- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


2. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora: u digitalnom okruženju!  (objavljeno: 18.02.2016)

Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za zavičajne zbirke, Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema i Gradska i Sveučilišna knjižnica Osijek organiziraju:

2. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora: u digitalnom okruženju!

koji će se održati u Osijeku 13. travnja 2016. godine u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, Europska avenija 24.

Rok za prijavu izlaganja je 25. ožujka 2016. godine.
Rok za prijavu nazočnosti (bez izlaganja) je do 5. travnja 2016.

(opširnije)


Stručni skup Knjižnice u procjepu 3  (objavljeno: 11.02.2016)

Mjesto održavanja: Sisak, Hotel Panonija 19.05. - 20.05.2016
Organizator: Knjižničarsko društvo Sisačko-moslavačke županije, Komisija za katalogizaciju Hrvatskoga knjižničarskog društva, Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak
Tema skupa: Stručna obrada knjižnične građe namijenjene djeci i mladima

Knjižničari koji se bave stručnom obradom knjižnične građe (katalogizacija, klasifikacija, predmetna obrada, signiranje) namijenjene djeci i mladima suočavaju se s brojnim problemima uslijed rastuće produkcije raznovrsne građe namijenjene djeci (slikovnice, slikovnice za bebe, taktilne slikovnice, zvučne slikovnice, trodimenzionalne slikovnice, knjige, e-knjige, igračke, audiovizualna, elektronička, glazbena i efemerna građa...). Ovogodišnjim Stručnim skupom želimo, kroz pozvana i prijavljena izlaganja, radionice te primjere dobre prakse i konstruktivnu raspravu, razmotriti i uskladiti praksu prema međunarodnim standardima te utvrditi koji će se propisi primjenjivati za ujednačenu obradu građe namijenjene djeci i mladima.

Programski odbor: Ana Barbarić, Nataša Bujas, Vesna Hodak, Dunja Holcer, Danijela Kulović, Gordana Miolin, Diana Polanski, Dubravka Šurlan

Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem: 18. travnja 2016.
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 08. svibnja 2016.

Prijava sudjelovanja - s izlaganjem
Prijava sudjelovanja - bez izlaganja

(opširnije)


ISIC : The Information Behaviour Conference: Information Seeking in Context  (objavljeno: 09.02.2016)

Od 20. do 23. rujna 2016. na Sveučilištu u Zadru održava se konferencija o informacijskom ponašanju korisnika, usmjerena na informacijske potrebe i ponašanje u kontekstu kojeg određuju okolinski i/ili osobni čimbenici korisnika informacija. ISIC konferencija održava se bijenalno u raznim dijelovima svijeta, a ove godine domaćin i suorganizator je Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Interdisciplinarni karakter Konferencije poticaj je na uključivanje brojnim znanstvenicima i stručnjacima iz raznih područja: istraživačima iz područja informacijskih znanosti, psiholozima, sociolozima, informatičarima i profesionalcima iz drugih disciplina kojima je u interesu spoznati zašto se danas traže i pretražuju informacije, na koji se način koriste i kako na to utječe kontekst u kojem se informacijski procesi zbivaju.
Više o Konferenciji pogledajte na sljedećoj mrežnoj poveznici.


Nacrt Pravilnika o odgovarajućoj vrsti obrazovanja učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u školskoj ustanovi i učeničkom domu  (objavljeno: 08.02.2016)

Otvorena je javna rasprava o Nacrtu Pravilnika o odgovarajućoj vrsti obrazovanja učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u školskoj ustanovi i učeničkom domu.
Pozivamo vas da se uključite u javnu raspravu  i da svojim konstruktivnim prijedlozima doprinesete boljem definiranju položaju knjižničara unutar obrazovnog sustava.  

Javna rasptava je otvorena do 25.02.2016. godine.
Detalje pogledajte na sljedećoj mrežnoj poveznici.
 


Konferencija Libraries in the digital age (LIDA) 2016. – produžen rok za prijavu  (objavljeno: 03.02.2016)

Rok za prijavu sažetaka radova, postera, radionica, panela i doktorskog foruma na međunarodnu konferenciju Libraries in the digital age (LIDA) 2016. produžen je do 15. veljače 2016. godine. Više informacija može se pronaći na mrežnim stranicama skupa LIDA 2016.

Outstanding Student Award

Na konferenciji LIDA 2016. dodijelit će se nagrada za najbolji studentski rad koji će biti predstavljen. Autori moraju biti redovni studenti preddiplomskog ili diplomskog studija. Rok za nominacije (u obliku proširenih sažetaka) je 1. travnja 2016. godine. Nagrada uključuje plaketu za autora i novčani iznos od 500$. Više informacija dostupno je na mrežnoj poveznici.


Objavljene HKD Novosti - broj 68  (objavljeno: 25.01.2016)

Objavljen je 68. broj HKD Novosti, pristupiti mu se može putem poveznice.

Tema sljedećeg, 69. broja HKD Novosti bit će „Programi i projekti za pripadnike nacionalnih manjina“.

Naime, 4. prosinca u Zagrebu je održan okrugli stol na temu Strategija razvoja središnjih manjinskih knjižnica u sustavu narodnih knjižnica. Na naše veliko razočarenje većina matičara, ravnatelja, kolega knjižničara koji se bave organizacijom multikulturalnih programa (a toga ima puno u našim knjižnicama) što iz objektivnih što iz subjektivnih razloga nisu prisustvovali okruglom stolu. Stoga, u sljedećem broju pozivamo da podijelite svoja iskustva, razmišljanja i prijedloge na temu knjižničnih usluga za pripadnike nacionalnih manjina.

Rok za predaju tekstova za sljedeći, 69. broj HKD Novosti je 15. Ožujka 2015.

(opširnije)

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOGA DANA DARIVANJA KNJIGA  (objavljeno: 13.01.2016)

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, uči koliko je lijepo i važno pomagati.

Kako knjižničari mogu sudjelovati u obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga

Knjižničari u Hrvatskoj po treći puta obilježavaju ovaj dan organizirajući na dječjim odjelima prikupljanje slikovnica pod geslom "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj". Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje "Čitaj mi!", a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima - dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji. Prilikom darivanja slikovnica knjižničari će čitati djeci kako bi naglasili koliko je u razvoju djeteta čitanje značajno jer obogaćuje njegovu maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže mu da zavoli knjige i ono najvažnije – zabavno je!

Kako pojedinci mogu sudjelovati u obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga

  1. Darujte knjigu ili slikovnicu malenom prijatelju ili rođaku. Obilježite Međunarodni dan darivanja knjiga darujući nekom djetetu novu ili rabljenu knjigu ili slikovnicu.
  2. Ostavite knjigu ili slikovnicu u nekom javnom prostoru u kojemu se okupljaju djeca. Izaberite neku čekaonicu ili neki drugi javni prostor u kojemu se okuplja mnogo djece, a u kojemu nema mnogo kvalitetnih knjiga i slikovnica. Kupite knjigu ili slikovnicu te je potajno ili javno ondje ostavite. Budući da je cilj akcije širiti zanimanje za čitanje i potaknuti odrasle i djecu da više čitaju, izaberite neku kvalitetnu i zanimljivu knjigu ili slikovnicu.
  3. Darujte knjigu. Pripremite kutiju/košaru s dječjim knjigama i slikovnicama koje su vaša djeca prerasla i darujte ih drugoj djeci. Darujte knjige knjižnicama, dječjim bolnicama, vrtićima, domovima za djecu, dječjim selima, dobrotvornim organizacijama....

Događanja organizirana u okviru kampanje "Čitaj mi!" prijavite na sljedećoj mrežnoj poveznici.

Preuzmite prigodni plakat!


Međunarodni stručni skup pod nazivom "Dječja knjižnica - podrška socijalizaciji u lokalnoj zajednici"  (objavljeno: 13.01.2016)

Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" najavljuje međunarodni stručni skup pod nazivom

"Dječja knjižnica - podrška socijalizaciji u lokalnoj zajednici".

Skup će se održati povodom obilježavanja 60-e obljetnice osnivanja Dječjeg odjela Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu.

Vrijeme održavanja: 1. ožujka 2016.

Mjesto: Ilirska dvorana Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić", Ljudevita Šestića 1, 47000 Karlovac

O tematici stručnog skupa:

Odjel za djecu i mladež karlovačke knjižnice, kao specifičan odjel knjižnice, započinje s radom 1956. godine pod nazivom Pionirska knjižnica i počinje djelovati među prvim dječjim odjelima nakon zagrebačke knjižnice 1950. godine. Entuzijazam i stručnost u radu s djecom i mladima dolazi do izražaja nakon preseljenja u novu zgradu Knjižnice 1976. godine dogradnjom Gradske knjižnice 2007. godine. Odjel za djecu i mladež postaje mjesto pozitivnih sadržaja i dobre energije. Kreativnim i inovativnim programima ovaj odjel postaje središnja os za razvitak kreativnog izražavanja djece i stjecanje navika čitanja. Programi za djecu su raznovrsni, a uz privlačno okruženje knjižnica je privlačna najmlađima, njihovim roditeljima i široj obitelji, kao i odgojiteljima dječjih vrtića te učiteljima i profesorima u školama. 

(opširnije)

Zaklada Dr. Ljerka Markić Čučuković  (objavljeno: 13.01.2016)

 Zaklada Dr. Ljerka Markić Čučuković koja djeluje pri Katedri za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ove godine nagrađuje najbolje studente diplomskog studija informacijskih znanosti smjera bibliotekarstvo. 

Za izniman uspjeh na studiju i aktivno sudjelovanje u pojedinim projektima Odsjeka ove su godine nagrađeni studenti Marko Rimac i Domagoj Vočanec.

Studentima će nagrada za akad. godinu 2014./15. biti uručena u četvrtak, 14. siječnja 2016. u 12 sati u Vijećnici Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.


Četrnaesta međunarodna konferencija Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries in the digital age - LIDA)  (objavljeno: 04.01.2016)

Četrnaesta međunarodna konferencija Knjižnice u digitalnom dobu (Libraries in the digital age - LIDA) održat će se na Sveučilištu u Zadru od 13. do 17. lipnja 2016. godine. Konferenciju zajednički organiziraju Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Odsjek za informacijske znanosti Sveučilišta u Osijeku, Škola komunikacije i informacije Sveučilišta Rutgers (SAD), Škola informacija Sveučilišta Missouri (SAD) i Institut za knjižničnu i informacijsku znanost sa Sveučilišta Humboldt u Berlinu (Njemačka). Pozvana predavanja održat će Aram Sinnreich (Američko Sveučilište, Washington DC, SAD), Tim Gollins (Nacionalni zapisi Škotske, UK), Lynn Silipigni Connaway (OCLC, SAD) i Tatjana Aparac-Jelušić (Sveučilište u Zadru), a počasni gost bit će profesor emeritus Tefko Saracevic (Sveučilište Rutgers, SAD). Glavna tema konferencije „Čuvanje i zaštita digitalne knjižnice i zbirke“ obuhvaća dvije podteme: „Digitalno čuvanje i zaštita“ i „Studije korisnika, obrazovanje i obuka za zbirke digitalne knjižnice“.

Na konferenciji se može aktivno sudjelovati kroz predavanja, demonstracije, postere, radionice i doktorski forum.

Rok za prijavu proširenih sažetaka je 1. veljače 2016., a cjelovite radove potrebno je poslati do 1. lipnja 2016. Radovi s konferencije se recenziraju. Svi prihvaćeni radovi objavit će se u časopisu Libellarium (časopisu za istraživanje pisane riječi, knjige i baštinskih ustanova).

Detaljnije informacije o konferenciji (visina kotizacije, preliminarni program, upute za oblikovanje radova i sl.) mogu se pronaći na mrežnim stranicama skupa i na Facebooku.


<< prethodna stranica | 41-50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61-70 | 71-80 | 81-90 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -