naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

8. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj

Mjesto održavanja: Toplice Sveti Martin na Muri 18.05.2011 - 21.05.2011
Organizator: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatsko knjižničarsko društvo, Sekcija za narodne knjižnice i Knjižnica i čitaonica 'Nikola Zrinski' Čakovec

Prijava sudjelovanja

Tema:
Knjižnica – komunikacijsko i multikulturalno središte lokalne zajednice

Savjetovanje će biti podijeljeno u cjeline:

1. Knjižnica kao komunikacijsko središte – komunikacija s lokalnom zajednicom; suradnja s drugim ustanovama u kulturi i obrazovanju, organizacijama i tvrtkama; društvene mreže u funkciji korisnika; programi edukacije korisnika; web portali; zaštita privatnosti; elektronički pristup informacijama koje su od interesa za raznoliku populaciju; promicanje čitanja, informacijske i medijske pismenosti;
  2. Knjižnica kao multikulturalno središte – programi koji promiču i zagovaraju raznolikost; knjižnica kao prostor dostupan za organizaciju događanja od važnosti za promicanje različitih kulturnih skupina koje nemaju vlastiti prostor; dostupnost prijevoda i izvornika na različitim jezicima; usluge i programi na drugim jezicima u tiskanom i elektroničkom obliku, razvoj i širenje partnerstva s nacionalnim manjinama

Cilj
Cilj Savjetovanja je skrenuti pozornost na knjižnicu kao središte lokalne zajednice te pokazati programe i akcije s kojima ona to postiže za sve članove bez obzira na nacionalnost, dob, spol, religiju, jezik, invaliditet, ekonomski ili radni status te obrazovanje.

Način rada

• plenarna izlaganja (15 – 20 min)
  • panel rasprava – izrada Strategije za narodne knjižnice u RH

Službeni jezik

•  hrvatski

Raspored
Savjetovanju će prethoditi radionica pod nazivom Partnerstvo u uspostavi knjižnica i knjižničnih usluga u organizaciji Radne grupe za javno zagovaranje HKD-a koja će se održati 18. svibnja 2011. od 15,00 do 17,30 sati s predstavnicima lokalne uprave i samouprave četiriju županija: Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske.

U srijedu 18. svibnja 2011. očekuje se dolazak sudionika, registracija i smještaj.
U 18,00 sati održat će se svečano otvaranje Savjetovanja i uvodno izlaganje.

Četvrtak, 19. svibnja i petak, 20. svibnja bit će radni dani.

Na kraju prvog radnog dana Savjetovanja, u četvrtak 19. svibnja u 20,00 sati održat će se zajednička svečana večera za sve sudionike i goste.

U petak, 20. svibnja, nakon radnog dijela, organizira se posjet Knjižnici i čitaonici „Nikola Zrinski“ Čakovec i razgled grada Čakovca uz stručno vodstvo.

Poludnevni izlet gornjim Međimurjem predviđen je u subotu, 21. svibnja 2011.

Prijava radova
Organizatori ovim putem pozivaju knjižničare, koji žele i imaju što reći o pitanjima iz tematike Savjetovanja, da prijave svoja izlaganja, stoga molimo sve zainteresirane za izlaganje na 8. savjetovanju za narodne knjižnice Republike Hrvatske da do 25. ožujka 2011. godine pošalju sažetke na adresu e-pošte savjetovanje@nsk.hr. Prijave sažetaka primaju se isključivo u elektroničkom obliku na navedeni način.

Formular za prijavu izlaganja

1. autor(i)
  2. naslov rada
  3. sažetak (maksimalno 500 riječi)
  4. tehnološki zahtjevi
    □ računalo
    □ internet veza
    □ zvuk
  5. ustanova
  6. adresa
  7. telefon/fax
  8. e-mail

Obavijest o prihvaćenome radu dostavit ćemo elektroničkim putem do 5. travnja 2011.
Svi će prihvaćeni radovi biti recenzirani i objavljeni u Zborniku.

Do 1. svibnja 2011. potrebno je poslati puni tekst izlaganja pripremljen za tisak. Molimo da radove uobličite prema naputku VBH.

Prijava za sudjelovanje
Sudjelovanje na 8. savjetovanju za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj prijavite ovdje.

Programski odbor
Alemka Belan Simić, Vesna Čabrić, prof. dr. sc. Aleksandra Horvat, Ankica Janković, Ljiljana Križan, mr. sc. Sonja Tošić-Grlač

Organizacijski odbor
Sandi Antonac, Nela Marasović, mr. sc. Sonja Tošić-Grlač