- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Sastanak Društva bibliotekara pravnih i srodnih biblioteka Jugoistočne Evrope (SEALL)  (objavljeno: 20.05.2015)

Svake godine održava se sastanak Udruženja knjižničara prava i srodnih knjižnica u jugoistočnoj Europi (SEALL). Ove godine sastanak će se održati u Ljubljani, 23.-24. rujna 2015., kao uvod u godišnju konferenciju Zveza Bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS). Sudjelovanje je besplatno ali je obvezna registracija. Obrazac za registraciju i program sastanka dostupan je na sljedećoj poveznici. Više o društvu pogledajte u nastavku.

 

(opširnije)

Objedinjeni ISBD i Pravilnik i priručnik za izradbu abecednih kataloga, Dio 2: Kataložni opis  (objavljeno: 06.05.2015)

U sklopu projekta Izrada, objavljivanje i održavanje nacionalnog pravilnika za katalogizaciju objavljen je dokument „Usporedna analiza elemenata podataka i odredbi objedinjenog izdanja ISBD:Međunarodni standardni bibliografski opis s propisima Pravilnika i priručnika za izradbu abecednih kataloga, Dio 2: Kataložni opis Eve Verona“.

(opširnije)

Okrugli stol Vrednovanje, upravljanje i zagovaranje ishoda u knjižnicama: mogućnosti uspostave ravnoteže poslovnih i tradicionalnih knjižničarskih vrijednosti  (objavljeno: 06.05.2015)

Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama, Komisija za upravljanje i Komisija za javno zagovaranje, uz suorganizaciju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu organiziraju zajednički okrugli stol “Vrednovanje, upravljanje i zagovaranje ishoda u knjižnicama : mogućnosti uspostave ravnoteže poslovnih i tradicionalnih knjižničarskih vrijednosti” (program) koji će se održati 29. svibnja 2015. u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
Rok za prijavu sudjelovanja je 25. svibnja 2015. godine. (opširnije)“


Javni poziv regionalnim društvima za organizaciju 40. Skupštine HKD-a  (objavljeno: 01.05.2015)

Hrvatsko knjižničarsko društvo upućuje Javni poziv regionalnim društvima HKD-a za organizaciju 40. Skupštine HKD-a koja će se održati u rujnu/listopadu 2016. godine.

Javni poziv bit će otvoren od 4. svibnja do 15. lipnja 2015.

(opširnije)

Započela je javna rasprava o Prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja za period od 2015. do 2020. godine  (objavljeno: 27.04.2015)

Na svečanosti otvorenja Noći knjige 2015. koja je održana u četvrtak 23. travnja 2015. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, pomoćnik ministra Vladimir Stojsavljević obavijestio je javnost da je na mrežnim stranicama Ministarstva kulture otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja za period od 2015. do 2020. godine.  Cilj i svrha internetskog savjetovanja je prikupiti mišljenja zainteresirane javnosti o Prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja (2015.-2020.). Pozivajmo sve zainteresirane da dostave svoje primjedbe i prijedloge putem obrasca sudjelovanja.
Svoje sugestije i prijedloge možete uputiti na adresu elektroničke pošte: strategija.citanja@min-kulture.hr najkasnije do 8. svibnja 2015. godine.

Po završetku procesa savjetovanja rezultati internetskog savjetovanja bit će objavljeni na mrežnim stranicama Ministarstva.
 


Hrvatski prijevod Londonskog manifesta i poziv za potpisivanje  (objavljeno: 20.04.2015)

Londonski manifest objavio je Savez knjižnica i arhiva za autorsko pravo (Libraries and Archives Copyright Alliance – LACA). Sazvan od CILIP-a (Chartered Institute of Library and Information Professionals), Savez se zalaže za pravičan i uravnotežen autorskopravni okvir koji poštuje prava nositelja autorskih prava i interese demokratskog i slobodnog društva. U provedbi toga smatramo važnim da korisnici knjižnica i arhiva imaju pristup i mogu u razumnoj mjeri koristiti zaštićenu građu. Korisnici knjižnica i arhiva su svi od istraživača do obične publike. Hrvatski prijevod Londonskog manifesta izradila je Daniela Zivkovic, a odobrila Komisija za autorsko pravo i otvoreni pristup pri Hrvatskom knjižničarskom društvu. Detalje pogledajte na Londonski manifest - hrvatski prijevod. Pozivamo Vas da podržite ovu inicijativu svojim potpisom na sljedećoj poveznici. Detalje pogledajte na mrežnoj stranici.

 


Program i prijava nazočnosti 6. okruglom stolu o zavičajnosti - Dječja knjižnica i nematerijalna kulturna baština  (objavljeno: 16.04.2015)

Gradska knjižnica Marka Marulića Split organizira 6. okrugli stol o zavičajnosti u knjigama za djecu i mlade, a odabrana tema je: Dječja knjižnica i nematerijalna kulturna baština.
Okrugli stol održat će se u ponedjeljak, 4. svibnja 2015. godine u Središnjoj knjižnici GKMM-a u Splitu. Šesti okrugli stol namijenjen je knjižničarima, školskim stručnim suradnicima, muzejskim radnicima, znanstvenicima, kao i svima onima koji se bave tematikom odgoja i obrazovanja djece i mladih. 

Rok za prijavu izlaganja je završen, međutim još se možete prijaviti za nazočnost skupu (Obrazac za prijavu nazočnosti skupu).

Također možete pogledati deteljan program okruglog stola (program).

(Opširnije o skupu)


65. broj HKD Novosti  (objavljeno: 10.04.2015)

Objavljen je 65. broj HKD Novosti, pristupiti mu se može na adresi:
http://hkdrustvo.hr/hkdnovosti/

Novi sastav uredništva zahvaljuje svim autorima koji su sudjelovati u kreativnom poslu stvaranja izdanja koje donosi detaljne informacije o našim projektima, problemima, prijedlozima, idejama i inovacijama.

(opširnije)

Okrugli stol Vrednovanje, upravljanje i zagovaranje ishoda u knjižnicama : mogućnosti uspostave ravnoteže poslovnih i tradicionalnih knjižničarskih vrijednosti  (objavljeno: 20.03.2015)

Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama, Komisija za upravljanje i Komisija za javno zagovaranje, uz suorganizaciju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu organiziraju zajednički okrugli stol “Vrednovanje, upravljanje i zagovaranje ishoda u knjižnicama : mogućnosti uspostave ravnoteže poslovnih i tradicionalnih knjižničarskih vrijednosti” koji će se održati 29. svibnja 2015. u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
Rok za prijavu izlaganja je 15. travnja 2015. godine. (opširnije)


12. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 6. festival hrvatskih bibliobusa  (objavljeno: 20.03.2015)

Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva u suradnji s Komisijom za narodne knjižnice HKD-a i Društvom knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja te Narodnom knjižnicom "Petar Preradović" Bjelovar kao domaćinom organizira 12. okrugli stol o pokretnim knjižnicama i 6. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom Bibliobus dolazi! Pokretne knjižnice kao dio knjižnične mreže.

Na ovom stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem najavljeni su, osim domaćih predavača, i zanimljivi predavači i gosti iz Mađarske, Slovenije i Srbije, a na festivalu bibliobusa bit će predstavljeno desetak bibliobusa s raznih strana Hrvatske i bibliobus iz Mađarske (Pečuha). (opširnije)


<< prethodna stranica | 51-60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71-80 | 81-90 | 91-100 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -