- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


10. međunarodni stručni skup Knjižnica - središte znanja i zabave  (objavljeno: 22.09.2014)

Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca i Knjižnica Mirana Jarca iz Novog Mesta najavljuju dvodnevni međunarodni stručni skup »Knjižnica – središte znanja i zabave«, koji će se održati 2. i 3. listopada 2014. u Karlovcu.
Tema ovogodišnjeg skupa nosi naziv Na mladima svijet ostaje.
Program skupa
Prijavnica za sudjelovanje

(opširnije)

11. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama  (objavljeno: 17.09.2014)

U petak, 19.09.2014. održat će se  11. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama s temom 'UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom – primjena u knjižnicama u Hrvatskoj u svjetlu članstva u Europskoj uniji' . Okrugli stol će se održati u  KGZ-u - Gradska knjižnica, Čitaonica na 1. katu, Starčevićev trg 6, Zagreb.
(opširnije)


Prijedlog kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva u mandatnom razdoblju 2014.-2016.  (objavljeno: 16.09.2014)

Knjižničarsko društvo Sisačko-moslavačke županije kao kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva u mandatnom razdoblju 2014.-2016. predložilo Dunju Holcer, višu knjižničarku.

(opširnije)

Stručni skup povodom 10. obljetnice Hrvatskog arhiva weba  (objavljeno: 12.09.2014)

Stručni skup povodom 10. obljetnice Hrvatskog arhiva weba
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu prepoznala je kao važan dio svoje temeljne djelatnosti prikupljanje i čuvanje internetskih sadržaja. Oni predstavljaju dio hrvatske nacionalne baštine i upotpunjuju nacionalnu zbirku vrijednom građom, i u znanstvenom i u kulturološkom smislu. Hrvatski arhiv weba (HAW), nositelj ove djelatnosti Knjižnice, započeo je s radom 2004. godine u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom (Srce), a njegovoj neprestano rastućoj zbirci arhiviranih sadržaja slobodno se može pristupiti preko internetskih stranica Arhiva.

(opširnije)

Hrvatski prijevod Lyonske deklaracije o pristupu informacijama i razvoju i poziv za potpisivanje  (objavljeno: 11.09.2014)

Na ovogodišnjoj, 80. generalnoj konferenciji i skupštini IFLA-e u Lyonu (Francuska) donesena je Lyonska deklaracija o pristupu informacijama i razvoju, dokument kojim se nastoji pozitivno utjecati na razvojni program Ujedinjenih naroda nakon 2015. godine.

Prijevod Lyonske deklaracije na hrvatski jezik izradilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo, koje je deklaraciju tijekom IFLA-ine generalne konferencije i skupštine i potpisalo.

Pozivamo članove Hrvatskoga knjižničarskog društva da dadu osobni doprinos kako bi njihova regionalna knjižničarska društva i ustanove u kojima su zaposleni supotpisali Lyonsku deklaraciju o pristupu informacijama i razvoju.

Posebno molimo sve članove koji ostvaruju poslovne i privatne kontakte s udrugama socijalnog i inkluzivnog karaktera iz civilnog sektora da se u okviru svojih mogućnosti založe da i one budu supotpisnici ove deklaracije kojoj su cilj razvoj, prosperitet i blagostanje pojedinca i zajednice.

 Više o IFLA-inoj Lyonskoj deklaraciji o pristupu informacijama i razvoju: http://www.lyondeclaration.org/about/


5. okrugli stol za školske knjižnice, Ivanec  (objavljeno: 09.09.2014)

Sekcija za školske knjižnice HKD-a, Knjižničarsko društvo Varaždinske županije, Srednja škola Ivanec i Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca organiziraju 5. okrugli stol za školske knjižnice.

Tema okruglog stola je "Obrazovna uloga školske knjižnice", a skup će se održati 3. listopada 2014. godine u Srednjoj školi Ivanec u Ivancu.
Rok za slanje prijava je 29. rujan 2014.

(opširnije)


Prijedlog zakona o knjižnicama - stručna rasprava  (objavljeno: 05.09.2014)

Tekst Prijedloga Zakona o knjižničnoj djelatnosti i knjižnicama, na molbu Hrvatskoga knjižničnog vijeća, objavljuje se na mrežnim stranicama Hrvatskoga knjižničarskog društva kako bi se najšira hrvatska knjižničarska zajednica upoznala s tijekom izrade Prijedloga i prije javne rasprave, koja će tek uslijediti, u stručnoj predraspravi dobila na uvid predloženi tekst te na njega mogla iznijeti svoje prijedloge i primjedbe.

Primjedbe i prijedlozi mogu se slati do 27. rujna o. g. elektroničkom poštom na adresu Hrvatskoga knjižničarskog društva (hkd@hkdrustvo.hr, s naznakom: Za Zakon o knjižnicama).


Zagrebački studenti bibliotekarstva bibliocikliraju od Zagreba do Splita  (objavljeno: 05.09.2014)

Studenti bibliotekarstva Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu osmislili su projekt Bibliocikliranje s ciljem promicanja knjige, knjižnice i čitanja među mladima te zdravog načina života i zaštite okoliša vožnjom bicikla. U sklopu projekta od 1. do 10. rujna 2014. posjetit će knjižnice u gradovima i mjestima na relaciji Zagreb-Split i provoditi čitateljske radionice za djecu. Projekt Bibliocikliranje potiče čitanje, promiče knjižničarsku struku i knjižnicu kao mjesto druženja i zabave. Studenti upravo prelaze put od Zagreba do Splita, a njihovu avanturu možete pratiti na Facebooku na https://hr-hr.facebook.com/pages/Bibliocikliranje/218486755027785


HKD Novosti - poziv za slanje tekstova i ispunjavanje ankete  (objavljeno: 04.09.2014)

Tema listopadskog broja HKD Novosti jest knjižničarski aktivizam (kako knjižnice i knjižničari mogu utjecati na društvo u najširem smislu). Pozivamo sve kolegice i kolege da se jave uredništvu sa svojim tekstovima, idejama i prijedlozima na tu temu na novosti@hkdrustvo.hr.
Dobrodošli su i svi drugi tekstovi, a rok za predaju tekstova je 15. rujan 2014.
Također, molimo čitatelje koji još nisu da ispune anonimnu anketu o HKD Novostima i radu ovoga uredništva.


Izložba fotografija Diane Kresh, Arlington Public Library Director  (objavljeno: 04.09.2014)

Fotoklub Zagreb i Informativni centar pozivaju Vas na otvorenje izložbe fotografija pod nazivom “Vital Signs” američke kolegice i velike prijateljice Hrvatske, gđe Diane Kresh, direktorice Arlingtonskih knjižnica iz SADa (koja je samoinicijativno otvorila Croatian Corner u knjižnici Arlington Central).
Otvorenje će biti u utorak, 9. rujna u 7.30 p.m. u galeriji Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3.


<< prethodna stranica | 50-59 | 60-69 | 70 | 71-80 | 81-90 | 91-99 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -