naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

Prva obavijest o 8. okruglom stolu o zavičajnosti u literaturi za djecu i mlade (01.03.2017)

Odjel za djecu i mlade Gradske knjižnice Marka Marulića Split organizira 8. interdisciplinarni okrugli stol o zavičajnosti u literaturi za djecu i mlade pod nazivom „Hrvatski znanstvenici i izumitelji u publikacijama za djecu i mlade – bauk ili izazov?” koji će se održati u ponedjeljak, 15. svibnja 2017. godine od 8:30 do 15:00 u velikoj multimedijalnoj dvorani Središnje knjižnice Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, Slobode 2.

Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem: 13. travnja 2017.

Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 10. svibnja 2017.

Kotizacije nema.

Program skupa dostupan je na poveznici.

Obrazac za prijave dostupan na poveznici.

Mjesto održavanja: Split, Gradska knjižnica Marka Marulića Split, multimedijalna dvorana Središnje knjižnice, Slobode 2

Vrijeme održavanja: Ponedjeljak, 15. svibnja 2017. od 8:30 do 15:00

Organizator: Gradska knjižnica Marka Marulića Split, Odjel za djecu i mlade

Tema okruglog stola: Hrvatski znanstvenici i izumitelji u publikacijama za djecu i mlade – bauk ili izazov?

Financijska potpora: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Ilustracija: Dona Tomić

Osmim okruglim stolom o zavičajnosti u literaturi za djecu i mlade bavimo se temom znanosti i njezine popularizacije kod djece i mladih, te postavljamo pitanje znaju li današnja djeca i mladi tko su hrvatski znanstvenici i izumitelji i koja je njihova uloga i doprinos u razvoju svjetske znanstvene i inovativne misli. Činjenica je da su djeca i mladi na svim prigodnim smotrama i festivalima znanosti aktivni i zainteresirani sudionici, te da im znanost prezentirana na takav način postaje manje apstraktna i više zanimljiva. Mislimo da je tako i s hrvatskim znanstvenicima. Činjenica je i da mnogi mladi znanstvenici dobivaju značajna priznanja na svjetskim natjecanjima. Pitamo se mogu li znanstvenici danas djeci i mladima postati uzori. Smatramo da mogu ako im posvetimo dovoljno vremena, pažnje i znanja kako ih na odgovarajući način njima prezentirati.

PROGRAM dostupan na poveznici.

Ciljevi su ovog okruglog stola:

• upoznati se s novim činjenicama vezanima uz popularizaciju znanosti
  • istražiti odnos i percepciju djece i mladih prema znanosti i znanstvenicima
  • istražiti metode prezentiranja znanstvenika u odgojno-obrazovnim ustanovama
  • istražiti koliko je tiskanih i digitalnih publikacija namijenjenih djeci i mladima o hrvatskim znanstvenicima i koliko su kvalitetne
  • upoznati primjere dobre prakse u proučavanju i prezentiranju hrvatskih znanstvenika djeci i mladima
  • istražiti načine korištenja novih medija i tehnologija u promicanju i popularizaciji znanosti i hrvatskih znanstvenika kod djece i mladih
  • propitati što knjižnice i knjižničari mogu učiniti na boljoj promociji hrvatskih znanstvenika
  • promocijom zbornika s prošlogodišnjeg okruglog stola poticati i isticati važnost promicanja zavičajne tematike.

Jedan od rezultata okruglih stolova su i njihovi tiskani i digitalizirani zbornici radova.

Kontakt:
Grozdana Ribičić