ciljevi ove Europske godine bit ─çe informiranje gra─Ĺana o njihovim pravima na nediskriminaciju i jednak tretman, promicanje jednakih mogu─çnosti za sve i dobrobit razli─Źitosti.
Kako bi se pribli┼żila gra─Ĺanima, kampanja ─çe biti visoko decentralizirana, sa aktivnostima koje ─çe se odr┼żavati na lokalnim, regionalnim i nacionalnim razinama. Doga─Ĺanja ─çe uklju─Źivati sindikate, zaposlenike, nevladine organizacije, mlade┼ż, organizacije koje predstavljaju one koji do┼żivljavaju nejednak tretman te lokalne i regionalne vlasti.

Dodatne informacije: 2007 European Year of Equal Opportunities for All


EU financira projekte nevladinih udruga u Hrvatskoj
EU je u sklopu programa Phare 2005. "Mali projekti" dodijelila pola milijuna eura nevladinim udrugama za deset projekata kojima je cilj: upoznavanje malih i srednjih poduzetnika s izazovima unutarnjeg tr┼żi┼íta EU-a; pribli┼żavanje Unije u─Źenicima osnovnih i srednjih ┼íkola; za┼ítita potro┼ía─Źa u EU; pitanja za┼ítite okoli┼ía; podizanje svijesti o europskim integracijama u akademskoj zajednici.
Financiranjem ovih projekata EU ┼żeli potaknuti bolju suradnju s lokalnom i regionalnom zajednicom, pribli┼żiti se ljudima te im objasniti ┼íto je Europska unija i koje promjene u svakodnevnom ┼żivotu ona donosi.
Odabrane nevladine organizacije su: GONG (Zagreb), Institut STINA iz Splita, B.a.b.e. (Zagreb), Sisa─Źko-moslava─Źka ┼żupanija, Europski dom Slavonski brod, Udruga za demokratsko dru┼ítvo (Zagreb), Organizacija za gra─Ĺanske inicijative iz Osijeka, Regija Istra, CEPOR iz Zagreba i Institut za me─Ĺunarodne odnose (Zagreb).


Plan uskla─Ĺivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom ste─Źevinom Europske unije za 2007. godinu - Dodatak A Nacionalnom programu Republike Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji - 2007. godina
Hrvatski sabor prihvatio je 16. velja─Źe 2007. Prijedlog plana uskla─Ĺivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom ste─Źevinom Europske unije za 2007. godinu - Dodatak A Nacionalnom programu Republike Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji - 2007. godina, koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavila Vlada Republike Hrvatske, a na temelju kojega bi Sabor ove godine s europskom pravnom ste─Źevinom trebao uskladiti 55. zakona.
Prijedlog plana uskla─Ĺivanja temelji se na rezultatima dosada┼ínjeg tijeka pregovora s EU, SSP-u i Planu njegove provedbe, Pristupnom partnerstvu iz velja─Źe 2006. i ocjeni napretka Republike Hrvatske iz Izvje┼í─ça Europske komisije.