- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


Poziv za prijedloge kandidata HKD-a za rad u IFLA-inim sekcijama  (objavljeno: 14.12.2018)

Sukladno zaključku vezanom za točku 6. dnevnog reda 3. sjednice Stručnog odbora HKD-a održane 11.12.2018. „Prijedlozi kandidata za rad u IFLA-inim sekcijama“, upućuje se poziv predsjednicima sekcija, komisija i radnih grupa HKD-a da na e-mail HKD-a i predsjednice Stručnog odbora hkd@hkdrustvo.hr i kristina.kalanj@tmnt.hr dostave svoje prijedloge kandidata za rad u IFLA-inim sekcijama najkasnije do četvrtka, 20.12.2018.
Rok za dostavu kandidatura u IFLA-u je 3.1.2019. pa se poziva na brzo postupanje. Moli se slanje obavijesti članovima HKD-ovih sekcija/komisija/radnih grupa, ispitivanje mogućnosti donošenja argumentiranih kandidatura te provedba istih kroz formalnu proceduru verifikacije unutar tijela koje podnosi kandidaturu.

(opširnije)

Treća iz ciklusa „OdrŽive tribine Let’s Go Green!“ u NSK  (objavljeno: 14.12.2018)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s Odjelom Zaštita i pohrana NSK te Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva nastavlja s programom OdrŽive tribine Let’s Go Green u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.

Treća tribina pod nazivom Kako čuvamo zrak koji udišemo održat će se u petak 14. prosinca 2018. godine u 12 sati u Odjelu Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

(opširnije)


16. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica  (objavljeno: 27.11.2018)

Mjesto i vrijeme održavanja: Hotel Excelsior, Lovran 15.05.2019 - 18.05.2019
Organizator: Sekcija za visokoškolske i specijalne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva.
Suorganizatori: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Sveučilišna knjižnica Rijeka.
Programski i organizacijski odbor: Edita Bačić (predsjednica), Dubravka Luić Vudrag, Kristina Kalanj, Lovela Machala Poplašen, Igor Mladinić, Blaženka Peradenić Kotur, Tatijana Petrić, Irena Pilaš, Senka Tomljanović.

Stručno – znanstveni skup pod radnim nazivom: „Knjižnice, osnivači, zajednica: dijalog za promjene“

Rok za prijavu za sudjelovanje s izlaganjem je do 1. ožujka 2019.

Rok za prijavu za sudjelovanje bez izlaganja je do 1.svibnja 2019.

(opširnije)


Druga iz ciklusa „OdrŽive tribine Let’s Go Green!“ u NSK  (objavljeno: 27.11.2018)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s Odjelom Zaštita i pohrana NSK te Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva nastavlja s programom OdrŽive tribine Let’s Go Green u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.

Druga tribina pod nazivom Zdravstvena ekologija i postupanje s otpadom u životnom i radnom okolišu održat će se tijekom Europskoga tjedna smanjenja otpada (The European Week for Waste Reduction – EWWR)

u srijedu 28. studenoga 2018. godine u 13.30 u Odjelu Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

(opširnije)


Humanitarni koncert „Srcem i glazbom za djecu“ u NSK  (objavljeno: 22.11.2018)

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u subotu 1. prosinca 2018. godine u 19 sati održat će se humanitarni koncert „Srcem i glazbom za djecu“.

Organizatori su koncerta Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zaklada NSK i Klinika za dječje bolesti Zagreb.

Nastupit će Gospel duo Vrbančić, a cjelokupan prihod darovat će se Klinici za dječje bolesti Zagreb za opremanje njihove Knjižnice. 

(opširnije)


Nagrada „Tibor Tóth“ za 2018. godinu dodijeljena Ivanu Kraljeviću  (objavljeno: 15.11.2018)

 Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo svoju je Nagradu „Tibor Tóth“ za 2018. godinu dodijelilo Ivanu Kraljeviću iz Sveučilišne knjižnice u Puli, kojega je za Nagradu kandidirala Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo ustanovilo je Nagradu „Tibor Tóth“ u znak javnog priznanja koje se dodjeljuje stručnjacima i znanstvenicima mlađe i srednje generacije za značajan doprinos na području informacijskih znanosti i djelatnosti. Nagrada je nazvana imenom mr. sc. Tibora Tótha, istaknutog hrvatskog informacijskog stručnjaka i znanstvenika koji je svojim radom unaprijedio i promicao informacijske znanosti i djelatnosti na opću dobrobit naše zajednice.

(opširnije)

Natječaj - PROJEKTiramo u knjižnici!  (objavljeno: 09.11.2018)

Hrvatsko knjižničarsko društvo zatvorilo je NATJEČAJ ZA NAJZANIMLJIVIJI PROGRAM/PROJEKT u knjižnici o novim/uspješnim knjižničnim uslugama ili programima. Naziv natječaja je PROJEKTtiramo u knjižnici!
Natječaj je bio otvoren od 5. listopada do 4. studenog 2018. godine, a prispjelo je 16 prijava iz svih vrsta knjižnica i iz svih dijelova Hrvatske. Odluku o pobjedi donijeli su glasovi publike na društvenoj mreži Facebook te je pobjedila Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak s projektom: Cool praznici! 

Nagrada će biti uručena na Središnjoj svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica koja će se održati u petak, 09. studenoga 2018. godine u Kneževim Vinogradima pokraj Belog Manastira.

Čestitamo svim sudionicima i dobitnicima.


Obilježavanje 100. obljetnice rođenja dr. Ljerke Markić-Čučuković (prvi poziv)  (objavljeno: 05.11.2018)

Mjesto i vrijeme održavanja: Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac, 15.1.2019.
Organizator: Društvo knjižničara Karlovačke županije

Partneri: Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca, Gradski muzej Karlovac, Zaklada dr. Ljerke Markić Čučuković, Komisija za teoriju i znanstveni rad HKD-a

Aktivnosti: Stručni skup i izložba posvećena 100. obljetnici rođenja dr. Ljerke Markić-Čučuković

Dr.sc. Ljerka Markić-Čučuković, rođena Karlovčanka (14.1.1919.), jedna je od najvažnijih knjižničarskih stručnjaka prošlog stoljeća. Bila je jedna od osnivačica studija knjižničarstva na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te voditeljica Katedre za bibliotekarstvo.
Program predviđa dva sklopa aktivnosti: Prvi sklop je organizacija stručno-znanstvenog skupa o utjecaju Ljerke Markić-Čučuković na razvoj knjižničarske struke. Stručno znanstveni skup organizirat će se u suradnji s Gradskom knjižnicom „Ivan Goran Kovačić“, Zakladom Dr. Ljerka Markić-Čučuković te Komisijom za teoriju i znanstveni rad HKD-a. Na skupu je predviđeno pet pozvanih izlagača.
Drugi sklop predviđa organizaciju izložbe posvećene Ljerki Markić-Čučuković. Izložile bi se fotografije koje je njezin suprug nakon Ljerkine smrti ostavio Gradskom muzeju, a obuhvaća fotografije iz najranijeg djetinjstva te fotografije njezine obitelji. Uz fotografije biti će izloženo i rodoslovno stablo. Ljerka Markić-Čučuković po majčinoj liniji potječe iz poznate karlovačke obitelji Pavlović, povezane s karlovačkim gradonačelnicima Antunom Jordanom i Božom Vinkovićem.

Kotakt: Miroslav Katić, Društvo knjižničara Karlovačke županije
E-mail: miroslav@gkka.hr, dkk@gkka.hr , Tel. 047/412377 (114)


18. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama - Knjižnice i alternativna (druga) istina  (objavljeno: 30.10.2018)

18. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama - Knjižnice i alternativna (druga) istina
Mjesto održavanja: Europski dom Zagreb, Jurišićeva ulica 1, 10. prosinca 2018.
Organizator: Komisija za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja HKD-a, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Partner: Europski dom Zagreb

Programski i organizacijski odbor: Edita Bačić, Milena Bon, Tea Grašić Kvesić, Ivana Hebrang Grgić, Mario Hibert, Aleksandra Horvat, Davorka Pšenica, Annemari Štimac
Financijska potpora: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu

Tema: Knjižnice i alternativna (druga) istina

Središnja tema 18. okruglog stola o slobodnom pristupu informacijama je Knjižnice i alternativna (druga) istina. O toj se temi mnogo raspravlja u svijetu medija i politike pa je potrebno utvrditi odnos knjižnica i knjižničara prema toj pojavi. Odnos između informacija (podataka) i mišljenja (stavova) uvijek je bio nedovoljno jasan, kako u politici i znanosti, tako i u drugim područjima života. Iako lažne senzacije i političke laži nisu novost, posljednjih nekoliko godina lažne vijesti i izmišljene priče lako dolaze u prvi plan i u javnosti se brzo prihvaćaju i prenose, posebice zahvaljujući današnjim tehnološkim mogućnostima. Međutim, tradicionalne reakcije na netočne tvrdnje i iskaze (ispravci, isprike, pisma uredništvu itd.) nisu dovoljno brze ni djelotvorne. Što se da učiniti?
Rok za prijavu sudionika je 5. studenog 2018.
Kotizacija za sudjelovanje na skupu iznosi:
200 kn – za uplate pristigle zaključno s 20. 11. 2018.
250 kn – za uplate pristigle od 21. 11. do 5. 12. 2018.

(opširnije)


Objavljene HKD Novosti - broj 79  (objavljeno: 29.10.2018)

Objavljen je 79. broj Novosti HKD-a, pristupiti mu se može putem poveznice.
Ovim putem željeli bismo zahvaliti malobrojnim autorima koji su poslali članke, a posebno našim stalnim autorima koji nas redovito obaviještavaju o projektima i događanjima u svojim knjižnicama, te onima koji su se po prvi put odlučili uključiti u stvaranje naše zajedničke „arhive“ Hrvatskog knjižničarskog društva.
Tema sljedećeg, ujedno i posljednjeg broja koji će raditi ovo uredništvo, bit će „Zavičajne zbirke i projekti knjižnica – dio kulturne baštine“ i povezana je s obilježavanjem Europske godine kulturne baštine.
Kao i u svim prethodnim brojevima, pozivamo drage kolegice i kolege da podijele s nama svoja iskustva. Pošto je „Baš baština“ tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, te će u svakoj knjižnici biti puno događanja, pozivamo vas da sve to zabilježite, poslikate i podijelite s nama!
Rok za predaju tekstova za sljedeći, 80. broj HKD Novosti je 15. prosinca 2018. godine. Upute autorima dostupne su na poveznici.


<< prethodna stranica | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11-20 | 21-30 | 31-40 | 41-50 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -