- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Započela je javna rasprava o Prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja za period od 2015. do 2020. godine  (objavljeno: 27.04.2015)

Na svečanosti otvorenja Noći knjige 2015. koja je održana u četvrtak 23. travnja 2015. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, pomoćnik ministra Vladimir Stojsavljević obavijestio je javnost da je na mrežnim stranicama Ministarstva kulture otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja za period od 2015. do 2020. godine.  Cilj i svrha internetskog savjetovanja je prikupiti mišljenja zainteresirane javnosti o Prijedlogu Nacionalne strategije poticanja čitanja (2015.-2020.). Pozivajmo sve zainteresirane da dostave svoje primjedbe i prijedloge putem obrasca sudjelovanja.
Svoje sugestije i prijedloge možete uputiti na adresu elektroničke pošte: strategija.citanja@min-kulture.hr najkasnije do 8. svibnja 2015. godine.

Po završetku procesa savjetovanja rezultati internetskog savjetovanja bit će objavljeni na mrežnim stranicama Ministarstva.
 


Hrvatski prijevod Londonskog manifesta i poziv za potpisivanje  (objavljeno: 20.04.2015)

Londonski manifest objavio je Savez knjižnica i arhiva za autorsko pravo (Libraries and Archives Copyright Alliance – LACA). Sazvan od CILIP-a (Chartered Institute of Library and Information Professionals), Savez se zalaže za pravičan i uravnotežen autorskopravni okvir koji poštuje prava nositelja autorskih prava i interese demokratskog i slobodnog društva. U provedbi toga smatramo važnim da korisnici knjižnica i arhiva imaju pristup i mogu u razumnoj mjeri koristiti zaštićenu građu. Korisnici knjižnica i arhiva su svi od istraživača do obične publike. Hrvatski prijevod Londonskog manifesta izradila je Daniela Zivkovic, a odobrila Komisija za autorsko pravo i otvoreni pristup pri Hrvatskom knjižničarskom društvu. Detalje pogledajte na Londonski manifest - hrvatski prijevod. Pozivamo Vas da podržite ovu inicijativu svojim potpisom na sljedećoj poveznici. Detalje pogledajte na mrežnoj stranici.

 


Program i prijava nazočnosti 6. okruglom stolu o zavičajnosti - Dječja knjižnica i nematerijalna kulturna baština  (objavljeno: 16.04.2015)

Gradska knjižnica Marka Marulića Split organizira 6. okrugli stol o zavičajnosti u knjigama za djecu i mlade, a odabrana tema je: Dječja knjižnica i nematerijalna kulturna baština.
Okrugli stol održat će se u ponedjeljak, 4. svibnja 2015. godine u Središnjoj knjižnici GKMM-a u Splitu. Šesti okrugli stol namijenjen je knjižničarima, školskim stručnim suradnicima, muzejskim radnicima, znanstvenicima, kao i svima onima koji se bave tematikom odgoja i obrazovanja djece i mladih. 

Rok za prijavu izlaganja je završen, međutim još se možete prijaviti za nazočnost skupu (Obrazac za prijavu nazočnosti skupu).

Također možete pogledati deteljan program okruglog stola (program).

(Opširnije o skupu)


65. broj HKD Novosti  (objavljeno: 10.04.2015)

Objavljen je 65. broj HKD Novosti, pristupiti mu se može na adresi:
http://hkdrustvo.hr/hkdnovosti/

Novi sastav uredništva zahvaljuje svim autorima koji su sudjelovati u kreativnom poslu stvaranja izdanja koje donosi detaljne informacije o našim projektima, problemima, prijedlozima, idejama i inovacijama.

(opširnije)

Okrugli stol Vrednovanje, upravljanje i zagovaranje ishoda u knjižnicama : mogućnosti uspostave ravnoteže poslovnih i tradicionalnih knjižničarskih vrijednosti  (objavljeno: 20.03.2015)

Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama, Komisija za upravljanje i Komisija za javno zagovaranje, uz suorganizaciju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu organiziraju zajednički okrugli stol “Vrednovanje, upravljanje i zagovaranje ishoda u knjižnicama : mogućnosti uspostave ravnoteže poslovnih i tradicionalnih knjižničarskih vrijednosti” koji će se održati 29. svibnja 2015. u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
Rok za prijavu izlaganja je 15. travnja 2015. godine. (opširnije)


12. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 6. festival hrvatskih bibliobusa  (objavljeno: 20.03.2015)

Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva u suradnji s Komisijom za narodne knjižnice HKD-a i Društvom knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja te Narodnom knjižnicom "Petar Preradović" Bjelovar kao domaćinom organizira 12. okrugli stol o pokretnim knjižnicama i 6. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom Bibliobus dolazi! Pokretne knjižnice kao dio knjižnične mreže.

Na ovom stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem najavljeni su, osim domaćih predavača, i zanimljivi predavači i gosti iz Mađarske, Slovenije i Srbije, a na festivalu bibliobusa bit će predstavljeno desetak bibliobusa s raznih strana Hrvatske i bibliobus iz Mađarske (Pečuha). (opširnije)


Tematski broj VBH posvećen katalogizaciji  (objavljeno: 19.03.2015)

 U pripremi je tematski broj Vjesnika bibliotekara Hrvatske posvećen temi formalne obrade knjižnične građe kojeg uređuju gošće urednice Ana Barbarić i Vesna Hodak. Tematski broj pod naslovom Formalna obrada knjižnične građe u svjetlu nadolazećih promjena sadržavat će pozvane i prijavljene radove. Molimo zainteresirane kataložne stručnjake da sažetke predloženih radova pošalju na adrese elektroničke pošte abarbari@ffzg.hr i vhodak@nsk.hr do 1. lipnja 2015. Obavijest o prihvaćanju radova bit će dostavljena 1. srpnja 2015., a cjeloviti rad potrebno je poslati do 1. listopada 2015.

(opširnije)

HKD Novosti - Poziv na suradnju  (objavljeno: 19.03.2015)

 Drage kolegice i kolege, članovi Hrvatskog knjižničarskog društva, kao nova urednica Novosti HKD-a molim da mi se jave osobe koje bi htjele prihvatiti izazov i postati član uredništva, te sudjelovati u kreativnom poslu stvaranja kvalitetnog informativnog internet-izdanja. Također pozivam i autore članaka s interesantnim pričama, fotografijama, projektima, razmišljanjima na temu ili jednostavno važnim ili zanimljivim informacijama, da ih pošalju na katarina.todorcev@kgz.hr  ili na novosti@hkdrustvo.hr

Tu smo zbog vas, ali trebamo vašu pomoć i suradnju!!!

(opširnije)

Obavijest  (objavljeno: 06.03.2015)

Obavještavamo članove da su imenovani glavni urednici HKD-a. detalje možete pogledati na sljedećoj poveznici. Upućujemo vas da sve informacije za objavu na mrežnoj stranici HKD-a proslijedite Mariji Šimunović na adresu elektroničke pošte: msimunovic@nsk.hr ili marijasimunovic@gmail.com


U Zagrebu je održan sastanak IFLA-ine Sekcije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama  (objavljeno: 06.03.2015)

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i članova Komisije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama Hrvatskoga knjižničarskoga društva 27. i 28. veljače 2015. održan je dvodnevni polugodišnji sastanak IFLA-ine Sekcije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama.

(opširnije)

<< prethodna stranica | 51-60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71-80 | 81-90 | 91-100 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -