- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Vjesnik bibliotekara Hrvatske 66, 3(2023)  (objavljeno: 14.12.2023)

Novi broj Vjesnika bibliotekara Hrvatske (god. 66, br. 3 za 2023.) dostupan je na adresi

https://izdanja.hkdrustvo.hr/casopisi/vbh/issue/view/40


Javni poziv za urednike/urednice HKD-a  (objavljeno: 15.11.2023)

Hrvatsko knjižničarsko društvo objavljuje javni poziv za urednike/urednice i članove/članice uredničkih odbora izdanja HKD-a.

Pozivamo zainteresirane da do 15. prosinca 2023. godine Uredu HKD-a dostave svoje prijave sa životopisima s naglaskom na znanja i iskustva za obavljanje uredničkih poslova.

Sve aktualne urednike/urednice i članove/članice uredničkih odbora koji žele nastaviti svoje mandate također molimo da se jave na javni poziv. Prijave se šalju elektroničkom poštom na adresu: hkd@hkdrustvo.hr.


Poziv na javnu raspravu – Statut Hrvatskog knjižničarskog društva  (objavljeno: 15.11.2023)

Poštovane kolegice i kolege,
pozivamo Vas na javnu raspravu na prijedlog teksta Statuta Hrvatskog knjižničarskog društva.
Javna rasprava bit će otvorena od 15. studenoga do 15. prosinca 2023. godine.
Svoje prijedloge i primjedbe možete dostavite elektroničkom poštom na: hkd@hkdrustvo.hr ili klasičnom poštom na adresu Hrvatskog knjižničarskog društva: Ul. Hrvatske bratske zajednice 4, 10000, Zagreb.
Tekst Statuta Hrvatskog knjižničarskog društva dostupan je putem poveznice: https://skupstina.hkdrustvo.hr/wp-content/uploads/2023/10/Prijedlog-Statuta-HKD-a.pdf
Srdačan pozdrav,
predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva,
Jasenka Pleško


Natječaj Zaklade Dr. Ljerka Markić Čučuković  (objavljeno: 09.11.2023)

Zaklada raspisuje natječaj za nagradu za knjižnicu, ustanovu, udrugu i pojedinaca, koji promiču knjižničarsku struku i bibliotekarstvo općenito. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 1.500 eura. Sukladno Statutu Zaklade može se dodijeliti samo jedna nagrada.

Rok za predaju prijave je 12. siječnja 2024.

https://ljmc-zaklada.ffzg.unizg.hr/natjecaj-za-knjiznice/


23. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama – povratak korijenima  (objavljeno: 08.11.2023)

Mjesto održavanja: Knjižnice grada Zagreba, Multimedijalna dvorana, Starčevićev trg 4
8. 12. 2023.
Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja
Tema: Središnja tema 23. okruglog stola o slobodnom pristupu informacijama – povratak korijenima – posvećena je osnovnoj ideji slobodnog pristupa informacijama i slobode izražavanja.

Prijava za sudjelovanje na skupu dostupna je putem online obrasca za prijavu.

PROGRAM

(opširnije)


Javno predavanje „Umjetna inteligencija (AI) i obrazovanje: prijetnje, prilike, perspektive  (objavljeno: 17.07.2023)

Društvo knjižničara Zadar poziva Vas na javno predavanje „Umjetna inteligencija (AI) i obrazovanje: prijetnje, prilike, perspektive" koje će se održati u četvrtak, 7. prosinca 2023. u 12 sati u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, a u organizaciji Društva knjižničara Zadar.

Predavanje će održati Nikica Gardijan, mag. bibl., viši knjižničar


Izašao je drugi broj Kalibra, časopisa Društva knjižničara Karlovačke županije  (objavljeno: 16.07.2023)

Drugi ovogodišnji broj Kalibra je pred vama i donosi vam dvadeset novih tekstova.
Samim razvojem informacijske i komunikacijske tehnologije, količinom informacija koja je time postala dostupna svima te nužnošću razvijanja kritičkog mišljenja, da ne spominjemo i umjetnu inteligenciju koja se, prema nekima, smatra početkom treće industrijske revolucije, knjižničari su prisiljeni mijenjati paradigme poslovanja kako bi mogli pratiti potrebe korisnika svojih knjižnica. U svemu tome, iako su oduvijek, na neki način, bili učitelji, postali su i učenici, trudeći se kontinuirano povećavati opseg svog znanja i vještina zbog čega je tema ovaj put bila cjeloživotno obrazovanje i stručno usavršavanje knjižničara.
Članci na temu broja i ovaj su put prošli postupak dvostruke anonimne recenzije, a osim njih možete pročitati o aktivnostima i programima u narodnim i školskim knjižnicama, vijesti iz knjižničarstva te prikaz knjige.
Nadamo se ovako uspješnoj suradnji i sljedeće godine!
Novi broj možete preuzeti na poveznici: http://www.dkkz.hr/kalibar/.
 


Predavanja na temu „Kako nastaje građa lagana za čitanje?  (objavljeno: 15.07.2023)

Hrvatsko knjižničarsko društvo obilježava Mjesec hrvatske knjige predavanjima na temu „Kako nastaje građa lagana za čitanje?" u okviru aktivnosti svoje nacionalne kampanje “I ja želim čitati”.

Predavanja će se održati u malom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u petak 3. studenoga 2023. od 11:00 do 13:30 sati.

Predavači su stručnjaci iz knjižničarstva, logopedije te hrvatskog jezika i književnosti suradničkih institucija u provođenju nacionalne kampanje “I ja želim čitati”, a upoznat će sudionike kako prirediti tekst prilagođen za osobe s disleksijom i teškoćama čitanja: Dunja Marija Gabriel, knjižničarska savjetnica (NSK), Karolina Zlatar Radigović i Jelena Lešaja, knjižničarke (HKZS), prof. dr. sc. Mirjana Lenček (ERF), dr. sc. Dragica Dujmović Markusi (prof. hrv. jezika u miru) i Ivana Tolj, prof. hrvatskog jezika (nakladnik Alfa).

Pozivamo Vas da se pridružite skupu
 


Dan hrvatskih knjižnica i dodjela priznanja “Knjižnica godine” 2023.  (objavljeno: 15.06.2023)

Povodom Dana hrvatskih knjižnica, 11. studenoga, dodijeljeno je priznanje “Knjižnica godine”, najboljoj knjižnici u 2023. godini, Centru za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković u okviru svečanog otvaranja 48. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva.
Već 12. godinu za redom dodjelom ovog priznanja obilježava se donošenje prvog Zakona o bibliotekama (11. studenoga 1960. godine). Dosad su dodijeljena priznanja knjižnicama: Gradskoj knjižnici Zadar, Knjižnici i čitaonici Fran Galović Koprivnica, sisačkoj knjižnici, Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci, Sveučilišnoj knjižnici Rijeka, Hrvatskoj knjižnici za slijepe, Knjižnici i čitaonici grada Preloga, Gradskoj knjižnici Beli Manastir, Gradskoj knjižnici Rijeka, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Gradskoj knjižnici Požega i Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split.
Priznanje “Knjižnica godine” 2023. godine dodjeljuje se Centru za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković zbog izuzetnog doprinosa poticanju kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada, ustrajnoga djelovanja, kvalitete i kreativnosti u pružanju specifičnih usluga i programa korisnicima i zajednici u kojoj knjižnica djeluje, odgojnoga i obrazovnoga rada, djelotvornog rada s javnošću te suradnje s drugim knjižnicama i institucijama na domaćoj i međunarodnoj razini.


3. međunarodni skup Digitalna transformacija službenih publikacija i državnih informacija u izgradnji digitalnog društva - druga objava  (objavljeno: 14.06.2023)

Mjesto održavanja: Gradska Knjižnica i čitaonica Pula, Pula, 26.-27. listopada 2023.

Organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za državne informacije i službene publikacije i Gradska knjižnica i čitaonica Pula

Financijska potpora: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija
 

Rok za prijavu izlaganja za 3. međunarodni skup Digitalna transformacija službenih publikacija i državnih informacija u izgradnji digitalnog društva produžuje se do 20. srpnja 2023. godine.

Rok za prijavu sudjelovanja 15. listopada 2023.

PROGRAM

(opširnije)


<< prethodna stranica | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -