- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


3. međunarodni skup Digitalna transformacija službenih publikacija i državnih informacija u izgradnji digitalnog društva - druga objava  (objavljeno: 14.09.2023)

Mjesto održavanja: Gradska Knjižnica i čitaonica Pula, Pula, 26.-27. listopada 2023.

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za državne informacije i službene publikacije i Gradska knjižnica i čitaonica Pula

Financijska potpora: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija
 

Rok za prijavu izlaganja za 3. međunarodni skup Digitalna transformacija službenih publikacija i državnih informacija u izgradnji digitalnog društva produžuje se do 20. srpnja 2023. godine.

Rok za prijavu sudjelovanja 15. listopada 2023.

PRELIMINARNI PROGRAM

(opširnije)


48. Skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva  (objavljeno: 12.09.2023)

Mjesto održavanja: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 13.11. - 14.11.2023
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo
Suorganizatori: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagrebačko knjižničarsko društvo

Tema 48. Skupštine: Pišem, čitam, razumijem i primjenjujem : zakonodavna podloga za poslovanje društva

(opširnije)


19. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama: Knjižnične usluge za osobe s teškoćama čitanja koje imaju poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) – treća obavijest  (objavljeno: 21.08.2023)

Mjesto i vrijeme održavanja: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu – malo predvorje, 22. rujna 2023.

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama i Sekcija za narodne knjižnice

Suorganizatori: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Filozofski fakultet u Osijeku

Prijava za sudjelovanje na skupu dostupna je putem online obrasca za prijavu.

Sudjelovanje na skupu je uz kotizaciju.

Rokovi
4. rujna 2023. rok za prijavu sudjelovanja uz ranu kotizaciju
4. rujna 2023. rok predavačima za slanje prezentacija
 

PROGRAM

(opširnije)


Natječaj za zeleni slogan Hrvatskoga knjižničarskog društva  (objavljeno: 18.07.2023)

Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za zelene knjižnice traži najbolji zeleni slogan.

Zeleni slogan treba biti kratak i jasan, te promicati ideju o održivom razvoju i zaštiti okoliša.

(opširnije)

Objavljen preliminarni program 2. međunarodne konferencije o zelenim knjižnicama „Let’s Go Green!“  (objavljeno: 17.07.2023)

Objavljen je preliminarni program 2. međunarodne konferencije o zelenim knjižnicama „Let’s Go Green!“.
Program donosi mnoštvo stručnih i informativnih izlaganja međunarodno priznatih znanstvenika, stručnjaka i aktivista u različitim zelenim područjima, kao i zanimljivih i inspirativnih popratnih aktivnosti, poput panela, debata i pub kviza.
Pridružite nam se 9. i 10. studenoga 2023. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i iskoristite priliku za profesionalno umrežavanje s inozemnim i domaćim kolegama koji se u svojem radu posvećuju postizanju zajedničkih ciljeva održivog razvoja u knjižničnom okruženju.
Rane prijave za sudjelovanje možete iskoristiti do 1. listopada, s opcijom jednodnevnog ili dvodnevnog sudjelovanja.
Sve dodatne informacije možete pronaći na službenoj mrežnoj stranici Konferencije.
Organizator konferencije je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a partneri Konferencije su Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova (IFLA)Radna skupina za okoliš, održivost i knjižnice (ENSULIB), Hrvatsko knjižničarsko društvo (HKD) – Komisija za zelene knjižnice i Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD). Konferencija se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
 


Javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja  (objavljeno: 17.07.2023)

Hrvatsko knjižničarsko društvo objavljuje Javni poziv za dodjelu godišnjeg priznanja „Knjižnica godine“.
Rok za prijavu je 1. rujna 2023. godine.
Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje priznanje „Knjižnica godine“ u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.
Priznanje „Knjižnica godine“ dodjeljuje se najboljoj knjižnici čija se izvrsnost procjenjuje prema Kriterijima za vrednovanje / procjenjivanje izvrsnosti za dodjelu priznanja Knjižnica godine, koji se nalaze u dodatku Pravilnika o dodjeli priznanja Knjižnica godine.
Kandidate za dodjelu priznanja „Knjižnica godine“ mogu predlagati sekcije, komisije i radne grupe Hrvatskoga knjižničarskog društva, regionalna knjižničarska društva, knjižničari i pripadnici zajednice u kojoj knjižnica djeluje. Knjižnice se mogu i same kandidirati. Kandidati mogu biti knjižnice svih vrsta koje djeluju u Republici Hrvatskoj.
Obrazloženi prijedlozi za dodjelu priznanja „Knjižnica godine“ upućuju se na adresu Hrvatskoga knjižničarskog društva (Hrvatsko knjižničarsko društvo, c/o Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske bratske zajednice 4, 10000 Zagreb), uz naznaku: Za dodjelu priznanja „Knjižnica godine“, zaključno do 1. rujna 2023. godine.
Postupak i uvjeti za dodjelu priznanja Knjižnica godine utvrđeni su Pravilnikom o dodjeli priznanja Knjižnica godine i Poslovnikom o radu Povjerenstva za dodjelu nagrade Knjižnica godine.


14. okrugli stol za školske knjižnice: Financiranje školskih knjižnica  (objavljeno: 01.07.2023)

Mjesto održavanja: XVI. gimnazija, Križanićeva 4 a, Zagreb, 4. listopada 2023.
od 10 do 16 sati.
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za osnovnoškolske knjižnice i Komisija za srednjoškolske knjižnice.

Suorganizatori: XVI. gimnazija i Tehnička škola Zagreb.

Programski i organizacijski odbor: Mirjana Čubaković, Iva Grisogono, Anja Kučan Buterin, Nataša Mesić Muharemi, Josip Strija, Alka Stropnik, Jadranka Tukša.
 

Prijava za sudjelovanje na skupu dostupna je putem online obrasca za prijavu.

Sudjelovanje na skupu je uz kotizaciju.

(opširnije)


Poziv za novi broj Kalibra  (objavljeno: 12.06.2023)

Kalibar je časopis Društva knjižničara Karlovačke županije zamišljen kao interno glasilo, namijenjeno knjižničarima, članovima Društva, za promicanje i unapređenje stručnog rada u njihovim knjižnicama. Sastoji se od dva dijela, stručnog i obavijesnog, a od 2018. objavljuje se u e-izdanju.
Od prethodnog broja Kalibar je postao recenzirani časopis i svi znanstveni i stručni radovi prolaze kroz postupak dvostruke anonimne recenzije.

Tema novog broja Kalibra je „Cjeloživotno obrazovanje i stručno usavršavanje knjižničara“.
Knjižničari u svom poslu moraju ići ukorak s promjenama u društvu, razvitkom tehnologije i novim socijalnim i ljudskim potrebama zbog čega je potrebno da se neprestano obrazuju, usavršavaju te nadopunjuju svoje znanje i vještine.
Uredništvo prima isključivo neobjavljene rukopise te zadržava pravo selekcije tekstova, kraćenja i izmjene naslova, a s autorom će se konzultirati u slučaju potrebe za znatnijim preoblikovanjem teksta. Tekstove slati na kalibar.urednistvo@gmail.com, a rok za predaju radova je 20. listopada 2023.

Upute za pisanje radova i za navođenje literature mogu se preuzeti na sljedećim poveznicama:
Upute za autore https://cutt.ly/uputezaautorekalibar
Upute za navođenje literature https://cutt.ly/navodenjeliterature

Uredništvo Kalibra
 


Izašao je novi broj Kalibra, časopisa Društva knjižničara Karlovačke županije  (objavljeno: 11.06.2023)

Izašao je novi broj Kalibra, časopisa Društva knjižničara Karlovačke županije, s temom Europska godina mladih: programi, aktivnosti i usluge za mlade.

Velika je novost da je zahvaljujući financijskoj potpori Karlovačke županije koja je sredstva omogućila na temelju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Karlovačke županije za 2023. godinu, Kalibar postao recenzirani stručni časopis te su članci na temu broja prošli kroz postupak dvostruke anonimne recenzije.

Novi broj donosi tekstove vezane uz brojne aktivnosti i programe namijenjene mladima, možda i najzahtjevnijoj skupini korisnika knjižnica, možete saznati novosti iz narodnih i školskih knjižnica kao i vijesti iz knjižničarstva te pročitati intervju s predsjednikom Društva knjižničara Zadar.

Kalibar možete preuzeti i pročitati na sljedećoj poveznici: http://www.dkkz.hr/kalibar/


OBAVIJEST IZ UREDNIŠTVA HKD NOVOSTI  (objavljeno: 10.06.2023)

Dragi kolegice i kolege,
do 31. srpnja 2023. prikupljaju se prilozi za novi broj HKD Novosti.

Za broj 86 ponovno predlažemo dvije teme:

1. Vidljivost knjižnica (u najširem smislu riječi – vidljivost u lokalnoj zajednici, vidljivost u stručnoj zajednici, vidljivost osnivačima ili matičnim ustanovama, vidljivost fonda, vidljivost knjižničara, vidljivost knjižničarstva kao profesije)

2. Umjetna inteligencija u knjižnicama

Stranice HKD Novosti želimo pretvoriti u riznicu kratkih problematskih priloga ili priloga koji bilježe posebnosti, iskorake, inovacije kojima će se nadahnuti svekolika knjižničarska zajednica u cijeloj zemlji.
U vremenu kad svaka knjižnica i udruga imaju svoje mrežne stranice i profile na društvenim mrežama na kojima u stvarnom vremenu obavještava o aktualnostima, uloga se HKD Novosti korjenito izmijenila. Dakle, kako bi opravdale svoj moto Informirati, educirati i povezivati, HKD Novosti trebaju svjedočiti i dokumentirati jedinstvene aktivnosti zanimljive cjelokupnoj knjižničarskoj zajednici.
Pozivajući potencijalne suradnike, molimo ih da se pri oblikovanju priloga, uz neizbježno poštivanje Uputa autorima (dostupno na: https://www.hkdrustvo.hr/hkdnovosti/upute_autorima/) zapitaju je li sličan prilog već negdje objavljen i je li slična aktivnost već obrađena u HKD Novostima.
Učinimo HKD Novosti zanimljivijim i poticajnijim zajedno!
 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -