- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Novosti  //  Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava
Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava (23.04.2011)

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige. Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske, slavi se od 1996.g., u spomen na Marka Marulića, koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Dan kasnije, 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995.g. na Glavnoj skupštini UNESCO-a.

Zamisao svjetskog obilježavanja dana knjige na ovaj datum nadahnuta je katalonskom tradicijom darivanja ruža i knjiga na dan Sv. Jurja, dok povijest svjetske književnosti pamti 23. travnja 1616.g. kao dan smrti Miguela Cervantesa i Williama Shakespearea.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava. U poruci povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana knjige i autorskih prava, generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova govori o odgovornosti i izazovima koji se pred tim ciljem nameću: http://www.unesco.org/culture/pdf/Message-en
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -