naslovnica Hrvatsko knjižničarsko društvo

<< natrag   

19. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama - Neutralnost interneta "zero-rating" i slobodan pristup informacijama

Mjesto održavanja: Gradska knjižnica, Starčevićev trg 4, Zagreb 10.12.2019 -
Organizator: Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja i Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Programski i organizacijski odbor: Mario Hibert, Milena Bon, Gordana Bjelovarac, Adela Ćurlić, Tea Grašić Kvesić, Renata Petrušić, Davorka Pšenica, Ivana Hebrang Grgić i Annemari Štimac.

Ovogodišnja je tema Neutralnost interneta, "zero-rating" i slobodan pristup informacijama.
Neutralnost interneta načelo je prema kojem pružatelji internetskih usluga moraju jednako postupati prema svim podacima na Internetu te ne smiju diskriminirati ili naplaćivati različito usluge zavisno o vrsti korisnika, sadržaja, web stranice, platforme, aplikacije, vrsti računalne opreme ili načina komunikacije.

Program

U današnjem mrežnom okruženju neutralnost interneta odnosi se na razinu kontrole pristupa sadržaju i brzinu dostavljanja od strane pružatelja internetskih usluga. Pravni okviri za ili protiv neutralnosti mreže česta su tema oko koje se danas vode bitke između pružatelja internetskih usluga (najčešće na strani protiv neutralnosti) i regulatornih agencija i krajnjih korisnika (na strani za neutralnost mreže).


Slobodan pristup informacijama i sloboda izražavanja, bez obzira na format i granice, središnja su odgovornost knjižničarske i informacijske profesije. Knjižnica je mjesto slobodnog pristupa internetu te je njegova neutralnost za nju vrlo važna, a knjižničari moraju znati u kojoj su mjeri odgovorni za zakonitost pruženih informacija i upravo će se o tome govoriti na ovogodišnjem Okruglom stolu.

Način rada: pozvana izlaganja i prijavljena izlaganja

Trajanje izlaganja: 15 minuta

Rok za prijavu za sudjelovanje s izlaganjem i dostavu sažetaka je do 20. travnja 2019. putem e-obrasca.

Kotizacija: 200kn za uplate do 25. studenog 2019.

250 kn za uplate od 26. studenog 2019.

Uplata kotizacija: Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatske bratske zajednice 4, HR 1000 Zagreb,
IBAN HR3423600001101451830 s naznakom "za 19. SPI". Po primljenoj uplati HKD će izdati račun i poslati ga na navedenu adresu.


Formular za prijavu

Prijava sudjelovanja

Ime:
 
Prezime:  
     
Ustanova:
 
Adresa uplatitelja*:
 
Grad*:  
Poštanski broj*:  
OIB uplatitelja*:  
Broj narudžbenice:  
E-mail:  
Tel/Fax:
 
*Napomena: fizičke osobe koje same uplaćuju kotizaciju ne popunjavaju ova polja zbog zaštite osobnih podataka

Rok za prijavu je 6. prosinca 2019. ili do popunjenja mjesta.