- -
Naslovnica
-
Hrvatsko knjižničarsko društvo  en English language
-
zaglavlje
-  
- -
Pretraživanje
HKD web
Internet (Google)IFLA EBLIDA NSK UNESCO     
Facebook Facebook Facebook
-
stranica za ispis stranica za ispis obavijesti      česta pitanja      plan stranica      kontakt
kalendar događanja      skupovi      dokumenti      izdanja      linkovi
HKD  //  Obavijesti
Obavijesti


14. međunarodni stručni skup „Knjižnica – središte znanja i zabave“ - Izložbene aktivnosti knjižnica  (objavljeno: 18.09.2018)

Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca i Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto najavljuju jednodnevni međunarodni stručni skup „Knjižnica – središte znanja i zabave“, koji će se održati u četvrtak, 25. listopada 2018. g. u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu.
Skup će se organizirati četrnaestu godinu za redom, a rezultat je dugogodišnje i uspješne suradnje među knjižnicama. Tema ovogodišnjeg skupa nosi naziv Izložbene aktivnosti knjižnica.

Rok za prijave je 19. listopada 2018. godine.

Program Skupa i PRIJAVNICA.

(opširnije)


Pristup i mogućnost svima : kako knjižnice doprinose ostvarivanju Agende Ujedinjenih naroda za održiv razvoj 2030.  (objavljeno: 06.09.2018)

Objavljeno novo elektroničko izdanje publikacije Pristup i mogućnost svima : kako knjižnice doprinose ostvarivanju Agende Ujedinjenih naroda za održiv razvoj 2030.
Posebna zahvalu za nesebičnu pomoć u prijevodu kolegici Alemki Belan-Simić.

Pristup i mogućnost svima : kako knjižnice doprinose ostvarivanju Agende Ujedinjenih naroda za održiv razvoj 2030. / [prijevod s engleskog Ivana Faletar Horvatić ; stručna redakcija prijevoda Sanjica Faletar Tanacković]. Zagreb : Hrvatsko knjižničarsko društvo, 2018. (Elektronička izdanja Hrvatskoga knjižničarskog društva, ISSN 1846-5447 ; knj. 7) ISBN: 978-953-6001-91-0

Pristup 


Tribina Društva knjižničara u Splitu pod nazivom „Knjižničar i po!“  (objavljeno: 04.09.2018)

 Prva tribina Društva knjižničara u Splitu pod nazivom „Knjižničar i po!“ održat će se 26. rujna (srijeda) u 18.00 h u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.
Među knjižničarima Splitsko-dalmatinske županije, ali i ostalih hrvatskih županija, pojedini knjižničari posebno se ističu ne samo stručnim radom u knjižnici nego i drugim društvenim angažmanom u području znanosti, umjetnosti i sl.
Što rade knjižničari kada nisu u knjižnici? Što su zelene knjižnice? Tko stoji iza festivala FantaSTikon? Doznat ćemo od višeg knjižničara Ivana Kraljevića (Društvo bibliotekara Istre) i dipl. knjižničarke Romane Jadrijević (Društvo knjižničara u Splitu)

(opširnije)


3. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora: mjesta susreta i suradnje  (objavljeno: 17.08.2018)

Održat će se u Osijeku 20. rujna 2018. godine u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, Europska avenija 24.
Prijavnica 
Program 
Opširnije


1. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama  (objavljeno: 30.07.2018)

Mjesto i vrijeme: Zagreb / Brijuni, Hrvatska, 8.-10. studenoga 2018.

Zelene i održive knjižnice noviji su segment i pravac u knjižničarstvu, a djeluju s ciljem edukacije svojih korisnika, odnosno promocije i popularizacije održivog razvoja, proizvodnje organske hrane, zaštite prirode, alternativnih izvora energije te zelenih tehnologija, arhitekture i inovacija. U okviru konferencije sudionici/knjižničari imat će prilike upoznati najnovije trendove razvoja zelenog knjižničarstva te razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse. Program će biti upotpunjen izlaganjima vrhunskih znanstvenika, stručnjaka i aktivista s međunarodnom akreditacijom na polju zelene tematike.

Teme

  • Izgradnja zelene i održive knjižnice - arhitektura, adaptacija, nadogradnja
  • Zelene zbirke - uspostava, dostupnost građe, edukacija knjižničara
  • Knjižnice i digitalna zajednička dobra - zajedničko znanje, materijalni otisak
  • Interakcija zelene knjižnice i zajednice - edukacija korisnika, utjecaj na društvo
  • Zelena pismenost i mentalna ekološka edukacija
  • Zeleni projekti i programi - prezentacija, način izvođenja, evaluacija

Način izvođenja programa
Pozvana izlaganja, prijavljena izlaganja, izlaganja na posteru, radionice.
Službeni jezik konferencije je engleski.

