- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Novosti  //  Čitaj mi!
Čitaj mi! (11.04.2013)

U Hrvatskoj je pokrenuta prva nacionalna kampanja "Čitaj mi!", posvećena poticanju čitanja naglas djeci od rođenja. Kampanju pokreću Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Pozivaju se narodne knjižnice da se pridruže kampanji i organiziraju pričaonice za najmlađu djecu i njihove roditelje pod nazivom "Čitam ti priču".

Tijekom ove godine u akciji "Čitaj mi!" provodit će se nekoliko ključnih aktivnosti. Plakati i letci koji ističu važnost čitanja naglas djeci od rođenja bit će postavljeni u knjižnicama, pedijatrijskim ordinacijama, rodilištima i domovima zdravlja. Pojedine će knjižnice u suradnji s ograncima Hrvatskoga čitateljskog društva dijeliti informativno-edukativne pakete za novorođenčad i njihove roditelje. Ti će paketi, osim informativnog letka o potrebi čitanja djeci od njihove najranije dobi, sadržavati i slikovnicu koju mogu "čitati" i bebe. UNICEF Hrvatska, u nastojanju da se dopre do najranjivijih skupina djece, podržat će podjelu slikovnica "Gledaj ova mala slatka lica" na redovitim sistematskim pregledima u pedijatrijskim ambulantama, uz prethodno zajedničko čitanje roditelja, djece i pedijatra. Ove će se godine slikovnice dijeliti u trima najsiromašnijim hrvatskim županijama – Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji, u nadi da će se sljedećih godina proširiti na sve županije u suradnji s ministarstvima nadležnima za poticanje čitanja i rane pismenosti i pod njihovim pokroviteljstvom. Pojedini će nakladnici u travnju sniziti cijene slikovnica za najmlađu djecu kako bi roditelji u ovo vrijeme krize mogli kupiti slikovnicu. Kampanju će podržati i Prvi program Hrvatskoga radija svojom emisijom "Priča za laku noć" koja će sadržajem i trajanjem biti prilagođena najmlađoj djeci.

Pozivamo narodne knjižnice da se pridruže kampanji "Čitaj mi!" i organiziraju pričaonice za najmlađu djecu i njihove roditelje pod nazivom "Čitam ti priču". Organizirati se mogu i izložbe kvalitetnih slikovnica na dječjim odjelima, čitanje priče za laku noć na lokalnoj radiopostaji i mnoge druge aktivnosti koje u obiteljima razvijaju svijest o važnosti čitanja od najranije dobi.

U sklopu kampanje "Čitaj mi!" pokrenuta je internetska stranica www.citajmi.info, posvećena roditeljima i svima koji su svjesni važnosti čitanja djeci od rođenja. Sadržava informacije o tome zašto je važno djeci čitati naglas, kako im i kada čitati, što je kvalitetna slikovnica i kako se ona mijenja s djetetovim odrastanjem. Svoja događanja knjižnice mogu prijaviti na internetskoj adresi http://www.citajmi.info/dogadanja/prijavi/.

Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež
Hrvatskoga knjižničarskog društva
 
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -