- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)



IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Druga obavijest i poziv na prijavu za 16. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama  (objavljeno: 16.11.2016)

U Zagrebu će se 9. prosinca, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, održati 16. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama na temu Knjižnice i dostupnost informacija u obrazovnom procesu.

Ovim se skupom želi istaknuti važnost knjižnica u obrazovnom procesu na način da se prepoznaju mehanizmi kojima knjižnice podržavaju obrazovanje te da se vrednuje njihova obrazovna uloga na svim razinama obrazovnog sustava – od osnovnog i srednjoškolskog do visokoškolskog obrazovanja.

Mjesto i vrijeme održavanja: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, 9. prosinca 2016.

Kotizacija za sudjelovanje na skupu iznosi:
200 kn –
za kotizacije plaćene zaključno s 20.11. 2016.
250 kn –
za kotizacije plaćene od 21. 11. do 3. 12. 2016.

Pozivamo vas da se prijavite putem obrasca.

(opširnije)

 


IZVJEŠTAJ - NAJBOLJI SELFIE U KNJIŽNICI na temu ŠTO MI ZNAČI KNJIŽNICA  (objavljeno: 14.11.2016)

 Žiri Natječaja za "Najbolji SELFIE u knjižnici" u sastavu Davorka Pšenica, Aleksandra Pavlović i Draženka Stančić pristupio je analizi te usuglašavanju stavova i odabiru triju najboljih fotografija prispjelih na Natječaj za "Najbolji SELFIE u knjižnici" po njegovom završetku. Na Natječaj je pristiglo 86 fotografija od 77 autora. U prvom eliminacijskom krugu izuzete su fotografije koje nisu zadovoljavale uvjete objavljenje u Natječaju za "Najbolji SELFIE u knjižnici" (jedan „selfie“, hashtag #danhrvatskihknjiznica2016 i označena, odnosno tagirana, knjižnica u kojoj je fotografija slikana).
Kriteriji prema kojem su potom analizirane prispjele fotografije bili su tehnička izvedba, kompozicija i originalnost. Najbolje „selfije“, bez rangiranja, poslale su sljedeće autorice:
• ALEKSANDRA ĐURAČIĆ ZEČEVIĆ - Gradska knjižnica Đurđevac
• KARLA KULIĆ i MARTINA RAMLJAK – Knjižnica OŠ „August Šenoa“ Osijek
• LUNA VARGA – Knjižnica OŠ Koprivnički Bregi

(opširnije)

Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica 2016  (objavljeno: 11.11.2016)

Ovogodišnji Dan hrvatskih knjižnica odvija se pod sloganom Knjižnice za bolje sutra. Budimo aktivni, zagovarajmo zajedno! kako bi se osnivače, korisnike, suradnike i širu javnost potaknulo ne samo na razmišljanje o tome što knjižnica znači za njih i njihovu zajednicu, već i na zagovaranje širenja i modernizacije hrvatskih knjižnica kao mjesta na kojima svatko može pronaći potrebne izvore za stjecanje novih znanja i vještina te prostor za susrete sa suradnicima i prijateljima.
Sa željom da se u to uključe i mladi, objavljen je natječaj za Najbolji selfie u knjižnici na temu Što mi znači knjižnica. Za prve tri najbolje fotografije osigurane su nagrade, a javno proglašenje pobjednika bit će na

Središnjoj svečanosti Dana hrvatskih knjižnica, 11.11. 2016. u Zagrebu,

Hrvatskoj knjižnici za slijepe, dobitnici ovogodišnjeg priznanja „Knjižnica godine“.

Pozivnica i program svečanog obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica.
 

(opširnije)

Prva obavijest za Stručni skup „Društveno odgovorna knjižnica: proaktivna, angažirana i kritička?“  (objavljeno: 09.11.2016)

Mjesto održavanja: Gradska knjižnica Marka Marulića Split - Središnja knjižnica, Ulica slobode 2

Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

Organizator skupa: Gradska knjižnica Marka Marulića Split

Članovi Programskog i organizacijskog odbora: Milena Bašić, Katarina Krolo Žužul, Maruška Nardelli, Tomislav Staničić

Financijska potpora: Ministarstvo kulture RH

Sudionici: skup je namijenjen je informacijskim stručnjacima i knjižničarima svih vrsta knjižnica, kao i djelatnicima u drugim organizacijama bez obzira na fokus njihovog djelovanja (udruge, obrazovne institucije...) te svim zainteresiranima za ovu tematiku.

Poveznica na prijavni obrazac.

Sudjelovanje na skupu oslobođeno je plaćanja kotizacije.

Registrirani sudionici dobivaju materijale i potvrde o sudjelovanju.

Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 10. 12. 2016.

(opširnije)

Otvorene prijave za 16. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama  (objavljeno: 08.11.2016)

U Zagrebu će se 9. prosinca, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, održati 16. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama na temu Knjižnice i dostupnost informacija u obrazovnom procesu

Ovim se skupom želi istaknuti važnost knjižnica u obrazovnom procesu na način da se prepoznaju mehanizmi kojima knjižnice podržavaju obrazovanje te da se vrednuje njihova obrazovna uloga na svim razinama obrazovnog sustava – od osnovnog i srednjoškolskog do visokoškolskog obrazovanja.

Organizatori:
Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja Hrvatskoga knjižničarskog društva
Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Mjesto i vrijeme održavanja: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, 9. prosinca 2016. 

Program skupa

Kotizacija za sudjelovanje na skupu iznosi:
200 kn – za kotizacije plaćene zaključno s 20.11. 2016.
250 kn – za kotizacije plaćene od 21. 11. do 3. 12. 2016.

(opširnije)


Izbor predsjednice Hrvatskoga knjižničarskog društva  (objavljeno: 03.11.2016)

Na 41. redovnoj skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva, održanoj 13. listopada 2016. godine u Primoštenu, za predsjednicu Hrvatskoga knjižničarskog društva u mandatnom razdoblju 2016.-2018. izabrana je Dunja Holcer.

Dokumenti:

- Životopis i radna biografija

- Plan rada u razdoblju od 2016. - 2018. godine

Čestitamo!


Dobitnici Kukuljevićeve povelje i nagrade Eva Verona  (objavljeno: 03.11.2016)

Na 41. redovnoj skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva, održanoj 13. listopada 2016. godine u Primoštenu  dodijeljene su sljedeće nagrade:

Dobitnici Kukuljevićeve povelje: Ranka Javor, dr. sc. Mikica Maštrović, dr. sc. Marina Mihalić, mr. sc. Davorka Pšenica i dr. sc. Marina Vinaj.

Dobitnici nagrade "Eva Verona" : Ivana Faletar Horvatić, Petar Lukačić, Snježana Stanarević Katavić, Josip Strija i Dina Vrkić.

Čestitamo dobitnicima!


Posljednja obavijest - Znanstveno-stručni skup „Socijalno inkluzivne knjižnične usluge“  (objavljeno: 31.10.2016)

Povodom 10. obljetnice svoje usluge za slijepe i slabovidne Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica oraganizira znanstveno-stručni skup

Socijalno inkluzivne knjižnične usluge“ u petak, 18. 11. 2016. s početkom u 10.00 sati.

Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 11. studenoga 2016.

Kotizacija: 50,00 kuna

Dodatne informacije: info@knjiznica-koprivnica.hr

Program Znanstveno-stručnog skupa „Socijalno inkluzivne knjižnične usluge“
Obrazac za prijavu sudjelovanja bez izlaganja

(opširnije)

Javno prezentiranje dokumenta "Prijedlog kriterija i preporuka za izradu kvalitetnih e-lektira"  (objavljeno: 21.10.2016)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet pozivaju Vas na javno prezentiranje dokumenta

Prijedlog kriterija i preporuka za izradu kvalitetnih e-lektira koje će se održati u petak, 28. listopada 2016., s početkom u 13.00 sati u malom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (pozivnica).
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet objavile su dokument Prijedlog kriterija i preporuka za izradu kvalitetnih e-lektira namijenjen nastavnicima, knjižničarima, autorima digitalnih sadržaja, nakladnicima te svima ostalima zainteresiranim za temu e-lektira. Dokument sustavno obuhvaća sve važne aspekte koje treba uvažiti prilikom izrade kvalitetne e-lektire te će biti temelj daljnjeg razvoja kriterija za kvalitetne e-lektire. Dokument je nastao u sklopu aktivnosti „Primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije i digitalnih obrazovnih sadržaja u obrazovnom procesu“ na projektu „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“ čiji je nositelj Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet, a sufinancira ga Europska unija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Prijedlog nudi kriterije i preporuke odnosno smjerokaze za kvalitetnu sadržajnu prezentaciju lektirnog djela u e-okruženju, metodičku obradu e-lektire, prezentaciju e-lektire i povezivanje lektirnog djela s drugim obrazovnim resursima u e-okruženju.


41. SKUPŠTINA HRVATSKOGA KNJIŽNIČARSKOG DRUŠTVA  (objavljeno: 15.10.2016)

Vrijeme i mjesto održavanja: 12. – 15. listopada 2016., Hotel „Zora“ Primošten
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo
Suorganizatori: Knjižničarsko društvo Šibenik, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“

Tema Skupštine: Knjižnice: fizički, virtualni i pravni prostor za usluge i korisnike
Podteme Skupštine: Od hibridne prema digitalnoj knjižnici; Knjižnice kao prostor i zelena knjižnica; Pokazatelji za vrednovanje knjižnica; Odnos knjižnica i osnivača; Rad regionalnih društava; Nakladnička djelatnost HKD-a
Programski odbor: Astrid Grobenski-Grgurić, Ljiljana Krpeljević, Dina Mašina, Marijana Mišetić, Mila Perasović, Irena Pilaš, Alka Stropnik, Zrinka Udiljak Bugarinovski, Danijela Živković
Organizacijski odbor: Nada Avakumović, Melinda Grubišić Reiter, Dunja Holcer, Vilijam Lakić, Blaženka Peradenić-Kotur, Kristina Romić, Marija Šimunović, Vesna Špac.

Organizirani prijevoz (uključuje prijevoz Zagreb-Primošten-odlazak na svečano otvorenje Mjeseca hrvatske knjige u Šibeniku-Zagreb) 15.10.2016.
Polazak iz Zagreba (sa zapadnog ulaza NSK) u srijedu, 12.10.2016., u 9 sati.
Molimo sve putnike da budu ispred autobusa u 8,30, kako bismo na vrijeme unijeli sve potrebne materijale i krenuli na vrijeme.

Program Skupštine

(opširnije)

SPONZORI:
 


<< prethodna stranica | 31-40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51-60 | 61-70 | 71-80 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -