naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

<< natrag   

Osma međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2021 (14.09.2021)

Mjesto i vrijeme: Online, od 15. do 17. rujna 2021.

Osma međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2021 nastavlja niz vrlo uspješnih konferencija o znanstvenoj komunikaciji koje organiziraju Sveučilište u Zadru – Odjel za informacijske znanosti, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju – ZNAK, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković. Konferencija će se održati od 15. do 17. rujna 2021. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, OpenAIRE, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe.

Ovogodišnja PUBMET2021 konferencija donosi niz pozvanih predavanja, okruglih stolova i radionica namijenjenih znanstvenicima, urednicima i izdavačima znanstvenih časopisa, stručnjacima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, znanstvenim novinarima, kreatorima znanstvenih politika i svima zainteresiranim za napredak slobodne, otvoreno dostupne znanosti te transparentnog i informiranog izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja.

Na konferenciji sudjeluju vodeći stručnjaci iz područja znanstvene komunikacije. Među pozvanim predavačima su Gunnar Sivertsen (znanstveno izdavaštvo nakon tranzicije otvorenog pristupa), Maciej Maryl (inovacije u znanstvenoj publicistici), Erol Gelenbe (infrastruktura za potporu otvorenoj komunikaciji), Charlotte Wien i Mario Malički (unaprjeđenje prosudbe znanstveno-istraživačkog rada), Vedran Katavić (povjerenje u znanstveni sustav), Lai Ma (nejednakosti u znanosti), te Alexandra Freeman (znanstvena komunikacija u doba COVID-19 krize).

U sklopu konferencije održat će se niz praktičnih radionica, između ostalih radionica o tome kako učinkovito predstaviti rezultate znanstvenih istraživanja javnosti (voditeljica Jadranka Jezeršek Turnes), radionica o pravilnom korištenju statističkih metoda i alata i često pogrešnoj interpretaciji znanstvenih rezultata kao posljedici primjene neadekvatne statističke obrade (voditelj Pero Hrabač) te o softverima za upravljanje referencama koji mogu znatno pomoći autorima pri pisanju znanstvenih radova i citiranju odgovarajućih izvora (voditelj Tomislav Ivanjko).

Zbog još uvijek aktualne Covid-19 pandemije ovogodišnja PUBMET2021 konferencija će se ponovno održati online i zahvaljujući sponzorima biti će besplatna za sve sudionike. Organizatori očekuju odličan odaziv te, kao i na prijašnjim konferencijama, vrlo živahnu i konstruktivnu raspravu o navedenim temama.

Program konferencije PUBMET2021 može se preuzeti na sljedećoj poveznici: https://pubmet2021.unizd.hr/programme

Više o konferenciji PUBMET2021 pronađite na službenim stranicama: https://pubmet2021.unizd.hr ili na društvenim mrežama: Facebook (https://www.facebook.com/pubmet) i Twitter (https://twitter.com/pubmet)