- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Novosti  //  Mjesec hrvatske knjige 2010
Mjesec hrvatske knjige 2010 (15.10.2010)

U Vinkovcima se 15. listopada otvara manifestacija Mjesec hrvatske knjige koja traje do 15. studenoga 2010. godine. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike hrvatske, a organizator su Knjižnice grada Zagreba.

Gotovo 200, pretežno narodnih knjižnica sa svojom ograncima, dostavilo je ove godine više od 2000 različitih programa koji će biti realizirani u ovih mjesec dana, a koji su objedinjeni u programskoj knjižici, dostupnoj građanima u svakoj knjižnici.

Manifestacija je ove godine tematski vezana uz Međunarodnu godinu biološke raznolikosti - Ujedinjeni narodi proglasili su 2010. godinu Međunarodnom godinom biološke raznolikosti, s temom „Biološka raznolikost za razvoj“.

Manifestacija se od 1995. godine organizira na dva “nivoa”: sa središnjim programima (program otvaranja, zatvaranja, znanstveni skup, nacionalni kviz ili program od posebnog značenja) i na lokalnoj razini, gdje svaka od knjižnica organizira svoje programe. Slične programe knjižnice rade tijekom cijele godine, ali svakako ne u tom intenzitetu.

Svečanost otvaranja manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2010. održat će se 15. listopada u Vinkovcima u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci koja obilježava 135. obljetnicu osnutka, Slavonskom nakladom Privlačica i 16. Danima Ivana i Josipa Kozarca.

Ostali središnji programi tijekom mjeseca:
- Obilježavanje 60. obljetnice Dječjeg odjela Gradske knjižnice Knjižnica grada Zagreba
međunarodnim stručnim skupom (18. listopada, Zagreb)
- Obilježavanje 155 godina čitaoničke tradicije u Krapini (15. listopada, Gradska knjižnica Krapina)
- Znanstveni skup u povodu 200. obljetnice rođenja Stanka Vraza (5. studenoga, Samobor)
- Predstavljanje kampanje Hrvatskoga knjižničarskog društva Imam pravo znati, imam pravo na
knjižnicu i obilježavanje 50. obljetnice donošenja prvog Zakona o bibliotekama (11. studenoga, Interliber)
- Nacionalni kviz za poticanje čitanja "Čudesni svijet prirode" u kojem sudjeluje 20.000 djece iz Republike Hrvatske i susjednih zemalja
- Sudjelovanje na Interliberu s izložbom izdanja knjižnica i knjižničarskih društava i predavanjima i radionicama za djecu i mlade s temama vezanim uz Međunarodnu godinu biološke raznolikosti (10-14. studenoga, Zagreb)
- Godine 2009. započelo se sa zajedničkim programom za poticanje čitanja pa je usvojen je prijedlog da se 22. listopada u svim sredinama organizira akcija pod nazivom Čitajmo pod krošnjama.
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -