naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

<< natrag   

Obavijesti


Čestitka  (objavljeno: 23.12.2020)


HKD Novosti  (objavljeno: 22.12.2020)

Novi, 83. broj HKD Novosti objavljen je 21. prosinca 2020.
Tema 84. broja bit će „Knjižničarske udruge i međuknjižnična suradnja“. Dobrodošli su svi prilozi koji govore o regionalnim, nacionalnim i međunarodnim strukovnim udrugama, ali i zanimljivim projektima domaće i međunarodne suradnje.

(opširnije)

Ovih blagdana oživimo tradiciju dobrih želja!  (objavljeno: 11.12.2020)

Kako bi javnost upoznala s ovim očuvanim zapisima prošlosti koji su dio stoljetne hrvatske tradicije, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokrenula je prigodnu akciju Tradicija dobrih želja kojom uz poruku svaka želja je posebna poziva građane da se ovih blagdana, baš kao nekada, povežu blagdanskom čestitkom.

(opširnije)

2. okrugli stol „Predmetno označivanje u području glazbe“  (objavljeno: 11.12.2020)

Hrvatska udruga muzičkih knjižnica, arhiva i dokumentacijskih centara i Hrvatsko knjižničarsko društvo (Komisija za glazbene knjižnice i zbirke, Komisija za klasifikaciju i predmetno označivanje) najavljuju 2. okrugli stol „Predmetno označivanje iz područja glazbe“, na temu stručne terminologije u području sadržajne obrade glazbe, koji će se održati 21. prosinca 2020. u online okruženju, putem platforme Zoom s početkom u 14.00 sati.

(opširnije)

Virtualno predstavljanje Zbornika radova 23. seminara AKM  (objavljeno: 09.12.2020)

Srijeda, 16. prosinca 2020. u 14,00 sati


AKM seminari posvećeni su mogućnostima suradnje arhiva, knjižnica i muzeja u okruženju globalne informacijske infrastrukture i već više od dvadeset godina u Hrvatskoj promiču interdisciplinarnost i sinergiju u pristupu informacijskim izvorima ovih baštinskih ustanova.

(opširnije)

Branka Solina (1944. - 2020.) - In memoriam  (objavljeno: 19.11.2020)

Dana 16. studenoga 2020. napustila nas je naša draga kolegica Branka Solina, umirovljena ravnateljica Gradske knjižnice Slavonski Brod, nakon duge i teške bolesti.
Imenovana za ratnu ravnateljicu 1991. godine te radi iznimnog zalaganja, uloženog truda i znanja vezano za organizaciju knjižnične djelatnosti u ratom opustošenoj Knjižnici,
kao i ulaganja ogromnih napora s ciljem povratka u novoobnovljeni prostor Knjižnice,
Branka Solina je 1996. godine odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića,
a Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda 2002. godine dodjeljuje gospođi Branki Solina javno priznanje – Štit Berislavića.
Kao najveće priznanje za dugogodišnji rad i značajne rezultate na području knjižničarstva, na 34. Skupštini HKD-a, 2004. godine, gospođi Branki Solina je dodijeljena Kukuljevićeva povelja.
U nekoliko je navrata bila predsjednica Društva knjižničara Slavonski Brod, a u jednom je mandatu bila i potpredsjednica HKD-a.
 

(opširnije)

Pet godina Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“  (objavljeno: 10.11.2020)

Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“ tijekom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske započinje s obilježavanjem pete godina provedbe svojih programa.

(opširnije)

Dan hrvatskih knjižnica i dodjela priznanja Knjižnica godine Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu  (objavljeno: 06.11.2020)

Dan hrvatskih knjižnica ustanovilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo 2010. godine, a održava se svake godine 11. studenoga u spomen na obilježavanje datuma donošenja prvog hrvatskog zakona o knjižnicama.

Prigodom obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje priznanje „Knjižnica godine“ najboljoj knjižnici za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.

Dobitnica priznanja „Knjižnica godine“ za 2020. godinu je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Središnja svečanost
Dana hrvatskih knjižnica i dodjele priznanja "Knjižnica godine" održat će se u virtualnom okruženju 11. studenoga 2020. izrvanim prijenosom iz predvorja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a svi zainteresirani moći će pratiti svečani događaj uživo na Facebook stranici HKD-a.

U nastavku programa središnje svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica Hrvatsko knjižničarsko društvo organizira webinar Značaj i uloga knjižnica: prigodom 10 godina obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, koji će se održati u srijedu, 11. studenoga 2020. u 14 sati. Više o programu webinara pogledajte ovdje.

U okviru obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a radi poticanja svijesti u javnosti o značaju i ulozi knjižnica za perspektivni razvoj zajednica i društva u cjelini, Hrvatsko knjižničarsko društvo organizira i digitalnu kampanju pod nazivom Lista(j) priče! Kad se priče razlistaju, knjižnice blistaju! te poziva knjižnice, njihove korisnike i građane da se uključe u kampanju koja će trajati do 15. studenoga.

(opširnije)

20. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama – Dva desetljeća Okruglih stolova o slobodnom pristupu informacijama  (objavljeno: 03.11.2020)

Mjesto održavanja: online platforma Zoom, Zagreb 10.12.2020.

Organizator: Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja i Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Programski i organizacijski odbor: Mario Hibert, Milena Bon, Gordana Bjelovarac, Adela Ćurlić, Tea Grašić Kvesić, Renata Petrušić, Davorka Pšenica, Tihana Rašeta i Annemari Štimac

 Prijava na: hkdrustvo.hr/hr/skupovi/skup/457/

(opširnije)

6. ZAJEDNIČKA AKCIJA “POKRENIMO ZELENE KNJIŽNICE”  (objavljeno: 28.10.2020)

Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva poziva sve knjižnice i knjižničarska društva da se šestu godinu zaredom uključe u veliku zajedničku akciju “Pokrenimo zelene knjižnice”.

(opširnije)

<< prethodna stranica | 1-10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | sljedeća stranica >>