naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

<< natrag   

3. okrugli stol za školske knjižničare: Školska knjižnica u multikulturalnom okruženju

Mjesto održavanja: Daruvar 19.06.2012 -
Organizator: Sekcija za školske knjižnice, Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, Češka osnovna škola Jana Amosa Komenskog, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

3. okrugli stol za školske knjižničare održat će se u Daruvaru u prostoru Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog (Masarykova 5, Daruvar), 19. lipnja 2012. godine. Naslov
ovogodišnjeg stručnog skupa je „Školska knjižnica u multikulturalnom okruženju“.

Jedan od zadataka škole, pa tako i školske knjižnice, je promicanje multikulturalnosti, odnosno odgoja i obrazovanja u kojemu će se ogledati priznavanje razlika, različitih modela življenja i kultura.

Na stručnom skupu će se govoriti o ulozi školske knjižnice i o mogućnostima usluga školske knjižnica, s tim da treba razlučiti što se podrazumijeva pod multikulturalnom populacijom. Često je stajalište da u našoj zemlji zapravo ne postoji ona prava multikulturalnost (kao u zemljama i/ili sredinama koje su podložne doseljavanju stanovnika iz drugih zemalja) zbog asimilacije manjinskog stanovništva. Uloga knjižnice usmjerena je na čuvanje identiteta pripadnika manjine, poticanje upoznavanja kulture domovine svojih predaka te učenje i njegovanje jezika predaka. Prema tome, knjižnične usluge jesu na neki način specifične i samim time otvara se niz mogućnosti kojima bi se one prilagodile korisnicima. Stručni skup bit će organiziran u tri dijela: pozvana izlaganja, primjeri dobre prakse i rasprava. Pozvani predavači su aktivni i ugledni stručnjaci, predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Zavoda za knjižničarstvo, Agencije za odgoj i obrazovanje, voditelji matičnih službi i školski knjižničari .

Stručni skup je namijenjen knjižničarima osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova ali i knjižničarima iz svih vrsta knjižnica.

Organizacijski odbor:
Mira Barberić
Vinka Jelić Balta
Romana Horvat
Tina Matošević

Programski odbor:
Višnja Bošnjak
Jadranka Gabriša Perković
Elda Pliško Horvat
Zorka Renić

Preliminarni program

Ponuda smještaja i hrane za Hotel Termal u Daruvaru u blizini centra grada


Formular za prijavu

Prezime
 
Ime  
     
Ustanova
 
Adresa
 
Poštanski broj
 
Grad
 
     
Telefon:
 
e-mail  

Prijava sudionika: do 14. lipnja 2012.