naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

<< natrag   

Obavijesti


Novi studijski programi  (objavljeno: 04.09.2015)

Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku umjesto dosadašnjeg Jednopredmetnog diplomskog studija informatologije od ak. god. 2015./2016. na diplomskoj razini nudi sljedeće dvopredmetne diplomske studije:

  • Dvopredmetni diplomski studij informatologije
  • Dvopredmetni diplomski studij informacijske tehnologije
  • Dvopredmetni diplomski studij nakladništva
(opširnije)

Nacrt Strategije hrvatskoga knjižničarstva 2016.-2020.  (objavljeno: 02.09.2015)

Otvoreno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Strategije hrvatskoga knjižničarstva 2016.-2020. Savjetovanje će se održati od 1. rujna 2015. – 1. listopada 2015. godine. Izvješće o savjetovanju će biti objavljeno do 2. studenoga 2015. godine. (opširnije)


Aleksandar Stipčević – In memoriam  (objavljeno: 01.09.2015)

U Zagrebu je preminuo istaknuti član i bivši predsjednik Hrvatskoga knjižničarskog društva, Aleksandar Stipčević. Ispraćaj našeg dragog kolege bit će u srijedu, 2. rujna u 10,50 na zagrebačkom groblju Mirogoj. (opširnije)


Izvanredna skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva  (objavljeno: 31.08.2015)

U listopadu 2014. godine doneseni su Zakon o udrugama (NN 74/14) i Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija (NN 121/14) zbog čega je potrebno uskladiti Statut Hrvatskoga knjižničarskog društva s novim zakonskim odredbama. Sukladno članku 31., točka 1. Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva, odluku o usvajanju Statuta donosi Skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Glavni odbor je na 5., elektroničkoj sjednici, temeljem članka 29. Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva, donio odluku o sazivanju Izvanredne skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva i Dnevni red Skupštine:

1. usvajanje Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva

2. imenovanje likvidatora Društva,

3. usvajanje plana rada i financijskog plana Društva za 2016. godinu.

Izvanredna skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva održat će se 18. rujna 2015. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Dnevni red i materijali za Skupštinu bit će dostavljeni delegatima u roku propisanom Statutom Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Tekst Statuta


Međunarodni stručni skup "Festival knjižničarstva: pokaži što znaš 2"  (objavljeno: 18.08.2015)

 Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije ogranizira Međunarodni stručni skup "Festival knjižničarstva: pokaži što znaš 2" u Sisku, 6. i 7. listopada 2015. godine. TEMATSKI SADRŽAJ SKUPA: Predstavljanje najboljih programa iz djelatnosti narodnih, školskih i visokoškolskih knjižnica. Programi bi obuhvaćali rad s korisnicima svih dobnih skupina od beba do/i umirovljenika. Cilj je izlaganja (u obliku postera ili PowerPoint prezentacija) poticanje svih koji imaju doticaj s knjižnicom i koji vrednuju te prepoznaju rad narodnih, školskih i visokoškolskih knjižnica u svojim sredinama. Rok za prijavu izlaganja je 1. rujna 2015. godine, a rok za prijavu sudionika Skupa 15. rujna 2015.

(opširnije)


Najava i poziv za sudjelovanje na konferenciji Pubmet 2015  (objavljeno: 31.07.2015)

Pozivamo vas da sudjelujete na 2. međunarodnoj konferenciji Pubmet 2015. U fokusu ove konferencije je znanstvena komunikacija u kontekstu otvorene znanosti: znanstveno izdavaštvo (PUBlishing) kao njezin najvidljiviji dio i metrika (METrics) koja se koristi prilikom različitih procesa evaluacije (PUBMET). Ovogodišnje teme usmjerene su na nove trendove u objavljivanju znanstvenih časopisa i knjiga, otvorenost, novi oblici digitalnog izdavaštva, inovacije u recenzijskom postupku, odnos tradicionalnih i novih metrika (bibliometrija, altmetrija), novi modeli i pristupi prosudbi istraživača i ustanova, uređivačke politike i najbolje prakse uređivanja časopisa. Organizatori konferencije žele okupiti različite dionike u sustavu znanstvenog izdavaštva: istraživače, nastavnike, izdavače, urednike, knjižničare/informacijske stručnjake, stvaratelje politika, kao i stručnjake iz drugih područja istraživanja i razvoja.

Organizatori:
Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru
Ruđer Bošković Institut

Mjesto i vrijeme održavanja: Zadar, 24-25.rujna 2015

Rok za prijavu: 15. kolovoz 2015.

(opširnije)
 


Između slikovnica i Minecrafta  (objavljeno: 25.07.2015)

Radionica „Između slikovnica i Minecrafta. Ponude i usluge dječjih knjižnica u digitalno doba“
Goethe-Institut Kroatien i Komisije za knjižnične usluge za djecu i mlade HKD-a organiziraju radionicu koja će se održati 30.9. i 1.10.2015.

Prijave (ime i prezime, institucija, kontakt, kratko motivacijsko pismo) za sudjelovanje na radionici poslati do 07.09.2015. na: bib@zagreb.goethe.org

(opširnije)


Objavljen novi Vjesnik bibliotekara Hrvatske God. 58 (2015), br. 1-2  (objavljeno: 22.07.2015)

Novi (dvo)broj Vjesnika bibliotekara Hrvatske donosi radove i izlaganja, pozvana, plenarna i prijavljena te dokumente 39. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva Knjižnice – od misije do strategije, Split 2014. Sadržaj stoga obuhvaća široki raspon tema i promišljanja vezanih uz teoriju i praksu hrvatskoga knjižničarstva i knjižničarstva općenito vezano uza sve vrste knjižnica te je podijeljen u nekoliko cjelina.

 


Objavljeni dobitnici priznanja 'Knjižnica godine' 2015.  (objavljeno: 17.07.2015)

 Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje priznanje 'Knjižnica godine' u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.
Priznanje „Knjižnica godine“ dodjeljuje se najboljoj knjižnici čija se izvrsnost procjenjuje prema Kriterijima za vrednovanje / procjenjivanje izvrsnosti za dodjelu priznanja „Knjižnice godine“, koji se nalaze u dodatku Pravilnika o dodjeli priznanja 'Knjižnica godine'.

Hrvatsko knjižničarsko društvo prigodom obilježavanja 11. studenoga, Dana hrvatskih knjižnica, dodjeljuje godišnje priznanje „Knjižnica godine“ u svrhu poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica. Temeljem javnog poziva primljene su sljedeće prijave: Gradska knjižnica Solin, Knjižnica Instituta Ruđer Bošković, Općinska narodna knjižnica Drenovci, Gradska knjižnica Samobor, Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica, Hrvatska knjižnica za slijepe i slabovidne, Gradska knjižnica don Mihovil Pavlinović - Imotski. Glavni odbor HKD-a na svojoj je 4. sjednici, održanoj 3. srpnja 2015., nakon pročitanog izviješća Povjerenstva za dodjelu priznanja „Knjižnica godine“, odlučio dodijeliti dva priznanja „Knjižnica godine“ 2015. godine i to Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci i Sveučilišnoj knjižnici Rijeka. Priznanja će biti uručena 11. studenoga 2015. g. na Dan hrvatskih knjižnica.
 

(opširnije)

Otvoren je novi krug prijava za International Librarians Network  (objavljeno: 14.07.2015)

 Otvoren je novi krug prijava za International Librarians Network (ILN). Prijaviti se možete sve do 26.7.2015. godine na poveznici, a novi krug počinje sredinom kolovoza. Na Youtubeu možete pogledati kratki promidžbeni film.

ILN suradničko-mentorski (peer-mentoring) program je program usmjeren na pomoć knjižničarima u razvoju međunarodne profesionalne mreže. Ovaj je program do sada povezao više od 2000 knjižničara iz više od 100 zemalja diljem svijeta. Sudjelovanje u ILN-u pridonosi širenju profesionalnih vidika, Vašem radu pruža međunarodnu perspektivu, doprinosi razvoju novih ideja te jača Vaše stručno samopouzdanje. Program je otvoren za sve zaposlene u knjižnicama ili u području informacijskih znanosti diljem svijeta, ali i za studente knjižničarstva i netom diplomirane. Program je potpuno besplatan, a jedini su uvjeti sudjelovanja postojeća internetska veza, tečno znanje engleskog jezika, sat Vašeg vremena tjedno te želja za razvojem profesionalne suradnje i razmjenom znanja među kolegama iz područja.


<< prethodna stranica | 31-40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | sljedeća stranica >>