Naslovnica
EU portali
E-dokumenti, e-knjige, e-bilteni
Pojmovnici o EU
Pitanja i odgovori
Osnovni linkovi
Arhiva programa
Kontakt

 
 
  Informacijsko dru╣tvo i EU - Novosti

25. velja─Źe 2005.


Ministarstvo vanjski poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gra─Ĺani i Nacionalni forum o pristupanju EU
Kako bi se osigurala ┼íto ve─ça uklju─Źenost razli─Źitih skupina u raspravu i rad Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji, predstavnici organizacija, institucija i razli─Źitih grupa koje nisu izravno uklju─Źene u rad Nacionalnog foruma mogu dostavljati prijedloge za raspravu u pisanom obliku. Na taj na─Źin ─çe biti osigurano uklju─Źivanje svih mi┼íljenja i stajali┼íta u javnu raspravu.
Gra─Ĺani se mogu izravno obratiti pitanjima i prijedlozi u vezi rada Nacionalnog forum o pristupanju Europskoj uniji, pitanjima procesa integriranja Republike Hrvatske u EU te svih ostalih pitanja koja se uz to povezuju, na adresu elektroni─Źke po┼íte nacionalni.forum@mei.hr

Više o tome: http://www.mei.hr/default.asp?ru=371&gl=200501040000001&sid=&jezik=1


Europski istra┼żiva─Źki projekt Tehnologija za informacijsko dru┼ítvo (IST)
U sklopu drugog dijela rada na ┼áestom istra┼żiva─Źkom okvirnom programu (FP6) u 2005. i 2006. godini radit ─çe se na temi Iskoristimo priliku za izgradnju ostav┼ítine. Program ima prora─Źun od 638 milijuna eura a namijenjen je razvoju mikro/nano pod-sustavima, izgradnji sustava, razvoju naporedne tehnologije, sustava i servisa, programskih podr┼íki, razvoju mre┼ża, razvoju vi┼íe namjenskih su─Źelja, razvoju tehnologije za mre┼żno poslovanje te razvoj pristupa i za┼ítiti kulturnih i znanstvenih izvora.

 

Više o tome: http://europa.eu.int/information_society/doc/factsheets/030-istworkprog05-06-october04.pdf


CORDIS (Informacije o istra┼żivanju i razvoju)
U sklopu Europskog istra┼żivanja i razvoja te inicijativa za inovacijama razvijen je javni poznati servis CORDIS koji donosi novosti o svim doga─Ĺanjima na polju istra┼żivanja i implementacije nove tehnologije u Europi. Informacijski prostor servisa CORDIS sadr┼żi vi┼íe od 250.000 zapisa, vi┼íe od 150.000 web stranica organiziranih u 180 podru─Źja te daje mogu─çnost preuzimanja 50.000 dokumenata. sve se informacije nadopunjuju dnevno, a starije se informacije pohranjuju u arhivi koja je tako─Ĺer javno dostupna. Prema statistici kori┼ítenja CORDIS mjese─Źno koristi vi┼íe od 200.000 korisnika uglavnom znanstvenika, istra┼żiva─Źa i poslovnog svijeta, ali se sve vi┼íe uklju─Źuju i politi─Źari, novinari i ostala zanimanja. Svakog mjeseca korisnici zajedni─Źki pregledaju oko 7 milijuna stranica i preuzmu oko 400.000 dokumenata. svaki korisnik sustava tra┼żi posebna znanja i ima vlastite potrebe, posao je voditelja projekta da im maksimalno mogu─çe olak┼íaju sustav pretra┼żivanja i dobivanja informacija.

 

Više o tome: http://www.cordis.lu/en/home.html


Peti godišnji izvještaj Europske komisije o e-vladi Europske unije
U svojem petom godi┼ínjem izvje┼ítaju o online radu europskih vladinih servisa Europska komisija napominje da je vi┼íe od 90 posto slu┼żbenih informacija koje posjeduju vlade dostupno online te da 48 posto javnih servisa ima mogu─çnost potpunog pristupa do svih dokumenata. Izvje┼ítaj pokazuje da su nove ─Źlanice EU sada u tom poslu tamo gdje su ostalih 15 ─Źlanica bile prije dvije godine. Sada┼ínji je izazov daljnje unaprje─Ĺenje vladine online usluge te izgraditi omogu─çavanje ┼íirokog javni pristup za sve gra─Ĺane. U izvje┼ítaju se donose podatci o e-vladi u svim 25 ─Źlanica EU te Islandu, Norve┼íkoj i ┼ávicarskoj. Cjeloviti izvje┼ítaj u PDF obliku pod nazivom E-vlade: online dostupnost za javne usluge: kako je Europa napredovala, mo┼żete na─çi na Web adresi:
http://europa.eu.int/information_society/soccul/egov/egov_benchmarking_2005.pdf

Više o tome: http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/05/268&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en


Nagrada za najbolji program e-vlade
Europski institut za javnu administraciju (EIPA), partner Europske komisije za programe nagrada organizira natje─Źaj za najbolji program e-vlade u EU. Cilj je upoznati javnost s najboljom praksom transformacije javnih servisa. na natje─Źaj se mogu javiti sve institucije javnog sektora (lokalne, regionalne, nacionalne ili pan europske itd.), ─Źlanice Europske unije, zemlje kandidati i ─Źlanice EFTA-e. Apkikacije se primaju u elektroni─Źkom obliku. Posljednji datum predaje je 1. lipnja 2005. godine.

 

Više o tome: http://www.e-europeawards.org (veza e Europe Awards for e Government - 2005: Get your application in now!)


Projekt Broadband Europe
Ovim se projektom u posljednjih nekoliko godina razvija i financira elektroni─Źka komunikacija. Danas je ┼żivot bez elektroni─Źke po┼íte, videa, online pristupa nezamisliv. a sve je to po─Źelo prije samo jednog desetlje─ça. Politi─Źari su prepoznali trend razvoja te pokrenuli projekt koji uklju─Źuje multidisciplinarnost ┼íto zna─Źi tehnologiju, dru┼ítveno-ekonomske aspekte, pravni okvir, sadr┼żaj, sigurnost i standardizaciju. U projekt koji se financira iz ┼áestog okvirnog programa IST do sada je uklju─Źeno 140 predstavnika iz 25 zemalja. Sudionici i ┼íira zainteresirana javnost saznat ─çe vi┼íe o projektu na Konferenciji koja ─çe se odr┼żati od 10. do 12. prosinca 2005. u Bordeaux, Francuska

Više o tome: http://www.bbeurope.org


Konferencija s temom Poslovanje i upravljanje pravnim informacijama i tehnologijom odr┼żat ─çe se u Stockholmu, ┼ávedska od 12. do 14. lipnja 2005. godine
Suvremene strategije razvoja poslovanja temelje se na kontaktima, informacijskim izvorima i informacijskoj tehnologiji. Financijski u─Źinak bit ─çe proporcionalno dobar u odnosu na ulaganje u razvoj informacija i tehnologije. Elektroni─Źko poslovanje dana┼ínjice zahtjeva i nove koncepte i nove alate, tehnike i zakonske okvire. O svim tim problemima raspravljat ─çe se na konferenciji.

 

Više o tome: http://www.juridicum.su.se/proactivelaw


Plan razvoja elektroni─Źke Europe u 2005. godini
Glavni je cilj programa elektroni─Źke Europe 2005. izgraditi online pristup do javnih sadr┼żaja kao ┼íto su vlade, ┼íkole, bolnice i poslovni subjekti. Tako ─çe Europa postati bolje mjesto za ┼żivot i poslovanje. Tijekom 2005. godine pokrenut ─çe se i mnogi projekti razvoja mre┼żnih sustava kako bi krajem sljede─çe godine bila izgra─Ĺene infrastruktura za sigurnosne servise, aplikacije i sadr┼żaje.

 

Više o tome: http://www.eeurope2005.org/intro.html


Elektroni─Źka vlada
U planu razvoja elektroni─Źke Europe klju─Źnu ulogu u sklopu informacijskog dru┼ítva ima i plan razvoja 'elektroni─Źke vlade' EU. Brze internet veze omogu─çit ─çe bolju povezanost administracije i gra─Ĺana te u─Źinkovito predstavljanje poslovanja. Europska komisija ─çe na razini EU poduprijeti sve svoje ─Źlanice u financiranju i razvoju tehnolo┼íkih pretpostavki za usluge elektroni─Źke vlade u svim zemljama Europe.

Više o tome: http://www.euractiv.com/Article?tcmuri= t cm:29-117473-16&type=LinksDossier


'i2010' - novi program razvoja digitalnih servisa u Europi
Program Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT) je u Lisabonskoj strategiji dobio status vode─çeg programa Europske komisije.
Više o tome: http://www.euractiv.com/Article?tcmuri=tcm:29-134976-16&type=News


Aktivnosti DELOS mre┼że izvrsnosti u sklopu ┼áestog okvirnog plana Europske komisije
Digitalne knji┼żnice su glavni dio informacijske infrastrukture 21. stolje─ça. DELOS mre┼ża integrira i koordinira istra┼żiva─Źke aktivnosti europskih stru─Źnih projektnih timova u digitalnom knji┼żni─Źarstvu te razvija sljede─çu generaciju tehnologije za digitalne knji┼żnice. Glavne su aktivnosti vo─Ĺenje teorijskih i prakti─Źkih projekata u podru─Źju istra┼żivanja informacija digitalnih knji┼żnica te izgradnja vi┼íe jezi─Źnih usluga i integriranih elektroni─Źkih sadr┼żaja. Mre┼ża DELOS tako─Ĺer diseminira znanje o tehnologijama digitalnih knji┼żnica te promovira me─Ĺunarodne kooperativne programe u razvoju digitalnih knji┼żni─Źnih zbirki.

Više o tome: http://www.delos.info/


Projekt MINERVA Plus
Sredstva za rad od 840,000.00 eura projekt MINERVA Plus (Kontakt broj : 507083) dobio je u sklopu Šestog okvirnog projekta Europske komisije.

 

MinervaPLUS razvija postoje─çu mre┼żnu europsku strukturu te ujedna─Źuje aktivnosti u digitalizaciji kulturnog i znanstvenog sadr┼żaja, kreira platformu, promovira preporuke i vodi─Źe o digitalizaciji, meta podatke, dugoro─Źnu za┼ítitu i dostupnost gra─Ĺi. U prvom se razdoblju o─Źekuje potpuna integracija novih zemalja Europske unije u postoje─çu europsku glavnu mre┼żu. Pri tome ─çe se koordinirati ve─ç postoje─çi nacionalni planovi digitalizacije pojedinih dr┼żava i njihovo uklju─Źivanje u zajedni─Źke programe. Suradnici projekta okupljat ─çe se na radionicama na nacionalnim i me─Ĺunarodnim razinama, promovirati dobru praksu u Europi i izvan nje, definirati mehanizme za vrednovanje modela, metodologiju izrade modela te prihva─çene tehnolo┼íke karakteristike. Dugoro─Źni cilj projekta je povezivanje svih nacionalnih komiteta u Europi i ┼íirenje izvan Europe.
Dodatne obavijesti: http://www.minervaeurope.org/whatis/minervaplus.htm


Konferencija o elektroni─Źkom u─Źenju u elektroni─Źkoj Europi, Brussels, od 19. do 20. svibnja 2005.
Konferencija ─çe okupiti stru─Źnjake nove informacijske i komunikacijske tehnologije koji ─çe ponuditi odgovore na reformu obrazovanja i sustava u─Źenja kakva je potrebna za dru┼ítvo znanja, promoviranje digitalne pismenosti, vje┼ítina u radu s elektroni─Źkim sadr┼żajima i do┼żivotnom u─Źenju dostupnom za sve gra─Ĺane. U─Źenje i kori┼ítenje informacijske tehnologije promatrat ─çe se iz perspektive obrazovanja, istra┼żivanja, zapo┼íljavanja, istra┼żivanja, razvoja dru┼ítva, politike i industrije.

 

Više o tome: http://www.elearningconference.org/index.htm


Deveta konferencija o digitalnim knji┼żnicama, Be─Ź, od 18. do 23. rujna
ECDL je postala najve─ça europska konferencija o digitalnim knji┼żnicama, tehnologiji, praksi i dru┼ítvenim pitanjima koja se ve┼żu za digitalne knji┼żnice. Konferencija okuplja istra┼żiva─Źe, stru─Źnjake za razvoj programa, prakti─Źare i korisnike sustava. ECDL 2005 organizira Tehnolo┼íko sveu─Źili┼íte Be─Ź (VUT), Austrijska nacionalna knji┼żnica (├ľNB), i Austrijsko kompjutorsko dru┼ítvo (OCG).
Programski odbor ECDL 2005 poziva zainteresirane da se prijave s izlaganjima o razvoju tehnologije, aplikacijama, elektroni─Źkoj vladi, kulturnoj ba┼ítini i sl.
Glavne teme:

  • Koncepcija digitalnih knji┼żnica i digitalnih dokumenata
  • Arhitektura sustava, integracija i interoperabilnost
  • Organizacija informacija, pretra┼żivanje i kori┼ítenje
  • Studije korisnika i sustavi vrednovanja
  • Digitalna za┼ítita
  • Aplikacije za digitalne knji┼żnica

Više o tome: http://www.ecdl2005.org