Više informacija o Konferenciji dostupno je na mrežnoj poveznici.

Konferenciju organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uz pomoć Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva.

(opširnije)

Priznanje Knjižnica godine 2018.  (objavljeno: 20.07.2018)

 Glavni odbor HKD-a na svojoj je 12. sjednici, održanoj 20. srpnja 2018., odlučio prema prijedlogu Povjerenstva za dodjelu priznanja „Knjižnica godine“ dodijeliti priznanje „Knjižnica godine“ 2018. godine Gradskoj knjižnici i čitaonici Beli Manastir. Priznanje će biti uručeno 11. studenoga 2018. godine na Dan hrvatskih knjižnica.

Čestitke dobitnicima!

(opširnije)


Prijedlog kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva u mandatnom razdoblju 2018.-2020.  (objavljeno: 20.07.2018)

Zagrebačko knjižničarsko društvo kao kandidata za predsjednika Hrvatskoga knjižničarskog društva u mandatnom razdoblju 2018.-2020. predložilo dr.sc. Dijanu Machala, knjižničarsku savjetnicu.

(opširnije


Sazivanje 43. skupštine HKD-a i Prijedlog Dnevnog reda 43. Skupštine  (objavljeno: 20.07.2018)

Glavni odbor HKD-a u skladu, s čl. 28. Statuta Hrvatskoga knjižničarskog društva, na svojoj 12. sjednici, održanoj 20. srpnja 2018.godine donio je

Odluku o sazivanju 43. redovne (izborne) Skupštine HKD-a koja će se održati od 10. do 13. listopada 2018. godine u Opatiji (Hotel Ambasador) i odluku o Prijedlogu Dnevnog reda 43. redovne (izborne) Skupštine

 


Knjižnica - mjesto društvenog i osobnog razvoja  (objavljeno: 17.07.2018)

Mjesto održavanja: Zaprešić – Vršilnica u Novim Dvorima
Vrijeme održavanja: 30.11.2018.
Organizator: Knjižnice grada Zagreba - Gradska knjižnica Ante Kovačića, Zaprešić
Programsko-organizacijski odbor: Marija Bartolić, Maja Jurenić Labus, Janja Severović, Vlasta Šolc, Tatjana Vrdoljak

Tema: Suvremene knjižnice ishodište su niza programa u kojima sudjeluje velik broj korisnika te mjesto podrške osobnom razvoju širokog spektra pojedinaca i skupina. Hobiji, druženje i raznovrsne aktivnosti pomažu ljudima u smanjenu izolacije, depresije i anksioznosti te jačanju samopouzdanja. Stoga želimo predstaviti knjižnične usluge iz aspekta utjecaja na povezivanje korisnika i potencijalnih korisnika u zajednici te doprinosa njihovom društvenom i emocionalnom životu.

Ciljevi: Razmjena znanja, iskustava i ideja knjižničara, psihologa, sociologa i stručnjaka drugih struka o utjecaju knjižničnih službi i usluga na emocionalnu i društvenu dobrobit pojedinaca i skupina te prikaz različitih načina na koje knjižnice mogu doprinjeti poboljšanju ili stvaranju mreže društvenih odnosa u zajednici.

Način rada:
- pozvana izlaganja (do 20 minuta)
- prijavljena izlaganja (do 10 minuta)

Ovaj stručni skup otvoren je za sudjelovanje bez kotizacije. 

Rok za prijavu izlaganja i slanje sažetaka: 15.10.2018.
Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 1.11.2018.

(opširnije)


Objavljene HKD Novosti - broj 78  (objavljeno: 13.07.2018)

Objavljen je 78. broj Novosti HKD-a, pristupiti mu se može putem poveznice.
Ovim putem željeli bismo zahvaliti malobrojnim autorima koji su poslali članke u skladu sa temom broja. Ujedno bismo voljeli zahvaliti našim stalnim autorima koji nas redovito obavještavaju o projektima i događanjima, te onima koji su se po prvi put odlučili uključiti u stvaranje naše zajedničke „arhive“ Društva.
Tema idućeg, 79. broja, bit će „Društvene mreže kao instrument javnog zagovaranja u knjižničarstvu“.  Kao i u svim prethodnim brojevima, pozivamo drage kolegice i kolege da podijele s nama svoja iskustva, probleme i načine njihovog rješavanja.
Rok za predaju tekstova za idući broj HKD Novosti je 20. rujna 2018. godine. Upute autorima dostupne su na poveznici.


<< prethodna stranica | 21-30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41-50 | 51-60 | 61-70 | sljedeća stranica >>
- -
- - -
- -
  pravne napomene  |   uredništvo  |   webmaster  |   autorsko pravo © HKD, 2002
- -
- - -
- w3c_wai w3c_css w3c_html -