naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

Čitajmo im od najranije dobi

Voditeljica Projekta: mr. sc. Ivanka Stričević, predsjednica Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež,  Knjižnica Medveščak, Zagreb

Suradnica na Projektu: Hela Čičko, zamjenica predsjednice Komisije, Knjižnice grada Zagreba, Gradska knjižnica, Odjel za djecu i mladež

Cilj Projekta je informirati i educirati odgojitelje i roditelje u području ranog čitanja djeci i izbora kvalitetne literature za djecu.

Projekt obuhvaća niz predavanja i radionica za odgojitelje dječjih vrtića, u koje se uključuju i zainteresirani roditelji. Odgojitelji i roditelji upoznaju se s najnovijim znanstvenim spoznajama u području čitanja i razvijanja pismenosti djece od najranije dobi, s projektima u svijetu koji se provode s ciljem edukacije roditelja za poticanje rane pismenosti kod djece, te kako i što čitati djeci od najranije dobi. U radionicama se upoznaju s najnovijom produkcijom kvalitetnih slikovnica na našem tržištu.

Prijekt financijski podržava Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Ured za obrazovanje

Izvješće o radu

O Projektu:

Projekt je započeo 2004. godine u deset zagrebačkih dječjih vrtića. Rezultati su pokazali da su stručni djelatnici u predškolskom odgoju kao i roditelji koje su oni pozivali na predavanja/radionice  vrednovali aktivnosti viskim ocjenama, naglašavali da je potrebno češće i više govoriti o problematici rane pismenosti i posebice čitanja djeci od najranije dobi, te da će im stečene spoznaje koristiti bilo u profesionalnom radu (odgojitelji), bilo u kvalitetnijem provođenju slobodnog vremena u obitelji (roditelji).
Stoga je Projekt nastavljen u 2005. godini u 10 dječjih vrtića koji nisu bili obuhvaćeni u 2004. godini. O ostvarivanju Projekta vodi se dokumentacija čiji sastavni dio je i evaluacija od strane sudionika.

Za odgojitelje su pripremljeni pisani materijali:

1. Obavijest za dječje vrtiće u kojima se održavaju predavanja/radionice
  2. Tekst o ranoj pismenosti i čitanju djeci
  3. Anotirani preporučni popis kvalitetne recentne literature za djecu (stotinjak naslova objavljenih u Hrvatskoj tijekom protekle dvije godine)
  4. Informativno-edukativni tekst za roditelje

Članovima Hrvatskoga knjižničarskog društva preporučujemo provođenje sličnih projekata u svojim sredinama.
Tekstove je dopušteno koristiti uz navođenje izvora (Projekt Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva "Čitajmo im od najranije dobi") te autora.

Obavijest za dječje vrtiće
Tekst za odgojitelje o ranoj pismenosti i čitanju djeci
Tekst za roditelje
Preporučni popis slikovnica s anotacijama