- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Novosti  //  Priznanje „Knjižnica godine“ za 2013.g. Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica
Priznanje „Knjižnica godine“ za 2013.g. Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (09.10.2013)

Hrvatsko knjižničarsko društvo prigodom obilježavanja 11. studenoga, Dana hrvatskih knjižnica, dodjeljuje godišnje priznanje „Knjižnica godine“ u svrhu poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica.
Temeljem javnog poziva primljene su sljedeće prijave: Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica, Gradska knjižnica „Don Mihovil Pavlinović“ Imotski, Knjižnica Instituta "Ruđer Bošković" Zagreb, Gradska knjižnica Solin, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Karlovac.
Povjerenstvo za dodjelu Priznanja jednoglasno predlaže da se priznanje „Knjižnica godine“ 2013. godine dodijeli Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ u Koprivnici, a biti će uručeno 11. studenoga 2013. g. na Dan hrvatskih knjižnica.

Priznanje „Knjižnica godine“ za 2013.g. Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica
Hrvatsko knjižničarsko prigodom obilježavanja 11. studenoga, Dana hrvatskih knjižnica, dodjeljuje godišnje priznanje „Knjižnica godine“ u svrhu poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica.
Temeljem javnog poziva iz mjeseca svibnja 2013.g. zaprimljeni su materijali sedam knjižnica kandidata za ovo prestižno priznanje: Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica, Gradska knjižnica „Don Mihovil Pavlinović“ Imotski, Knjižnica Instituta Ruđer Bošković, Gradska knjižnica Solin, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Karlovac. Pristigle su dakle kandidature pet narodnih knjižnica te po jedne sveučilišne i specijalne knjižnice.
Na koji način postignućima toliko raznolikim, nastalim u neusporedivim uvjetima, različitih dosega i obuhvata, uz nejednaku podršku osnivača, uz korištenje više ili manje resursa, pronaći zajednički nazivnik i odabrati dobitnika priznanja?
Zadatak Povjerenstva za dodjelu priznanja „Knjižnica godine“ za 2013.g., čiji su članovi bili: Vesna Borić, mag.bibl., dipl.inž., mr.sc. Lorenka Bučević-Sanvincenti, mr.sc. Ivančica Đukec-Kero, Marijana Mišetić, prof, dr.sc. Vesna Špac, prof.dr.sc. Mislav Grgić i Božidar Prosenjak, prof., uistinu nije bio lak.
Povjerenstvo je u razmatranju pristiglih prijedloga utvrdilo da su se posebnom kvalitetom svojega rada istaknule: Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica i Knjižnica Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, kao svojevrsni centri izvrsnosti, gotovo jednake kvalitete, iako različitih područja djelovanja.
Nakon provedene dodatne rasprave članovi Povjerenstvao jednoglasno predlažu da se priznanje „Knjižnica godine“ 2013. godine dodijeli Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ u Koprivnici.
Obrazloženje
Više desetljeća Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ u Koprivnici ustrajno je na usluzi svojoj zajednici, čime je postala značajno društveno središte grada Koprivnice i šire okolice, cijele Koprivničko-križevačke županije.
U fokus stavlja dobrobit svojih korisnika, kako pojedinaca tako i lokalne zajednice, kvalitetne, inovativne i kreativne metode i modele rada, socijalno uključivanje svih dobnih, profesionalnih i interesnih skupina građana, kao i onih s posebnim potrebama. Pritom posebno naglašavamo model socijalno inkluzivnih knjižničnih usluga, usluge za slijepe i slabovidne, usluge za bebe i malu djecu, pružanje zdravstvenih informacija te uključivanje u rješavanje problema pripadnika romske zajednice.
Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ u Koprivnici konstantno unapređuje svoj rad razvojem i širenjem svoje bibliobusne službe.
Promptno se prilagođava društvenim i tehnološkim promjenama u užem i širem okruženju promicanjem i korištenjem novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, digitalizacijom zavičajne kulturne baštine, uvođenjem e-knjiga i e-usluga, informacijskim opismenjivanjem i obrazovanjem korisnika.
Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ u Koprivnici iznimno njeguje svoj odgojni i obrazovni rad te kulturnu i javnu djelatnost organiziranjem ciklusa tribina, okruglih stolova, radionica te nakladničkom djelatnošću.
Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ u Koprivnici javno zagovara knjižnice i knjižničarstvo i njihovu prisutnost u kulturi, obrazovanju, medijima i javnosti općenito, gradeći mrežu svih dionika života i korištenja knjige.
Ostvaruje zapaženu nacionalnu i međunarodnu suradnju, uz brojna partnerstva i suradničke odnose, te u skladu s njima provodi i pruža usluge i programe ukorak sa svjetskim trendovima u knjižničarstvu, što je rezultiralo brojnim nagradama i priznanjima koja su joj dodijeljena u zemlji i inozemstvu.
Hrvatsko knjižničarsko društvo s velikim zadovoljstvom dodjeljuje priznanje „Knjižnica godine“ Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ u Koprivnici, kao priznanje za postignuto i poticaj za daljnji rad, a na primjer i uzor svim hrvatskim narodnim knjižnicama.
Srdačno čestitamo ravnateljici i svim djelatnicima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ u Koprivnici!
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -