naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

Otkazano održavanje Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata (17.06.2020)

Zbog brojnih nepovoljnih okolnosti, programski odbor Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata donio je odluku da se održavanje jubilarnog D-festa odgodi za 2021. godinu.
Žao nam je što ove godine nećemo moći zajedno proslaviti desetu godišnjicu D-festa, no vjerujemo da se vidimo sljedeće godine u boljim okolnostima u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Epidemija bolesti COVID-19 otežala je posljednjih mjeseci poslovanje knjižnica i ostalih baštinskih ustanova, a osobito održavanje stručnih i znanstvenih skupova. U isto vrijeme, pokazalo se koliko je važna digitalizacija građe i digitalizacija poslovanja baštinskih ustanova, kako su nužne online usluge i digitalni proizvodi kao i online edukacija, ali i znanje, sposobnosti, kreativnost i odgovornost djelatnika da u kriznim uvjetima budu uz svoje korisnike, uz zajednicu s kojom dijele iste poteškoće.
Nadamo se da ćemo se sljedeće godine okupiti obogaćeni novim iskustvima, idejama i planovima te da ćemo na 10. D-festu prikazati brojne rezultate rada u području digitalizacije i primjene digitalnih tehnologija, suradničkih projekata i digitalnog objedinjavanja, virtualnih izložbi, digitalne humanistike i razvoja online usluga te spoznati više o ulozi koju su baštinske ustanove imale u razdoblju kriznih uvjeta rada.
Pozivamo sve kolegice i kolege koji su planirali sudjelovati na ovogodišnjem D-festu da nam se pridruže i sljedeće godine u ugodnoj, stručnoj, kreativnoj i poticajnoj atmosferi kakvu naš interdisciplinarni skup potiče zadnjih deset godina.

S poštovanjem,
Programski odbor Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata