naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

<< natrag   

U Zagrebu je održan sastanak IFLA-ine Sekcije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama (06.03.2015)

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i članova Komisije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama Hrvatskoga knjižničarskoga društva 27. i 28. veljače 2015. održan je dvodnevni polugodišnji sastanak IFLA-ine Sekcije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama.

Sastanak IFLA-ine Sekcije u Zagrebu u programskom i organizacijskom smislu priredile su članice IFLA-ine Sekcije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama i HKD-ove Komisije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama: Sanja Bunić iz Knjižnica grada Zagreba i Dunja Marija Gabriel i Amelija Žulj iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
Na sastanku u Zagrebu prisustvovali su gosti iz inozemstva koji su članovi IFLA-ine Sekcije: Misako Nomura (Japan) - predsjednica, Nancy Bolt (SAD) - tajnica, Erlend Ra (Norveška) - informacijski koordinator, Marie-Noëlle Andissac (Francuska), Elke Greifeneder (Njemačka), Ann Sieberns (Njemačka), Heidi Carlsson Asplund (Švedska), Helle Arendrup Mortensen (Danska), Knut Michael Nygaard (Norveška). Osim članova IFLA-ine Sekcije sastanku su također prisustvovale suradnice i članice HKD-ove Komisije: Veronika Čelić-Tica iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Željka Miščin iz Knjižnica grada Zagreba.
Tijekom održavanja sastanka u petak 27. veljače 2015. održana je radionica pod nazivom „Knjižnične usluge za beskućnike: razmjena iskustava u svrhu izrade međunarodnih smjernica“. Tom prilikom uz tehničku podršku kolega iz Odjela informacijskih tehnologija u NSK, održana je video konferencija u okviru koje su tri predavačice iz SAD-a Vikki Terrile iz Queens Public Library (New York) i Sarag Gough i Heather McCue iz Richland Public Library (South Carolina) održale izlaganja o američkim iskustvima u radu narodnih knjižnica s beskućnicima. O hrvatskim iskustvima u radu s beskućnicima tijekom video konferencije govorile su Sanja Bunić (diplomirani knjižničar), Marina Dimić Vugec (socijalna radnica), Dragana Knežić (psiholog), Mile Mrvalj (nekadašnji beskućnik). Tijek održavanja radionice snimao je tim Hrvatske radiotelevizije za potrebe pripreme reportaže o beskućnicima u okviru HTV-ove emisije Alpe Dunav Jadran.
Na dvodnevnom sastanku u Zagrebu doneseni su dokumenti i dogovoreni poslovi u nadležnosti Sekcije: usvojen je Strateški plan IFLA-ine Sekcije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama za razdoblje od 2014. do 2019., dogovorena je izrada nove Brošure IFLA-ine Sekcije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama (2015.), usuglašena je prijava projekta izrade IFLA-inih Smjernica za knjižnične usluge za beskućnike (2015.-2016.) te prijava projekta izrade novih IFLA-inih Smjernica za knjižnične usluge za osobe oštećena sluha (2016.-2017.). Također je dogovoren plan rada i sastanaka Sekcije tijekom održavanja 81. konferenciji IFLA-e (15.-21. kolovoza 2015., Cape Town, Južnoafrička Republika) kao i održavanje zajedničkog tematskog bloka izlaganja sa IFLA-inom Sekcijom za narodne knjižnice na temu knjižničnih usluga za beskućnike, osobe smještene u kaznenim ustanovama i osobe s intelektualnim poteškoćama.
Za sudionike sastanka 27. veljače 2015. organizirano je razgledavanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a 28. veljače 2015. razgledavanje KGZ - Gradske knjižnice.

Pripremila: Dunja M. Gabriel