naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

Luca Matić (1965. - 2021.) - in memoriam (07.06.2021)

S velikim žaljenjem i neizmjernom tugom objavljujemo da je naša draga kolegica, dugogodišnja aktivna i cijenjena članica HKD-a i regionalnog Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, školska knjižničarka i stručna suradnica savjetnica, prof. Luca Matić preminula u petak, 4.6.2021. u Koprivnici, nakon duge i teške bolesti.

Luca Matić rođena je 25. svibnja 1965. u Gradačcu (BiH). Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu u Osijeku 1991. i stekla zvanje profesorice hrvatskoga jezika i književnostiU školskoj knjižnici radi od 1994. godine. Zvanje diplomirane knjižničarke stekla je stručnim radom na temu „Komunikacija u školskoj knjižnici“, te ubrzo te uspostavila uzorno stručno organiziranu školsku knjižnicu, koja se razvila i djelovala kao istinsko kulturno-informacijsko središte i srce škole te postala oglednom knjižnicom u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Istovremeno s dolaskom u školsku knjižnicu, postala je član HKD-a – članstvom u Društvu knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja čiji je istaknuti i zaslužan član ostala sve do kraja života. Bila je jedna od članica uredništva i dugogodišnja volonterska lektorica stručnog časopisa „Svezak“, a osim toga i urednica rubrike „Iz školskih knjižnica“. Više je puta predstavljala Društvo kao njegov delegat na nacionalnim skupštinama HKD-a. Za svoj izniman doprinos radu regionalnog Društva knjižničara odlukom Glavnog odbora primila je priznanje Najknjižničar Društva za 2006. godinu. Osim u HKD-u, bila je aktivno uključena i u rad Hrvatske udruge školskih knjižničara. Bila je koordinatorica projekta Čitanje ne poznaje granice/branje ne pozna meja, koji provodi Sekcija za školske knjižnice HKD-a

U školskom knjižničarstvu ostvarila je sve što se moglo ostvariti – napredovala je u zvanje stručne suradnice mentorice, a potom i savjetnice. Kao predavačica sudjelovala je gotovo na svakom stručnom skupu Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara punih dvadeset godina, prenoseći tako svoje bogato iskustvo i znanje na mlađe kolege, kojima je često bila i mentorica kod polaganja stručnih ispita.

Pod Lucinim vodstvom, njena je knjižnica djelovala kao središte zbivanja cijele škole, uključena u sve školske projekte i događanja. Provodila je brojne projekte poticanja čitanja, uređivala školski časopis Krijesnicu, organizirala kulturnu i javnu djelatnost. Svojom jedinstvenom osobnošću toliko je uspješno animirala učenike da je ekipa njene škole, primjerice, pod njenim vodstvom više puta izborila nastup na državnom natjecanju Čitanjem do zvijezda. Često je isticala da svako događanje u školi treba započeti te završiti u školskoj knjižnici. I zaista je to i provodila.

Luca Matić bila je i pjesnikinja i spisateljica. Objavila je pjesničku zbirku „U mjesecu kiše“.

Brojne generacije njene učenika pamtit će je kao jednu od najdražih profesorica, jer se svakom učeniku posvećivala kao da je jedini i najvažniji na svijetu. Poštivala je svoje učenike i pristupala im s velikom ljubavi i pažnjom. Učila ih je vrednotama književnosti, koju je obožavala, razvijala ljubav prema čitanju pažljivim odabirom literature, ne samo za obavezno, već osobito za slobodno čitanje.

Naša draga i jedinstvena kolegica Luca Matić ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskom školskom knjižničarstvu, a još više u srcima svih nas, njenih kolega, prijatelja, suradnika i učenika. Nakon njenog preranog odlaska, ostaje ogromna praznina koju možemo samo pokušati ispuniti uspomenama na njenu dobrotu i ljubav koju je nesebično dijelila, na zaraznu životnu radost kojom je zračila i na strast kojom je obavljala svoj posao školske knjižničarke, kojeg je doživljavala ne samo kao poziv, već i kao svoju životnu misiju.

Posljednji ispraćaj održat će 7. lipnja 2021. u 14 sati na gradskom groblju u Koprivnici. Komemoracija će se održati 9. lipnja 2021. u 12 sati u dvorani „Domoljub“ u Koprivnici. Počivala u miru.